Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ "ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε"

Αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και περικοπές σε όλα τα επίπεδα προωθεί η εταιρία «Βαρβαρέσος Α.Ε» προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει από την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί. Η μοναδική νηματουργία η οποία έχει μείνει στην περιοχή στην περιοχήτης Νάουσας και η οποία απασχολεί δυναμικό 210 εργαζομένων καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσω συντονισμένων ενεργειών και επαφών με Κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να πάρει τη χρηματοδότηση των 14 εκ. ευρώ που χρειάζεται για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
Η διοίκηση του εργοστασίου ανακοίνωσε στο σωματείο των εργαζομένων ότι από την 1η Μαρτίου το 8άρο μετατρέπεται σε 6ωρο προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος. Μετά από διάλογο, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν στην μείωση του ωραρίου, θέλοντας έτσι να συμβάλλουν με τη στάση τους στην διατήρηση λειτουργίας του εργοστασίου.
Εκτός από τη μείωση του ωραρίου η εταιρία έχει προχωρήσει στη λήψη και άλλων μέτρων για τη μείωση των εξόδων της όπως απολύσεις (έχει ήδη γίνει μία), μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 2 εργαζομένων, κατάργηση της νυκτερινής βάρδιας του Σαββάτου και του πρωινού της Κυριακής, κατάργηση της μεταφοράς των εργαζομένων με λεωφορείο και κατάργηση της απογευματινής καθαρίστριας.
Η αντίδραση του Εργατικού ΚέντρουΓια το θέμα της μείωσης των ωρών εργασίας και τα άλλα μέτρα αντέδρασε το Εργατικό Κέντρο το οποίο έχει ήδη κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας θεωρώντας ότι η εταιρία παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργατών.

Για το θέμα ο διευθυντής προσωπικού της νηματουργίας επισήμανε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο καθώς οι αλλαγές έγιναν με τη συναίνεση του προσωπικού.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Τσίτσης με επιστολή του στην επιθεώρηση εργασίας καταγγέλλει την εργοδοσία για αντεργατικά μέτρα, ότι διατηρεί «νοικιασμένους» εργάτες, και μειώνει μισθούς και μεροκάματα. Επισημαίνει ότι την τελευταία 3ετία η εταιρία έκλεισε ένα εργοστάσιο και απέλυσε 80 εργαζόμενους.
«Την ίδια στιγμή μέσω του συνδέσμου κλωστοβιομηχάνων, ζητά: ελαστικοποίηση ωραρίων, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, επιδοτήσεις για το ένσημο των εργαζομένων, επιδότηση θέσεων εργασίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση της τιμής στο ρεύμα κατά 50%, κατάργηση ή αναμόρφωση του Ο.ΜΕ.Δ., επιστροφή Φ.Π.Α. κ.λ.π.», αναφέρει ακόμη η καταγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: