Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση του Συντονιστικού ΓΣ Θεσσαλονίκης για τις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη 2011 και την καταπάτηση του ασύλου

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή του λαού της πόλης στις κινητοποιήσεις και στην αντικυβερνητική - αντιμπεριαλιστική πορεία της 17ης του Νοέμβρη.
Παρά την προσπάθεια των αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ να καλλιεργήσουν, όλο το προηγούμενο δίαστημα, κλίμα πανικού για την πορεία της χώρας και να προβάλλουν ως απόλυτη αναγκαιότητα τη....
συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», ώστε να εγκλωβιστεί ο λαός στην πολιτική τους και στα σχέδιά τους, η 17η του Νοέμβρη έστειλε μήνυμα στη συγκυβέρνηση του κεφαλαίου και στον τραπεζίτη Παπαδήμα ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.

Σα συνέχεια της μεγαλειώδους 48ωρης απεργίας του Οκτώβρη και του βροντερού «Όχι» του λαού της 28ης, οι δρόμοι των πόλεων σε όλη την Ελλάδα, πλημμύρισαν από την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, αψηφόντας το κλίμα αστυνομοκρατίας που διαμόρφωνε η παρουσία 7000 αστυνομικών στην Αθήνα και 2500δων στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό της προσπάθειας τρομοκράτησης του λαού είναι το ότι δε δίστασαν εκείνες τις μέρες και λίγο πριν τις μαζικές κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη, να προχωρήσουν σε διώξεις αγωνιστών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη τη μέρα της στρατιωτικής παρέλασης, στοχοποιώντας και ξεχωρίζοντας τους από τις χιλιάδες λαού που βρέθηκαν την 28η Οκτωβρίου στους δρόμους.

Αυτό όμως μας δείχνει ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, δεν είναι όσο ισχυροί θα ήθελαν να δείχνουν. Φοβούνται την ορμή των κινητοποιήσεων του λαού που δεν ανακόπτεται και για αυτό προσπαθούν συντονισμένα, πέραν όλων των άλλων, να αποκρύψουν και να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνες τις μέρες στους δρόμους. Για αυτό τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις αναδεικνύουν, σαν κυρίαρχο στοιχείο της φετινής 17ης Νοέμβρη, την καταπάτηση του ασύλου και την επικροτούν ως πρώτη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, που καταργεί το άσυλο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάδειξη των πρυτανικών αρχών ως μοναδικών εγγυητών του ασύλου. Αυτή η ανάγνωση των γεγονότων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα καθότι εσκεμμένα παραγκωνίζει τον καθοριστικό ρόλο των φοιτητικών συλλόγων.

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤ ΚΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν κατά χιλιάδες στην αντικυβερνητική – αντιμπεριαλιστική διαδήλωση καλώντας το λαό της πόλης μετά το πέρας αυτής να επιστρέψει στο χώρο του Πολυτεχνείου για την υπεράσπιση του ασύλου. Η επιλογή μας αυτή στάθηκε εμπόδιο στο συντονισμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της αστυνομίας για την καταπάτηση του ασύλου εκείνη τη μέρα. Η περιφρούρηση του ασύλου απέναντι στις δυνάμεις καταστολής εξασφαλίστηκε από τη μαζική και συγκροτημένη παρουσία φοιτητών και εργαζομένων εντός του πανεπιστημίου, υπερβαίνοντας αδιέξοδες λογικές που έμεναν διάτρητες στο σχέδιο του κράτους. Συγκεκριμένα μετά την έφοδο των δυνάμεων καταστολής, οι φοιτητικοί σύλλογοι διέκοψαν την εκδήλωση των πρυτανικών αρχών, καλώντας όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο να συμπορευτεί μαζί τους και στη συνέχεια με συγκροτημένο και αποφασιστικό τρόπο να απωθήσουν οριστικά τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο χώρο της ΔΕΘ, όπως και έγινε.

Για μας η προσπάθεια κατάργησης και συκοφάντησης του ασύλου διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και ειδικά μέσα σε αυτή την εκρηκτική περίοδο, είναι άρρηκτα δεμένη με την επιδίωξη τους να ξεμπερδεύουν με τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73 και οι αγώνες της μεταπολίτευσης. Αποτελεί προσπάθεια να σβηστούν από τη συλλογική μνήμη και να θαφτεί το αποτύπωμα στο σήμερα, των λαμπρότερων στιγμών του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί φοβούνται έναν λαό που επιμένει να μην υποτάσσεται στα κελεύσματα των αγορών και του κεφαλαίου.

Διαμηνύουμε προς όλους όσους επιβουλεύονται το άσυλο, ότι το άσυλο δεν καταργείται με νόμους, ούτε είναι αντικείμενο διαχείρισης του πρύτανη ή κάποιας δήθεν ανεξάρτητης αρχής. Το άσυλο θα συνεχίσει να είναι ένα αγκάθι για το σύστημα, όσο θα φουντώνει η οργή του λαού για την πολιτική της λεηλασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων, κι όσο θα φουντώνει η διάθεση του να αγωνίζεται. Όσο θα αναζητά τρόπους, χώρο και χρόνο για να οργανώσει καλύτερα αυτό τον αγώνα. Έτσι ώστε τελικά ο λαικός παράγοντας να είναι αυτός που θα καθορίσει την επόμενη μέρα στο τόπο.

Δηλώνουμε ότι καμιά κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση του κεφαλαίου δεν έχει πίστωση χρόνου από την πλευρά μας! Να πέσει τώρα μαζί με την πολιτική του κεφαλαίου της ΕΕ και του ΔΝΤ. Όπως και το Νοέμβρη του ’73, έτσι και τώρα...

...ΚΑΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων φοιτητικών συλλόγων
αρχιτεκτονικής, μηχανολόγων – ηλεκτρολόγων, χημικών μηχανικών, φιλολογικού,
ψυχολογίας, χημείας, φυσικού, πληροφορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: