Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΑΝΕΖΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ»


Το Παράρτημα Ημαθίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, βραβεύει τους μαθητές του Νομού μας που διακρίθηκαν στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς «Θαλής», «Ευκλείδης», «Αρχιμήδης», «Υπατία» και «Καραθεοδωρή» την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στις 11 π.μ. στην αίθουσα «ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» του Ξενοδοχείου «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» στη Βέροια.
Κεντρικός ομιλητής της τελετής βράβευσης είναι Δρ. Εμμανουήλ Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ομιλία του αναφέρεται στο Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας και στη νέα μαθηματική εικόνα της συμπαντικής πραγματικότητας, που προσδίδει παράδοξες και εκτός της κοινής ανθρώπινης λογικής ιδιότητες όπου σε ένα μεγάλο βαθμό μπορούμε να αποδείξουμε πειραματικά. Η κατανόηση ότι τα φυσικά γεγονότα που εξελίσσονται μέσα στο Σύμπαν δεν περιγράφονται με τη Νευτώνεια Φυσική και την Ευκλείδεια Γεωμετρία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι διαστάσεις του είναι περισσότερες από τρεις, του έχουν προσδώσει μαγικές ιδιότητες. Γνωρίζουμε πλέον ότι μέσα στο Σύμπαν δεν υπάρχουν αντικείμενα με καθορισμένα όρια, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αντικείμενο μέσα στο κοσμικό χάος προεκτείνετε αενάως μέσα στο Σύμπαν ασχέτως αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Ο ομιλητής πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική στο Παρίσι (Observatoire de Paris). Από το 1988 είναι Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πλούτος του βιογραφικού και το πλήθος των τιμητικών διακρίσεων, των δημοσιεύσεων, του συγγραφικού έργου και γενικότερα των επιστημονικών ασχολιών του δεν μας επιτρέπει ούτε την περιληπτική παρουσίασή του. Προτείνουμε στους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.cc.uoa.gr/fasma/E_Danezis/ για περισσότερες πληροφορίες.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να παρακολουθήσουν μια σημαντικότατη διάλεξη τιμώντας παράλληλα τους μαθητές της Ημαθίας που διακρίθηκαν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς.
             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ           ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: