Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ: ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΜΑΤΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, επισκέφθηκε σήμερα το Νομό Ημαθίας. Στις 11:00 επισκέφθηκε το Δήμο Βέροιας και συμμετείχε σε συσκέψεις στο Δημαρχείο, παρουσία της Δημάρχου Χαρούλας Ουσούλτσογλου – Γεωργιάδου και αντιδημάρχων.
Στις 12:00 επισκέφθηκε τη Νομαρχία Ημαθίας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία του Νομάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και αντινομαρχών.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων τόσο η Δήμαρχος, όσο και ο Νομάρχης διατύπωσαν τις προτάσεις τους για τις δημόσιες υποδομές του Δήμου και του Νομού αντίστοιχα.
Ο Υφυπουργός απαντώντας, τόνισε πως η απελθούσα Κυβέρνηση δεν διασφάλισε πόρους για τα έργα αυτά, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εκτός από εκείνους που αφορούν τις απαλλοτριώσεις για την ολοκλήρωση του τμήματος «Πατρίδα- Νάουσα» και του Οδικού Άξονα «Βέροια- Σκύδρα».
Η Κυβέρνησή μας, συμπλήρωσε, διαμορφώνει ένα Συμπληρωματικό Πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί από το 2011 με Εθνικούς, Κοινοτικούς αλλά και Δανειακούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ) το οποίο θα χρηματοδοτήσει έργα οδικής ασφάλειας, αντιπλημμυρικής προστασίας και θα συμβάλει στην κατασκευή μεσαίων και μικρών έργων αναγκαίων για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Επίσης, τόνισε, ότι ο Νομός Πέλλας και Ημαθίας έχουν ανάγκη αυτού του κάθετου άξονα «Σκύδρα- Βέροια», γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να βγουν από την απομόνωση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό οδικό δίκτυο που θα συνδέει τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και τη ζώνη του Ολύμπου με τους βασικούς αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία.
Ο επανασχεδιασμός μέρος του ΕΣΠΑ αλλά και το Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Δημόσιων Υποδομών θα διαμορφωθούν με βάση τρία κριτήρια:
1.Ωριμότητα του έργου.
2.Αναπτυξιακή και κοινωνική ωφελιμότητα του έργου.
3.Περιφερειακή ισορροπία.
Δυστυχώς, σημείωσε ο Υφυπουργός, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν χρηματοδότησε τις αναγκαίες μελέτες, τόσο στην Ημαθία, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα για να υπάρχει δυνατότητα άμεσης δημοπράτησης των έργων, γι’ αυτό επιλογή μας είναι να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση των μελετών σε έργα που καλύπτουν τα τρία κριτήρια.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ανάγκη σύνταξης Μελέτης Σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του Στρατιωτικού Αεροδρομίου της περιοχής Αλεξάνδρειας σε Εμπορικό Αεροδρόμιο. Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί για το θέμα αυτό με την ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδος.
Στην πρόσφατη επίσκεψή της η κ. Λιονή, Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από τους φορείς της Ημαθίας να καταθέσουν προτάσεις για την ένταξη τους στο ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ, ειδικότερα για θέματα Αστικών Αναπλάσεων, Σχολικής Στέγης, αποχέτευσης κτλ.
Όσο αφορά τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο «Θεσσαλονίκη- Βέροια- Έδεσσα», θα γίνει προσπάθεια χρηματοδότησης στο πλαίσιο ανάπτυξης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Κεντρικής Μακεδονίας.
Για το Διοικητήριο της Βέροιας τόνισε ότι θα αξιολογηθεί η υλοποίησή του μέσω ΣΔΙΤ, όπως είχε προγραμματιστεί από τα προηγούμενα χρόνια.
Για την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν φρόντισε να ετοιμάσει την μελέτη για να υπάρξει άμεση ένταξη του στο ΕΣΠΑ. Το θέμα θα εξεταστεί με την τοποθέτηση, τις επόμενες ημέρες, της νέας Διοίκησης της ΔΕΠΑΝΟΜ.
Στη συνέχεια ο κ. Μαγκριώτης επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή κάθετο άξονα «Βέροιας – Έδεσσας». Στη Νάουσα είχε συνάντηση με το Δήμαρχό Νάουσας κ. Αναστάσιο Καραμπατζό και μέλη της Διοίκησης του Δήμου, ενώ μίλησε σε συγκέντρωση μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Ξενοδοχείο Βέρμιο.
Ο κ. Μαγκριώτης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο νομό Ημαθίας με επίσκεψή στο δήμο Αλεξάνδρειας όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Γκιόνογλου και με μέλη της Διοίκησης του Δήμου, ενώ μίλησε σε συγκέντρωση μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με Θέμα «Οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης».
Τόσο στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ το μεσημέρι στην Βέροια, όσο και στις ομιλίες του, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιελάμβανε μέτρα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς, μέτρα για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέτρα για την ανάπτυξη, την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους και της Κοινωνικής Συνοχής, μέτρα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Όμως υπήρξαν δύο νέα δεδομένα, μετά τις εκλογές, τα οποία μας ανάγκασαν να πάρουμε αυτά τα μέτρα, μέτρα δύσκολα, βαριά και πολλά από αυτά άδικα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Το πρώτο ήταν η μετεκλογική αποκάλυψη του πρόσθετου δημόσιου χρέους, του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και πολλών κρυφών χρεών. Το δεύτερο ήταν η κερδοσκοπική επίθεση στο Ευρώ και στον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, από τις διεθνείς αγορές και τους κερδοσκόπους. Η χώρα χρειαζόταν μέτρα άμεσης εφαρμογής για να μπορεί να διασώσει από την απόλυτη καταστροφή την οικονομία της.
Τις επόμενες ημέρες θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο, το οποίο θα ανακουφίζει εισοδήματα μέχρι 30.000 € και θα επιβαρύνει σταδιακά τα υψηλότερα.
Στο επόμενο 2μηνο θα αναπτυχθεί η αναπτυξιακή επίθεση της κυβέρνησης, σε όλα τα μέτωπα, τόσο με Εθνικούς, όσο και με Κοινοτικούς πόρους.
Αυτές οι επιλογές είναι στον πυρήνα του δικού μας προγράμματος και είμαι βέβαιος πως στο τέλος του 3ετούς προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης η οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και οι πολίτες που καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες, θα είναι αυτοί που θα γευτούν πρώτοι τους καρπούς της ανάπτυξης, με την αναπλήρωση και την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τις επιλογές ευθύνης που έχει κάνει και το διεθνές κύρος του, είναι ο βασικός παράγοντας επανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας. Το επιβεβαιώνουν οι προσκλήσεις στις σημαντικές Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον. Το 2010 πραγματοποιούμε αλλαγές, που μερικές εξ αυτών θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν 10ετίες. Το 2010 δημιουργούμε τη δυναμική αφετηρία για να βγούμε από το τέλμα και να βαδίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

1 σχόλιο:

ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Ο ΚΑ.....ΠΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΙΜΗΣ



Ο Μ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι τα μέτρα είναι συμβατά με τον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να προκαλέσει μια ελεγχόμενη ύφεση. *