Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ- ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕ ΛΥΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ "ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ" ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

Η κυβέρνηση Παπαδήμου λίγο έλλειψε να προκαλέσει διάσπαση στην ΔΗΜ.ΑΡ. αφού ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχικού δυναμικού της σε ανώτατο επίπεδο ήθελε όχι μόνο να δώσει το κόμμα ψήφο ανοχής αλλά και να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση του τραπεζίτη. Το θέμα ήταν ότι δεν έγινε επίσημη πρόταση από τον ΓΑΠ και απορούν γιατί.
Η απάντηση που μου έρχεται πρόχειρα είναι ότι ο ΓΑΠ ως υποψήφιος πρωθυπουργός που θα είναι θα...χρειαστεί την ΔΗΜ.ΑΡ. σε λίγους μήνες που θα γίνουν εκλογές και είπε να μην την "κάψει" στην παρούσα χρονική συγκυρία αφού βρήκε άλλους πρόθυμους να συγκυβερνήσει.
Αυτό όμως που προκαλεί είναι η επίσημη δήλωση του προέδρου του κόμματος αναφορικά με το γιατί πρέπει οι εκλογές να γίνουν όταν και όποτε εμπεδωθεί η κοινωνική ομαλότητα και διασφαλιστεί η παραμονή μας στο ευρώ.
Προσωπικά έχω την άποψη ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσουν συνθήκες ανασταλτικές για το λαϊκό κίνημα που καθημερινά πυκνώνει με αυθόρμητο τις πιο πολλές φορές τρόπο.
Ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα της καθεστωτικής αριστεράς επιμένει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να "μιλήσει" ο λαός και παράλληλα προτάσσουν το θέμα της ενότητας της Αριστεράς.
Αλήθεια, σε τι αναφέρονται όταν κάνουν λόγο για την ενότητα της Αριστεράς; Πως την ορίζουν αυτή; Μήπως ενοούν συμφωνίες κορυφής, συμφωνίες μεταξύ ηγεσιών των κομμάτων και σχημάτων για τη δημιουργία ενός εκλογικού μετώπου που την επόμενη κι όλας μέρα της συγκρότησής του θα διαλυθεί;
Τι σχέση μπορεί να έχει για παράδειγμα η ΔΗΜ.ΑΡ. που θέλει να μείνει η χώρα στην Ε.Ε των τραπεζιτών, σε μια Ε.Ε που καταρρέει και εξαθλιώνει τους λαούς της με τα διάφορα σχήματα της Αριστεράς (ΚΟΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΤΩΠΟ, ΚΚΕ κλπ) που προτάσσουν την έξοδο της χώρας από αυτή;
Η επιμονή που δείχνουν σε μια απατηλή ενότητα είναι χωρίς αντικείμενο. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα που προτάσσουν την ενότητα της Αριστεράς εν όψει εκλογών προσφέρουν κακές υπηρεσίες στο Κίνημα που αναπτύσσεται. Ένα κίνημα που πρέπει να δυναμώσει ώστε να πάρει τις τύχες του στα χέρια του με άμεσο έλεγχο των υπηρεσιών και των χώρων δουλειάς χωρίς διαμεσολαβητές της επαγγελματικής πολιτικής.
Είναι αυταπάτη και συνειδητό ξεστράτισμα του Κινήματος η εμμονή που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι εκλογές θα λύσουν τα προβλήματα αφού γνωρίζουν καλά στην ηγετική του ομάδα ότι και στην καλύτερη περίπτωση έχοντας και 30 βουλευτές στο Κοινοβούλιο δεν μπορούν με τον γνωστό κοινοβουλευτικό τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα αφού όλοι οι άλλοι θα είναι συνασπισμένοι και θα κυβερνήσουν με ή χωρίς τον Παπαδήμο.
Συμφωνώ με την άποψη του Κουβέλη ότι η χώρα δε χρειάζεται εκλογές αλλά διαφωνώ με την επιχειρηματολογία του. Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές γιατί αυτές δεν πρόκειται να λύσουν τίποτα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η δυνάμωση όσο το δυνατόν περισσότερο του Κινήματος από τα κάτω ώστε να προκύψει ο αυτονόητος εργατικός έλεγχος σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Αν συμβεί αυτό τότε θα έχει ήδη ξημερώσει μια άλλη μέρα για τη χώρα μας και για τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: