Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

H ΣΥΝΕΠΕΙΑ(;) ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ (χωροταξικό, σύμβαση και κόστος)

Τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιήθηκαν τρεις ανακοινώσεις σχετικά με την περιβόητη ΜΕΑ-ΧΥΤΥ τόσο από το ΤΕΕ Ημαθίας όσο και από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας και από τον ΣΥΝ Ημαθίας.
Και οι τρεις ανακοινώσεις συντηρούν το θέμα και εμμένουν στις θέσεις τους και παράλληλα αναδεικνύουν νέες παραμέτρους. Το ΤΕΕ την δήλωση της διευθύντριας της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας κ. Ωραιοπούλου σχετικά με το αν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ η κατασκευή της Μονάδας όσο και για το αν είχε υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος από τον ΕΣΔΑ στην υπηρεσία της με ανάλογο αίτημα.
Από την πλευρά της Οικολογικής Ομάδας αναδεικνύεται ένα άλλο θέμα, αυτό της τελευταίας απόφασης του Κ.Α.Σ. Ο ΣΥΝ παρουσιάζει αναλυτικά τις θέσεις του οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και την λεόντειο σύμβαση που είναι επί θύραις.
Είναι σαφές πως το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει όλοι να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Τόσο...
...το ΤΕΕ Ημαθίας όσο και η ΟΟΒ με συνέπεια υποστηρίζουν την άποψή τους όπως κάνουν και κόμματα όπως ο ΣΥΝ Ημαθίας με την τελευταία του ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας που έχει πλέον τον πρώτο λόγο ως κυβερνητικό κόμμα παρατηρούμε μια αφωνία τόσο από τα κομματικά όργανα όσο και από τους βουλευτές για το θέμα αυτό (χωροθέτηση- κόστος).
Άπαντες τηρούν με συνέπεια θα έλεγα την θέση τους που είναι: «δεν παίρνω θέση γιατί έχει πολιτικό ή άλλο κόστος».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της έλευσης του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην Βέροια προ δύο μηνών περίπου όταν αυτός ενημερώθηκε από τους αρμόδιους κομματικούς ή πολιτικούς παράγοντες για το όλο θέμα και εξέφρασε την κατηγορηματική θέση για την άμεση αναγκαιότητα της κατασκευής της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στην επίμαχη θέση.
Ουδείς εκ των παρισταμένων βουλευτών και κομματικών στελεχών δεν ένιωσε την ανάγκη, την πολιτική ευθιξία να τον διακόψει και να του επισημάνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέει κι ας είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ουδείς εκ των βουλευτών κ. Σιδηρόπουλου, Γικόνογλου και Τόλκα ψέλλισε ότι η σύμβαση είναι λεόντειος υπέρ του κατασκευαστή. Κανείς, ούτε και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Θ. Σιδηροπούλου που ήταν δίπλα του τόλμησε να πει την άποψή της για το θέμα της χωροθέτησης που έχει αναγάγει σε σημαία της αφού για το θέμα του κόστους δεν έχει εκφράσει άποψη.
Συμπερασματικά, οι πολιτικοί οργανισμοί όπως ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ, οι επιστημονικοί φορείς όπως το ΤΕΕ και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Ο.Ο.Β. είναι σαφές ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι με συνέπεια και χωρίς υστεροβουλία κρατούν τη σημαία του αγώνα τους ψηλά και χωρίς εκπτώσεις σε αντίθεση με όλους εκείνους που οι μεν δε μιλάνε για την υπόθεση αυτή ή με εκείνους που αναφέρονται σε αυτή στο πεδίο που κρίνουν ότι έχει το μικρότερο δυνατό κόστος και το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΧΑΡΗ ΜΟΧΛΑ

ΕΡΩΤΗΜΑ 1
γιατί το σηκώνεις τώρα ,δύο μήνες μετά και μας γράφεις για τη στάση των βουλευτών και του Πάγκαλου?.
ΕΡΩΤΗΜΑ 2
πόσα θα μοιρασθούν ...????
Ετσι για να μάθουμε με πόσα ικανοποιούνται κάποιοι οι σημερινοί ΙΟΥΔΕΣ ..

Xronika είπε...

Η απάντηση είναι απλή και απορώ που δεν το έχεις αντιληφθεί.
Η σύμβαση έχει επιστραφεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι θέμα ημερών, όπως γράφω σε σημερινή ανάρτηση, να την κάνει αποδεκτή το ΔΣ του ΕΣΔΑ.
Το θέμα είναι άκρως πολιτικό και ως γνωστόν, ίσως διαφεύγει της προσοχής σου, ότι κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρός της ο Πάγκαλος.
Το ζήτημα είναι ότι όλοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε τον εργολάβο αφού οι βουλευτές και τα στελέχη δεν βγάζουν λέξη επί του θέματος.
"Σηκώνω" το θέμα και θα συνεχίσω ως το τέλος και για τα δυο κορυφαία θέματα, θέση 12 και κόστος, γιατί προφανώς υπάρχει ζήτημα και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό έχει φανεί ανεπαρκές για να μην πω ανίκανο να το αντιμετωπίσει.
Στο άλλο ερώτημα δεν αντιλαμβάνομαι τι λες. Γίνε πιο κατατοπιστικός αν θες απάντηση.
Χ. Μόχλας

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΙΧΑΝ ..ΚΟΨΙΜΟ ΜΕ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ,ΟΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΤΙ ΑΛΛΟΥ,ΟΠΩΣ Π.Χ, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ 12 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΤΟΝΟ.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΣΤΑ 87(ΚΑΙ ΒΑΛΕ) ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΤΟΝΝΟ.
ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΥΠΑ ΕΧΕΙ Η ΦΑΒΑ.
ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΑΝ ΗΛΙΑΚΗ .
ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΥΝΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΓΚΕΣ?
ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΦΕΥΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΦΥΛΑΚΗ..