Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

AΡΘΡΟ: Γενική απεργία την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη: Να τη μετατρέψουμε σε διαρκείας

Του Θοδωρή Πατσατζή

Μ ε κοινή απόφασή τους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν σε 24ωρη γενική απεργία την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη. Η απεργία από εθιμοτυπική χρειάζεται να γίνει αφετηρία νέου ξεσηκωμού ενάντια στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τρόικας....
Ο προϋπολογισμός, που θα καταθέσει αυτή η κυβέρνηση για το 2012, βάζει το κερασάκι στην πιο πικρή τούρτα που έχουμε γευτεί οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία τα τελευταία
χρόνια. Όμως δεν είναι μόνο η επικύρωση του κλεισίματος νοσοκομείων και σχολείων και η επικύρωση της φοροκαταιγίδας για τα λαϊκά στρώματα που επιβάλλει ο προϋπολογισμός του 2012. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας και η εφαρμογή του δήθεν ενιαίου μισθολόγιου ακόμη και σε χώρους που δεν είναι στο στενό δημόσιο τομέα. Ήδη με τα μνημόνια και τα συνεχή μέτρα μέσω του εκβιασμού που μας ασκούν για τις δόσεις των δανείων, σκοπεύουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να αφήσουν χιλιάδες εργαζόμενους εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, χωρίς επί της ουσίας ασφαλιστικά δικαιώματα. Σκοπεύουν να μας αφήσουν χωρίς βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα και το νερό, είτε μέσω του χαρατσιού, κυρίως όμως μέσω της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ.


Απεργία υπό πίεση
Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όσο και αν θέλησαν να αποδυναμώσουν τη μαζική έκφραση οργής των εργαζομένων στη μεγαλειώδη 48ωρη γενική απεργία του Οκτώβρη, δεν μπορούν να μην πιέζονται και να μην προχωρούν σε γενική απεργία, όταν η αγανάκτηση του κόσμου είναι καθημερινή. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν σε αυτό οι κινητοποιήσεις που άρχισαν να ξεσπάνε τις τελευταίες μέρες ενάντια στην εφεδρεία, αλλά και ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.


Ως στόχο για τη 1 Δεκέμβρη έχουν τον προϋπολογισμό, γιατί δεν θέλουν να αλλάξει το κλίμα που επικράτησε στους εργασιακούς χώρους –ως ένα βαθμό απογοήτευσης λόγω της μη συνέχειας των κινητοποιήσεων– μετά τη 48ωρη του Οκτώβρη. Όμως η μαγιά των αγωνιστών που γεννήθηκαν από τις καταλήψεις των χώρων πριν τη 48ωρη και η Αριστερά μπορούν να δώσουν συνέχεια σε αυτή τη γενική απεργία. Με ενημέρωση των εργαζομένων, με συμμετοχή και αλληλεγγύη στους αγώνες που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ενάντια στο χαράτσι, αλλά και οι επιτροπές και οι συνελεύσεις στις γειτονιές. Συνεχίζοντας τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας. Έτσι μπορούμε να ξανακατεβάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου στο δρόμο, κλείνοντας τις μηχανές. Με απαίτηση την συνέχιση των κινητοποιήσεων, ώσπου να πέσει η κυβέρνηση των τραπεζιτών. Απαιτώντας από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει και νέα γενική πολιτική απεργία διαρκείας, για να τα καταφέρουμε.


dea

Δεν υπάρχουν σχόλια: