Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΝΑΟΥΣΑ: ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Προβληματισμός, ανησυχία, κριτική από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Νάουσα εκφράστηκαν στην συγκέντρωση των μελών και στελεχών παρουσία του υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη όπως γράφει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ.
Δέκτης πολλών παραπόνων και διαφωνιών για τα οικονομικά μέτρα από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έγινε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Βέρμιον» στη Νάουσα.
Οι μετέχοντες στη συγκέντρωση διατύπωσαν παράπονα, προβληματισμό και ανησυχίες, ακόμη και αγανάκτηση, εκφράζοντας ουσιαστικά τον απόηχο της κοινωνίας απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Άσκησαν κριτική στις κυβερνητικές κινήσεις, σημειώνοντας καθυστερήσεις αλλά και αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων, ενώ εκφράστηκε και επιφυλακτικότητα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Κάποιες στιγμές, μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν, προκλήθηκε ένταση και τα «βέλη» του υπουργού βρήκαν και τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν.
Ο υφυπουργός απολογήθηκε ουσιαστικά, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης άλλωστε που περιοδεύουν τις μέρες αυτές στην επαρχία, για τα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει μετεκλογικά. Υποστήριξε ότι δύο νέα δεδομένα, που το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε προεκλογικά και αποκαλύφθηκαν μετεκλογικά, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει αυτά τα οικονομικά μέτρα:

1) το μέγεθος του δημόσιου χρέους και 2) η συμπεριφορά των διεθνών αγορών και η πολύ μεγάλη πίεση της Ε.Ε. Και πρόσθεσε ότι τα φορολογικά και τα αναπτυξιακά μέτρα δεν είναι άμεσης απόδοσης, σε αντίθεση με τα έκτακτα μέτρα που ήταν αναγκαία διότι είναι άμεσης απόδοσης.
Κλείνοντας την εισηγητική του ομιλία, κατά την οποία ο κ. Μαγκριώτης ενημέρωσε για τον οδικό άξονα είπε: «Δεν ήταν αυτή η δική μας πολιτική. Αλλά ήμασταν αναγκασμένοι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πάρουμε αυτά τα μέτρα». Χαρακτήρισε «άδικα» τα μέτρα, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα διαρκέσει 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει ανάκαμψη και δεσμεύτηκε ότι «αυτή η πολιτική θα πετύχει και αυτοί που πληρώνουν σήμερα θα είναι οι πρώτοι που θα γευτούν τους καρπούς της ανάκαμψης».
Τον κ. Μαγκριώτη προλόγισε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Νάουσας κ. Θωμάς Σαμωνάς, ο οποίος σημείωσε: «Ήρθαμε στην εξουσία με 2 συνθήματα: Πού πήγαν τα λεφτά και δίκαια ανακατανομή του πλούτου. Απαιτούμε να γίνουν πράξεις για να δείξουμε ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν είναι ίδια». Ενώ ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Αστ. Παπαστεργίου μίλησε για επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.
Οι τοποθετήσεις
Καταγράφουμε μερικές από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στη συγκέντρωση. «Προχωρήστε γρήγορα, γιατί αργείτε», είπε ο κ. Παλατζίδης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου του οδικού άξονα. «Ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει θυσίες, αλλά θέλει να ξέρει ότι τα λεφτά του θα πιάσουν τόπο», είπε ο κ. Δραγουμάνος ο οποίος σχολίασε επίσης «Ως αντιπολίτευση δεν παρακολουθούσαμε το υπουργείο Οικονομικών (σκιώδης κυβέρνηση);. Επιτρέπεται να διαπιστώνουμε σήμερα ότι είχαμε άγνοια; Και μας φταίνε οι ξένοι; Πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας». «Προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου μιλούσε για 30 δις που μπορούν να εισπραχθούν. Γιατί δεν τα εισπράττει;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιλιγκούνας.
 «Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε, το ΠΑΣΟΚ για το οποίο αγωνιστήκαμε», είπε ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Σιδηρόπουλος τονίζοντας την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας αλλά και να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος από τον κόμβο έως τα Μονόσπιτα.

Κριτική στα μέτρα άσκησε ο κ. Τέμας, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η «εύκολη λύση» της μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να πληρώσουν οι «πολυτελώς διαβιούντες» και σημειώνοντας ότι αυτό πλήττει το αίσθημα δικαιοσύνης του λαού.
«Εύκολη λύση» χαρακτήρισε το ότι θα πληρώσουν πάλι οι μισθωτοί και ο κ. Τσακαλίδης. Παράπονα για τη μείωση των μισθών έκανε και η κ. Μαρνέρου. «Ζητάμε αξιοπρέπεια για τον πολίτη. Τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Μας λέτε ότι δεν γνωρίζατε όλα αυτά που γινόταν στο κράτος. Τι κάνατε ως αντιπολίτευση;», είπε.
Επιφυλάξεις για την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής εξέφρασε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. κ. Αποστόλου: «Η κυβέρνηση έχει εξαιρετικά δύσκολη δουλειά και είμαστε επιφυλακτικοί αν θα τα καταφέρει έως το τέλος. Μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει πολλά από τα μέτρα». Και εξέφρασε ανησυχία για τις άμυνες της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις των ισχυρών οικονομικά τάξεων, σημειώνοντας ότι πολλές επιχειρήσεις σχεδιάζουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε γειτονικές χώρες, αντιδρώντας στην αύξηση της φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή.
«Να γίνουμε πρώτα ένα ενιαίο ΠΑΣΟΚ για να μπορούμε να συνεννοούμαστε», είπε ο κ. Μαυρογιώργος.

Απαντήσεις του υφυπουργού Στις απαντήσεις του ο υφυπουργός τόνισε ότι η πιο μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ισχυρής οικονομίας για να μπορέσει να αντέξει στον ανταγωνισμό. «Πρέπει να κάνουμε ένα παραγωγικό κράτος», είπε σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προωθεί ριζοσπαστικές τομές. «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει χαράξει ένα δρόμο και πρέπει να τον τηρήσουμε. Και αυτό θα μας πονέσει», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «το 2010 θα είναι το πιο δύσκολο, το πιο επώδυνο, αλλά και το πιο ανατρεπτικό έτος που υπήρξε ποτέ».

Έδωσε απαντήσεις για τον οδικό άξονα (δες συνέντευξη τύπου) και με αφορμή αυτό ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι τα δημόσια έργα θα δημοπρατούνται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο δια ταύτα. Καλά όλα αυτά. Αποχωρήσεις θα έχουμε; Διότι αν δεν υπάρξουν αποχωρήσεις καταντάν όλα λόγια άνευ ουσίας ή κατά το λεγόμενο θα αποδειχθούν όλοι οι φωνασκούντες τσάμπα μάγκες.

ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

ελπίζεις σε αποχωρίσεις......