Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ο Γιώργος έμεινε μόνος...

Στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες αναφέρεται άρθρο του Economist. Οι διαφορές με Τουρκία και Σκόπια και το "σήκωμα των φρυδιών" από τους Έλληνες για τους Αλβανούς...Georgios no-mates... κάπως έτσι επιλέγει το περιοδικό Economist να αναφερθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

Ενώ βρίσκεται σε μία τόσο δυσχερή θέση, όπως σημειώνεται, θα περίμενε κανείς να αναζητά "κοντινούς" συμμάχους.

Αρχικά επιλέγεται να γίνει αναφορά στα Σκόπια και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει από το 1991 αναφορικά με την ονομασία.

Οι Έλληνες, όπως σημειώνει ο συντάκτης, εκτιμούν ότι το όνομα "Μακεδονία", που επιθυμούν διακαώς κρύβει εδαφικές φιλοδοξίες προς μία βόρεια ελληνική περιοχή.

Χαρακτηρίζοντάς τους Μακεδόνες, σημειώνει ότι προχωρούν σε προκλητικές ενέργειες, όπως η τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο των Σκοπίων.

Εκτός από τα Σκόπια, γίνεται αναφορά και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή και τις πρόσφατες αντιδράσεις της Τουρκίας στις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι για τις δύο χώρες εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι το Αιγαίο και ορισμένα μικροσκοπικά νησιά.

Μπορεί βέβαια να υπάρχουν πιο φιλικοί δεσμοί της κυβέρνησης με την αλβανική κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να το ασπάζονται οι Έλληνες.

"Παρά το γεγονός ότι η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στους δρόμους και στους χώρους εργασίας.

Οι Έλληνες συχνά σηκώνουν το φρύδι όταν τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών, γεννημένα και μεγαλωμένα στη χώρα, παίρνουν μέρος στους εορτασμούς για την ελληνική ανεξαρτησία'', τονίζεται.

Η Ελλάδα κατά το περιοδικό έχει μια σχετικά αρμονική σχέση με τη Βουλγαρία, αν και αυτό δεν είναι και πολύ χρήσιμο.

"Η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, που πρόσφατα ταρακουνήθηκε από διαμαρτυρίες, μάλλον δεν είναι ο πιο χρήσιμος φίλος. Όμως, οι Έλληνες δεν έχουν πολλές προσφορές'', καταλήγει το δημοσίευμα.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: