Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΡΗΤΗ- Ιστορική απόφαση του δήμου Σφακίων- ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ

Ιστορική απόφαση του Δήμου Σφακίων κατά της καταστρεπτικής επέλασης των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης!
 
Με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και πλήρη αποφασιστικότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Σφακίων τάχθηκε κατά της...

ανεξέλεγκτης επέλασης των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στα όρια του Δήμου τους και κατ' επέκταση σε ολόκληρη την Κρήτη!
 
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σφακίων, έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Παύλου Πολάκη και είχε ως κεντρικό ζήτημα το θέμα της δικαστικής προσφυγής κατά της καταστροφικής επέλασης των "Βιομηχανικών ΑΠΕ", με αφορμή και σχετική επιστολή της Πρωτοβουλίας Δημοτών Σφακίων. Έτσι ο δήμος Σφακίων γίνεται ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που ορθώνει το ανάστημά του κατά των Μεγαλοεργολάβων της Μαύρης Ανάπτυξης και της Πράσινης Απάτης!

Η Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων με αφορμή την προσφυγή του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είχε υποβάλει την παρακάτω επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ” ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! Όταν, το 2009, κατατέθηκε η πρώτη πρόταση σύνδεσης -με υποθαλάσιο καλώδιο- της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος παραγόμενου από γιγάντιες ανεμογεννήτριες σε όλο το νησί, μάλλον σαν σενάριο “επιστημονικής φαντασίας” έμοιαζε και όχι ως προμήνυμα του ενεργειακού εφιάλτη που ζει πλέον το νησί. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν, έτσι ώστε σήμερα 6 εταιρείες να περιμένουν την αδειοδότηση τους με προϋπόθεση να διοχετεύσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν εκτός Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο.

Δύο από τις εταιρείες αυτές, προηγούνται χρονικά και έχουν πάρει ήδη άδειες παραγωγής, η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και η «ELICA GROUP». για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (Ν. 3894/2010 ΦΕΚ Α΄ 204/02.12.2010), γνωστό ως “ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ”, παραμονές εκλογών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και μια τρίτη εταιρεία, η «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.», για να εγκαταστήσει στη Σητεία ένα ηλιοθερμικό σταθμό, μια τεράστια βιομηχανική μονάδα σαν αυτές που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στη Σαχάρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σχέδια: -«Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, (359 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», -«Κρήτη Πράσινο Νησί, που περιλαμβάνει κατασκευή 36 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1.005,10 MW, (437 ανεμογεννήτριες) στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και διασύνδεσή τους με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου», κυριότητας του Ομίλου «ELICA GROUP» και -«Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, του Δήμου Σητείας ενεργειακής παραγωγής 378.306 MWh ετησίως», κυριότητας της «ΣΟΛΑΡ ΠΑΟΥΕΡ ΠΛΑΝΤ ΛΑΣΙΘΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μ.Ε.Π.Ε.».

Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της ELICA των 2,3 MW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα (φτερωτής) τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα. Για να εγκατασταθούν, θα χρειαστεί να ανοιχτούν πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων – λεωφόρων για τη μεταφορά τους, τόννοι μπετόν για τη θεμελίωσή τους και πολλά χιλόμετρα νέων δικτύων για τη σύνδεσή τους.

Αυτά τα φαραωνικά έργα θα καταστρέψουν ανεπιστρεπτί τα βουνά μας, τόπους ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, προστατευόμενες περιοχές νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας Πτηνών αφού μέσα σε τέτοιες ζώνες, χωροθετούνται τα περισσότερα και θα ακυρώσουν παραγωγικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού. Κι όλη αυτή η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών, με τη μέθοδο των δασικών χαρακτηρισμών που συσκοτίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται στις περιοχές που κηρύσσονται αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές και περιλαμβάνουν γεωργική γη. Σύμφωνα με τις άδειες παραγωγής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στο Νομό Χανίων προγραμματίζουν να εγκαταστήσουν, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ 234 MW (78 α/γ) σε 6 θέσεις και η ELICA GROUP 269,1 MW (117 α/γ) σε 10 θέσεις. Στο Δήμο Σφακίων οι περιοχές που εκχωρούνται είναι:
Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ:
* στη θέση «Ανεμοκεφάλα – Χάλαρα – Μέσα Βατές», Δήμων Σφακίων &Αποκορώνου 45 MW, 15 α/γ
* στη θέση «Χιονίστρα – Κεφάλα» Δήμου Σφακίων 33 MW, 11 α/γ
* στη θέση «Κόρδα – Αμμολοχιάς – Περυσινάκι - Παπούρα – Αχλαδές» Δήμου Σφακίων 48 MW, 16 α/γ Στην ELICA GROUP:
* στη θέση «Κακό Καστέλι» Δήμου Σφακίων 34,5 MW, 15 α/γ
* στη θέση «Βορεινά» Δήμου Σφακίων 34,5 MW, 15 α/γ
* στη θέση «Πλακιάς-Αγκαθές», Δήμου Σφακίων, 41,4 MW, 18 α/γ Πολυάριθμοι φορείς και πολίτες της Κρήτης αντιστέκονται απέναντι σ αυτή τη λεηλασία και την καταστροφή του τόπου συμμετέχοντας στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ (ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ).

Το ΠΔΑΚΤΒΑΠΕ έχει δώσει ήδη εντολή σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, να προσφύγει στο ΣΤΕ κατά των αποφάσεων (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12) που εντάσσουν τα έργα αυτά στο ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ.

Ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συμπαραταχθεί στον αγώνα για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα συνυπογράφοντας με απόφασή του τις προσφυγές μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
 
Ο Δήμαρχος Παύλος Πολάκης, στην σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω στοιχεία και επιπρόσθετα ανέφερε ότι εκτός από αυτές τις παραπάνω δύο εταιρείες στο νόμο για το "ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ" εντάχθηκε και μία τρίτη εταιρεία η οποία θέλει να κατασκευάσει ηλιοθερμικό σταθμό, ένα μεικτό σύστημα που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια αλλά και τεράστιες ποσότητες νερού, ισχύος 70ΜW στο Δήμο Σητείας:
"Έχει σημασία ν’αναφερθούμε λίγο και στην ιστορία της υπόθεσης. Πριν από κάποια χρόνια ήρθαν εδώ κάποιοι εκπρόσωποι και όχι μόνο αυτών των εταιρειών αλλά και άλλων εταιρειών οι οποίοι έπιαναν διάφορους ντόπιους ιδιοκτήτες "μαδάρας" και τους έλεγαν θα βάλουμε δυό τρεις πέντε ανεμογεννήτριες στο χωράφι σου θα σου δώσουμε τόσα κάθε χρόνο και τόσα από το έσοδο κ.λπ. Αρκετοί το είχαν θεωρήσει αρκετά ελκυστικό και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης. Αυτό όμως μετά την ψήφιση του "Νόμου Μπατζελή" αναιρείται καθώς από τα 500μ. υψόμετρο και πάνω δεν αναγνωρίζεται κανένας ιδιοκτήτης και άρα οι εταιρείες έχουν κάνει το σχεδιασμό τους ανεξάρτητα και δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα.
Στο σημείο αυτό γεννούνται μια σειρά από προβλήματα:
* Ποιος ρώτησε κάποιον όχι εμάς, όχι εμένα ως Δήμαρχο, ποιος ρώτησε κάποιον απ’την Περιφέρεια Κρήτης κατ’αρχήν απ’όλο το νησί. Το νησί εκπροσωπείται. Έχει εκλεγμένους Αντιπεριφερειάρχες έχει Δημάρχους, έχει εκλεγμένο Περιφερειάρχη έχει και διορισμένο Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όλη αυτή η διαδικασία δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη ή τη συνεννόηση ή τη διαβούλευση κανενός απ’όλ’αυτά. Οι άνθρωποι σχεδίασαν με το Υπουργείο στην Αθήνα έκοψαν τα οικόπεδα και τα μοίρασαν. Φτιάξανε το νόμο της Μπατζελή που ουσιαστικά τους απαλλάσσει από την υποχρέωση της οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής με τους ιδιοκτήτες είτε ιδιωτικής είτε δημοτικής έκτασης και πέρασαν και το νόμο του "Φαστ Τρακ" ο οποίος βγάζει τις αδειοδοτήσεις πολύ γρήγορα. Είναι αξιοσημείωτος ο ρυθμός αδειοδότησής τους από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη στιγμή που ακόμα και στις πιο απλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
* Θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα να έχουμε γνώμη για το χωροταξικό σχεδιασμό και την αναγκαιότητα ή όχι του να υπάρξει μια τέτοια επένδυση και μια τέτοια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Δηλαδή αν δε ρωτήσεις τους κατοίκους του τόπου που θα εγκαταστήσεις τις ανεμογεννήτριες (μέσα από τη θεσμική τους έκφραση, των Δήμων των εκλεγμένων Αντιπεριφερειών των Συλλόγων κ.λ.π.) και από πού αντλεί το δικαίωμα νάρθει να επενδύσει στην περιοχή μας.
* Δεν δεχόμαστε την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βουνών μας είτε αυτό αποτελεί δημοτική είτε ιδιωτική περιουσία και δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας.
* Πρέπει να καταλάβουμε ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης ουσιαστικά αλλάζει και δυστυχώς ανεπιστρεπτί το χαρακτήρα και την εικόνα του τόπου μας, επηρεάζει τον τουρισμό και την ήδη παραγωγική διαδικασία που έχουμε την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία για να μη μιλήσουμε για τα άγρια πτηνά κ.λπ.
Έτσι εισηγούμαι τη λήψη απόφασης η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Συντασσόμαστε με τους Δήμους (Καντάνου-Σελίνου, Ιεράπετρας, Αρχανών-Αστερουσίου, Ανωγείων κ.λπ.), τους συλλογικούς φορείς και τους χιλιάδες πολίτες της Κρήτης, που εναντιώνονται στα φαραωνικά σχέδια της εγκατάστασης από τις εταιρείες «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και «ELICA GROUP τεράστιων ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 2.000 MW σε όλο το νησί που συμπεριλαμβάνονται στο Φαστ-Τρακ συμμετέχοντας στην κατάθεση προσφυγής του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας για τους εξής λόγους :
Α.Ότι δεν ρωτήθηκε κανένας,
Β.Ότι καταπατά ιδιοκτησίες είτε δημοτικές είτε ιδιωτικές και
Γ.Ότι αλλάζει τον παραγωγικό χαρακτήρα του νησιού και την περιβαλλοντική του ισορροπία ανεπίστρεπτα.
2. Θέλω όμως ταυτόχρονα να πάρουμε και μία απόφαση καθώς και προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι ως θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με κριτήριο:
Α. Την εξυπηρέτηση των δημοτών μας
Β. Τη δυνατότητα εσόδων και
Γ.Τη διατήρηση και την προφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της αγροτικής μας παραγωγής.
Έτσι εμείς επιλέγουμε να τοποθετήσουμε με συνιδιοκτήτη το Δήμο ο οποίος να συμμετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 50% με χρηματοδότηση από δανειοδότηση, ένα μικρό αριθμό (10-15) μικρών ανεμογεννητριών (0,80 ΜW), στην κοινοτική έκταση στον Καλλικράτη και στην κοινοτική έκταση στο Ασκύφου με έγκριση ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης και αφού υπάρξει μελέτη από Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, με σκοπό:
α) να μην πληρώνει κανείς δημότης μας ρεύμα ούτε επιχείρηση ούτε οικιακή κατανάλωση
β) να έχουμε έσοδο δίνοντας το πλεονάζον ρεύμα σε διπλανή περιοχή."
Στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αυτήν την εισήγηση του Δημάρχου Παύλου Πολάκη, ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ψηφοφορία επί της παραπάνω πρότασης.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η πρόταση της εισήγησης έλαβε 14 (δεκατέσσερις) θετικές ψήφους, και ουδεμία (0) αρνητική.
Υπέρ της πρότασης της εισήγησης ψήφισαν τα εξής μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου:
Βοτζάκης Παύλος του Νικολάου , Δημοτικός Σύμβουλος
Γλυνιαδάκης Νικόλαος του Ιωάννη , Δημοτικός Σύμβουλος
Ζερβός Ιωάννης του Ιωάννη , Δημοτικός Σύμβουλος
Μπουχλάκης Νεκτάριος του Ιωσήφ , Δημοτικός Σύμβουλος
Ορφανουδάκης Εμμανουήλ του Παύλου, Δημοτικός Σύμβουλος
Παπαδόσηφος Ιωάννης του Νικολάου , Δημοτικός Σύμβουλος
Πρωτοπαπαδάκης Γεώργιος του Παύλου, Δημοτικός Σύμβουλος
Σοφούλης Πέτρος του Χρήστου , Δημοτικός Σύμβουλος
Σφηνιά Αφροδίτη του Ιωσήφ, Δημοτικός Σύμβουλος
Χιωτάκης Μανούσος του Ιωσήφ, Δημοτικός Σύμβουλος
Ζακυνθινάκης Γεώργιος του Παύλου, Πρόεδρος τοπ. κοιν. Ασκύφου
Μπολιώτης Ιωάννης του Ιωσήφ, Πρόεδρος τοπ. κοιν. Ασφένδου
Πραματευτάκης Θεόδωρος του Ξενοφώντα, Εκπρόσωπος τοπ.κοιν. Ίμπρου
Γλυνιαδάκης Χρήστος του Γεωργίου, Εκπρόσωπος τοπ. κοιν. Σκαλωτής
 
 
Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη το αποτέλεσμα της φανερής ψηφοφορίας μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, εξέδωσε, ομόφωνα, την ιστορική του απόφασή του ως εξής:
 
 
 
ΤΟ Δ.Σ. ΣΦΑΚΙΩΝ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι :
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 89/2012
1. Συντασσόμαστε με τους Δήμους (Καντάνου-Σελίνου, Ιεράπετρας, Αρχανών-Αστερουσίου, Ανωγείων κ.λπ.), τους συλλογικούς φορείς και τους χιλιάδες πολίτες της Κρήτης, που εναντιώνονται στα φαραωνικά σχέδια της εγκατάστασης από τις εταιρείες «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» και «ELICA GROUP τεράστιων ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 2.000 MW σε όλο το νησί που συμπεριλαμβάνονται στο Φαστ-Τρακ συμμετέχοντας στην κατάθεση προσφυγής του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας για τους εξής λόγους :
α) Δεν υπήρξε κανείς χωροταξικός σχεδιασμός σε όλο το νησί και στην περιοχή μας παρά μόνο αυθαίρετη χωροθέτηση των πεδίων που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες χωρίς να ρωτηθεί κανείς από τις τοπικές κοινωνίες,
β) ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση καταπατά με το έτσι θέλω ιδιοκτησίες και πατρογονικές περιουσίες είτε δημοτικές είτε ιδιωτικές των οποίων τα δικαιώματα δεν απεμπολούμε, και
γ) ότι αλλάζει τον παραγωγικό χαρακτήρα του νησιού και την περιβαλλοντική του ισορροπία ανεπίστρεπτα.
2. Ο Δήμος Σφακίων θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία σύνταξης μελέτης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ολοκληρωμένη και στοιχειοθετημένη οικονομοτεχνικά πρόταση για την τοποθέτηση ενός μικρού αριθμού (10-15) μικρών ανεμογεννητριών (0,80ΜW) στην κοινοτική έκταση στον Καλλικράτη και στο Ασκύφου μετά και από έγκριση ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης, με στόχο:
α) να μην πληρώνει κανείς δημότης μας ρεύμα ούτε επιχείρηση ούτε οικιακή κατανάλωση,
β) να υπάρξει σύνδεση στο υπάρχον δίκτυο χωρίς να χρειαστούν πυλώνες υψηλής τάσης,
γ)τη δυνατότητα απόκτησης εσόδων από το Δήμο από τη διάθεση του παραγόμενου ρεύματος μέσω του δικτύου της ΔΕΗ σε όμορες περιοχές,
δ)Τη διατήρηση και προφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος της αγροτικής μας παραγωγής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
Στην παραπάνω διαδικασία ο Δήμος θα είναι απαραίτητα συνιδιοκτήτης με ποσοστό τουλάχιστον 50% και στην επένδυση και στην εκμετάλλευση και θα προσπαθήσει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια με δανειοδότηση.
3. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε και στους οποίους μας έφεραν τα μνημόνια που επέβαλε η τρόικα των δανειστών, ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ σε κανέναν να πατήσει τις κορφές των βουνών μας το 2012 με τα χρήματα, κάτι που δεν κατάφεραν οι πρόγονοι των σημερινών εκβιαστών και δανειστών να κάνουν το 40-45 με τα όπλα

 
 

1 σχόλιο:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Κάτι που γράφτηκε για ίδια περίπτωση

Γιατί λέμε ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στη Μάνη.


Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, που θα σημάνει, όπως τόνισαν, την πλήρη αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα της, την περιβαλλοντική της υποβάθμιση και τελικά τον αναπτυξιακό μαρασμό και την ερημοποίησή της, εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων της Μάνης και περιβαλλοντικών οργανώσεων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, στην Αθήνα, στα γραφεία της Ενωσης Συντακών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Σχόλιο

Φίλοι μου μην πιστεύετε στα ψέματα των εργολάβων της «πράσινης ανάπτυξης» είναι άσπρη στο χρώμα και μαύρη κατάμαυρη στη ψυχή της, με την καταστροφή στο DNA της αφού το μόνο κριτήριο επιβολής της είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Αν πάρουν άδειες δεν θα σεβαστούν τίποτα και θα τα κάνουν όλα γης μαδιάμ. Θα δείτε μπουλντόζες να ξεσκίζουν τα βουνά και τέρατα στις κορυφές τους.

Σε ένα χωριό Τσακαίοι Εύβοιας πίσω από τα Στύρα προς Αιγαίο, το έζωσαν ήδη τα τέρατα. Πηγαίνω εκεί από το 1994. Τώρα έχει αφανιστεί κάθε ζωή άγριου ζώου και πουλιού. Οι συμβατικές ΤΒ τέρμα μόνο «κύματα» με βάση το γύρισμα των πτερυγίων των ανεμογεννητριών κάνουν. Τα κινητά με διακοπές. Τα πουλιά όπου φύγει - φύγει. Από ομορφιά, άστα να πάνε σε πιάνει πανικός ασχήμιας και περικύκλωσης. Τα βουνά είναι σαν τις φορτωμένες καμπούρες του Καραγκιόζη. Τουρίστας να πατήσει εκεί; Ούτε με σφαίρες! Οι κάτοικοι αντιδρούσαν και οργανωμένοι μαφιόζοι έπαιρναν τηλ. και απειλούσαν ότι θα τους κάψουν αν αντιδρούν. Τελικά έβαλαν και φωτιές και έκαψαν μεγάλο μέρος μαζί με χιλιάδες δέντρα καρποφόρα και δάσους. Η μαφία της «πράσινης ανάπτυξης» επέβαλε τα συμφέροντά της και άντε τώρα να ξεμπερδέψεις.

Το χειρότερο είναι ότι τα πληρώσετε όλα εσείς αφού και θα φορολογηθείτε για να τους δοθούν επιχορηγήσεις «προγραμμάτων» και «αναπτυξιακών κινήτρων» για την εγκατάσταση των τεράτων και θα πληρώνετε μια ζωή μαζί με όλους μας την ακριβή τιμή κιλοβατώρας της ΔΕΗ, αφού αυτή αγοράζει από τους νταβατζήδες της «πράσινης ανάπτυξης» ακριβότερα την κιλοβατώρα από ότι της στοιχίζει η δική της παραγωγή και τα φορτώνει σε εμάς, για να την ενισχύσει!

Όσοι δεν πιστεύετε γυρίστε το λογαριασμό της ΔΕΗ για να δείτε τη «λυπητερή» και με τι ωραία λόγια τη ντύνουν:
«ΤO ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ: Το τέλος αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προορίζεται για την πληρωμή των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και ρυθμίζει τη διαφορά μεταξύ της τιμής που δικαιούνται οι παραγωγοί αυτοί και της τιμής που διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Οριακή Τιμή Συστήματος). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στην προώθηση των ΑΠΕ. O υπολογισμός του γίνεται με τον ακόλουθο τύπο: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh).»

Καταλάβατε τώρα το δούλεμα; Αν θέλετε να διπλο-τριπλοπληρώσετε την καταστροφή του περιβάλλοντος και την κατανάλωση ρεύματος συμφωνήστε.

ΥΓ. Πριν χρόνια τυχαίως βρέθηκα σε μια ημερίδα στην Σπάρτη, μάλλον στο Δημαρχείο, όπου παρακολούθησα μια λυσσώδη μάχη κάποιων να επιβάλλουν τα τέρατα με τις ανεμογεννήτριες κάπου στον Ανατολικό Πάρνωνα. Οι αντιρρησίες εκεί, πραγματικά παλικάρια, με μελέτες κ επιχειρήματα απέδειξαν τις καταστροφικές συνέπειες, αποτρέποντας προσωρινά την εγκατάσταση. Δεν ξέρω μετά την έκβαση της υπόθεσης.

Σημ. εγώ δεν είμαι οικολόγος, είμαι απλός πολίτης.