Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΒΕΡΟΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η αντιπολίτευση προκαλεί γεγονότα για να έρχεται στην δημοσιότητα, υποστήριξε στην μακροσκελή τοποθέτησή της η δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουλτζόγλου κατά την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών ο Χρ. Σκουμπόπουλος και είχε αποκαλέσει την διοίκησή της ως ανίκανη και αναποτελεσματική.
Η δήμαρχος είπε τα εξής:
«Πριν από λίγες μέρες η ΑΝΑΝΕΩΣΗ τότε και ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ τώρα, αναγεννηθείσα εκ της τέφρας της σαν το γνωστό Φοίνικα, έδωσε μια συνέντευξη δια του επικεφαλής της. Το έχω ξαναπεί, ότι κατανοώ απόλυτα την ανάγκη της αντιπολιτεύσεως να προκαλεί γεγονότα για να έρχεται στην επικαιρότητα. Δεν κατανοώ, γιατί πρέπει αυτά τα γεγονότα να στηρίζονται σε ανακρίβειες, ψεύδη και ενίοτε υποτιμητικά αλλά και κακοήθη σχόλια. Είναι γνωστό ότι οδεύουμε προς εκλογές. Όποιος θέσει υποψηφιότητα, δεν είναι απαραίτητο να πάρει το πηλοφόρι και να εκτοξεύει λάσπη όπου και όπως βολεύεται για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Έχουμε και λέμε: Πολύς λόγος για άλλη μια φορά για τις αποζημιώσεις των αιρετών.
Σε εποχή οικονομικής κρίσης βλέπετε, είναι ένα θέμα που πουλάει. Σε εποχή που η ανεργία χτυπάει όλα τα νοικοκυριά, είναι ένα θέμα που ενοχλεί. Δεν περιμένουμε ούτε μπράβο για την μη είσπραξη των αποζημιώσεων για δύο χρόνια, ούτε αναγνώριση. Όταν αναλάβαμε ο Δήμος χρωστούσε σε προμηθευτές από το 2003. Εδώ είναι οι Υπηρεσιακοί παράγοντες και το ξέρουν. Εδώ είναι και οι προμηθευτές κι οι εργολάβοι. Προφανώς δεν έφταιγε ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος των Οικονομικών, αλλά αυτοί που ασκούσαν διοίκηση θαρρείς και ήταν στο Μανχάταν! Τον πρώτο χρόνο είχαμε και την περιπέτεια του δανείου εμείς και η αναδιάρθρωση των δανείων άργησε ένα χρόνο.

Δεν τα πήραν οι αιρετοί τα χρήματα που ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να πάρουν νομιμότατα από το Δήμο. Ούτε εκείνη τη χρονιά, ούτε την άλλη, μέχρι να ξεμπερδέψουμε με τα παλιά χρέη σε προμηθευτές. Στην αγορά δηλαδή που τόσο την θυμηθήκανε κάποιοι τώρα. Και ξεμπερδέψαμε. Δεν ξεμπερδέψαμε με τα χρέη από απαλλοτριώσεις. Σήμερα, αν θέλουμε ν’ απαλλοτριώσουμε, ψάχνουμε πρώτα αν έχουμε τα χρήματα. Αυτό δεν έγινε στο παρελθόν. Τα έργα έγιναν, εγκαινιάστηκαν, λειτούργησαν, κι εμείς πρέπει τώρα να πληρώσουμε περί τα 5 εκ. Εκ των οποίων τα 2 εκ έχουν τελεσιδικίες. Εφ’ όσον οι ιδιοκτήτες συμφωνούν κάνουμε δόσεις και προσπαθούμε σ’ αυτήν την με πρωτοφανείς δυσκολίες εποχή ν’ ανταποκριθούμε. Αν δεν θέλουν δόσεις και θέλουν εφ’ άπαξ μεγάλα ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία κι έτσι είχαμε και την κατάσχεση για την οποία ρώτησε ο Ακριβόπουλος. Όχι για δικά μας χρέη. Αυτό είναι σαφές. Κάποιοι λοιπόν, δεν πρέπει να μιλάνε για οικονομικά. Ποτέ. Εκτίθενται... Όπως παραδείγματι εκτίθενται, όταν λένε δημοσίως ότι θα έπρεπε ο Δήμος να πληρώνει ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές για μισθοδοσίες που δεν κατέβαλε... Όπου κατέβαλε έξοδα παράστασης, δηλαδή τα δικά μου χρήματα, δόθηκαν και οι εισφορές που προβλέπονται. Αυτή την δουλειά η δημοτική οικονομική υπηρεσία την κάνει δεκαετίες και δεν πιστεύετε ούτε εσείς, ούτε εγώ, ότι έσφαλε.

Όσο για τους απατεώνες που ελαφρά τη καρδία - για να μην πω τίποτε άλλο - καταγγέλλετε, ψάξτε τους αλλού. Μου κολλήσατε τη ρετσινιά της υποδίκου για παράβαση καθήκοντος για μια υπόθεση για την οποία κατηγορούνται όλα τα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής πλην της κ. Καραχατζή, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για υπόθεση άδειας μουσικής σε καφετέρια και γνωρίζοντας επίσης ότι ποτέ δεν αποφασίζουμε χωρίς γνωμοδοτήσεις των νομικών μας συμβούλων. Φυσικά, αυτήν την παντιέρα θα την κουνάτε και στις εκλογές-αν κατεβείτε. Λέγοντας ότι είμαι υπόδικη κι εγώ και οι συνάδελφοί μου, κάποιοι ενδέχεται να πιστέψουν ότι φάγαμε λεφτά κι αυτό να εξυπηρετήσει δόλια τους σκοπούς σας. Η Βέροια μας ξέρει. Μπορεί να δει πως μπήκαμε στο Δήμο, πώς ζούμε και με πόσο μειωμένη την περιουσία μας θα φύγουμε. Κι ας πάμε σ’ ένα άλλο προσφιλές σας κεφάλαιο. Κι εδώ, πάτε να παραπλανήσετε τους πολίτες δόλια. Λέτε ότι ο Δήμος δεν ψωνίζει από τη Βέροια αλλά από όπου αλλού....

Δεν θέλω να αναφερθώ στη θητεία σας, με συγκεκριμένα αναρίθμητα τιμολόγια που αποδεικνύουν ότι επί ημερών σας υπήρχε εντονότατο αυτό το θέμα. Δεν με ενδιαφέρει τι κάνατε. Κριθήκατε. Εγώ μπορώ να αποδείξω όμως, αν τώρα ο Δήμος στηρίζει ή όχι την τοπική αγορά. Καθαρός ουρανός δεν φοβάται αστραπές. Ο Δήμος κάνει εκατοντάδες προμήθειες. Απ’ αυτές διαλέχτηκαν από τους επικριτές μας οι 3! Κάποια από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, ο πρόχειρος διαγωνισμός για έναν παιδικό σταθμό και οι κάμερες που αγοράστηκαν από βεροιώτη αλλά εκεί δεν είναι το θέμα σας. Άλλο σας απασχολεί... Παρενθετικά να πω ότι μας κατηγορήσατε εδώ ξανά και ξανά, ότι σπάσαμε μόνοι μας τις πόρτες του Δημαρχείου για να βάλουμε κάμερες. Η αστυνομία που συνέλαβε το δράστη, ο οποίος ομολόγησε, σας διέψευσε. Διαψεύδεστε διαρκώς. Αλλά συνεχίζεται τα ψεύδη και τις κακοήθειες...Επανέρχομαι στις προμήθειες. Μόνο από το Δήμο, για αγορές αγαθών και υπηρεσιών, από προμηθευτές δηλαδή, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται μισθοδοσίες, ούτε προγραμματικές συμβάσεις ή χρήματα σχολικών επιτροπών κλπ. Μόνο προμηθευτές.

Το γενικό άθροισμα των προμηθειών είναι 5.100.586 ευρώ, μόνο του Δήμου χωρίς νομικά πρόσωπα και Επιχειρήσεις. Από αυτά το 51,52 %, δηλαδή περίπου 2.628.000 ευρώ, εισέρευσαν στην αγορά της Βέροιας. Το 39,07 %, αναγκαστικά στην αγορά της Θεσσαλονίκης για υπηρεσίες που δεν παρέχονται στην Βέροια, όπως είναι Εταιριών Ευρυζωνικών Δικτύων, αγορές εκχιονιστικού μηχανήματος, απορριμματοφόρων, ασφάλτου, πράξη εφαρμογής από πολεοδόμο κλπ. Και 1,75 στην Αθήνα, 1,17 Αλεξάνδρεια, 0,02 Αμύνταιο, 0,44 Αριδαία, 0,45 Γιαννιτσά, 0,29 Κιλκίς, 3,24 Μελίκη, 0,48 Νάουσα, 0,46 Πτολεμαΐδα, 1,10 Τρίκαλα που αφορούν προσφορές φθηνότερες με διαδικασία διαγωνισμών, όπως νόμιμα προβλέπεται. Αλλά ακόμη, κι αν ενεργούμε για το Επενδυτικό Δάνειο, για να έρθει χρήμα στον τόπο δεν νοιαζόμαστε; Αν σχεδιάζουμε Επενδύσεις όπως το Θεματικό Πάρκο ή τα έργα των Αναπλάσεων, για να έρθει χρήμα και ανάπτυξη στον τόπο δεν το κάνουμε; Όλο μας το άγχος και ο αγώνας για να απορροφηθούν τα χρήματα του Γ΄ΚΠΣ για να μη χαθούν χρήματα από τον τόπο δεν ήταν; Μεγάλες διεθνείς ή πανευρωπαϊκές διοργανώσεις το 2008, συνέδρια που γίνονται και θα γίνουν σημαντικότατα την Άνοιξη, όχι στα νησιά αλλά εδώ, στη Βέροια, με παρέμβαση δική μας και τις δικές μας γνωριμίες και επιρροές για να δουλέψει η αγορά δεν γίνονται;

Πείτε τι χρήματα φέρατε εσείς στην τοπική αγορά. Ή τι χρήματα σχεδιάσατε να έρθουν στο μέλλον στην τοπική αγορά. Φτάνουν τα φτηνά λόγια. Δικαιούται να μιλά όποιος δεν έχει παρελθόν. Κι εσείς έχετε, δυστυχώς. Οι έμποροι ξέρουν πολύ καλά από πού ψωνίζει ο Δήμος. Όλα γίνονται με διαφανείς διαδικασίες. Ή με πρόχειρο διαγωνισμό όπου λαμβάνονται προσφορές για πιο αποτελεσματική και γρήγορη διαδικασία εφ’ όσον κάτι επείγει ή με ΕΚΠΟΤΑ όπως ο νόμος ορίζει. Όλα γίνονται όπως ο νόμος ορίζει. Παρ’ ότι λέτε άλλα, αυτό το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα γιατί διαρκώς είσαστε εδώ και ζητάτε στοιχεία. Τις ανακρίβειες για το Πανεπιστημιακό Τμήμα δεν θα τις σχολιάσω. Θα πω μόνο, ότι στην τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα, σε ραντεβού που έκλεισε όπως είχαμε συνεννοηθεί ο κ. Χαλκίδης, ήσασταν κι εσείς κ. Σκουμπόπουλε. Ακούσατε τι είπε ο κ. Ταλιαδούρος. Γιατί ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν ασχολήθηκε με το θέμα και το ξέρετε. Ζήτησαν κάποιες αλλαγές, τάχα για να το προωθήσουν. Αυτές τις έκανε πάραυτα το ΑΠΘ και πήγαν χέρι - χέρι στον Ταλιαδούρο. Εγώ κι ο Καλογήρου τα πήγαμε. Για να εισπράξουμε την απάντηση ότι δεν είχε αποφασιστεί τίποτε και ότι η διαδικασία ήταν μακρόχρονη.

Μάλιστα, ήρθε στο τέλος της συνάντησης και ο τότε βουλευτής Τσαβδαρίδης, ο οποίος όταν άκουσε όσα επανέλαβε ο Ταλιαδούρος είπε: Κατάλαβα. Για να τελειώσει αυτή η υπόθεση θα χρειαστούνε δύο χρόνια. Τότε γιατί βγαίνουν κάποιοι τοπικά και πανηγυρίζουν; Εδώ απέναντι είναι κι ο κ. Τσαβδαρίδης. Ρωτήστε τον, γνωρίζεστε. Όσο για το Τμήμα της Καστοριάς, είχε εγκριθεί παλιότερα αλλά δεν είχε λειτουργήσει. Τότε που ο κ. Ταλιαδούρος ζητούσε από μας ν’αλλάξουμε ονομασία τμήματος κι όλα τα υπόλοιπα. Το μεταπτυχιακό λειτουργεί εξαιρετικά και θα έχετε ενημέρωση. Εδώ θα γίνει και το Κέντρο Ερευνών. Εδώ θα αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κι άρχισε ήδη να αναβαθμίζεται η Σχολή Μετεκπαίδευσης Αστυνομίας, που δεν θα είχε ανοίξει τις πόρτες της αν δεν είχαμε γίνει εμείς τόσο φορτικοί κι αν δεν απειλούσα δημόσια ότι θα κλείσω την Εγνατία. Για το Ελληνικών Σπουδών θα δούμε την κ. Διαμαντοπούλου. Αυτό έκριναν από το ΑΠΘ ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί - πράγμα που γίνεται - και να προταθεί για υπογραφή Υπουργού. Στα 3 και κάτι χρόνια μας είχαμε 3 αλλαγές Υπουργών στα διάφορα Υπουργεία.

Είχαμε το μεσοδιάστημα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Είχαμε τα χρέη σας. Έχουμε την αγωνία να καταφέρνουμε να καλύπτουμε τη μισθοδοσία πιά, γιατί η κατάσταση είναι γνωστή. Έχουν δημοπρατηθεί όλα τα έργα και δεν ξεκινούν γιατί λόγω έλλειψης χρημάτων δεν υπάρχουν εγκρίσεις ΘΗΣΕΑ από την Περιφέρεια. Παρ΄ όλα αυτά το Δημοτικό έργο προχωρά, είτε το βλέπετε, είτε δεν θέλετε να το δείτε. Γίνονται και λάθη. Όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει. Το κυριότερο είναι ότι σχεδιάσαμε ένα σημαντικό μέλλον γι’ αυτήν την πόλη. Όπως της αξίζει. Δεν περιμένουμε να πάψετε τον καταγγελτικό σας λόγο. Γιατί έτσι σας βολεύει. Ξέρετε όμως πολύ καλά, ότι σ’ αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, τα βγάζουμε πέρα παλικαρίσια. Δεν απαιτώ, βέβαια, να το παραδεχτείτε δημόσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: