Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΟΥΔΙΑ

Ακόμη μία χρονιά γινόμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης ρύπανσης, της ασύδοτης λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων και φυσικά της αδιάφορης και συνεπώς συνένοχης Πολιτείας (Περιφέρεια, δήμος, κράτος). Ο ποταμός Λουδίας έχει γίνει συνώνυμο του «οχετός». Εδώ και πολλά χρόνια τους ....
θερινούς μήνες που γίνεται η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, η δυσοσμία και η ρύπανση γίνονται αισθητές από απόσταση, όχι μόνο στο δρόμο από Γιαννιτσά προς Αλεξάνδρεια, αλλά σε όλο πλέον το νομό. Την ίδια στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική Κρίση της μεταπολιτευτικής περιόδου, οι κυβερνώντες μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους πολίτες, όπου στο όνομα της υπεράσπισης της υγείας μας επιβάλουν πρόστιμα π.χ. για το κάπνισμα ή για τη μη ύπαρξη κάρτας καυσαερίων, αδιαφορούν πλήρως όμως ή σιγοντάρουν (στο όνομα της ανάπτυξης!!) τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Αγνοούν και αδιαφορούν ότι ο ποταμός Λουδίας είναι ένας υγρότοπος με σπάνια υδρόβια πτηνά, με 327 σπάνια είδη μακρόφυτων, με 14 είδη ψαριών, από τα οποία τα 8 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της ρύπανσης. Αγνοούν ότι ο Λουδίας πριν 20 χρόνια έδινε μόνιμη εργασία σε 30 επαγγελματίες ψαράδες μόνο από την πόλη των Γιαννιτσών και σε πάνω από 150 κατά μήκος του ποταμού.
Τα τελευταία χρόνια ως Δίκτυο, εκτός από επανειλημμένες εκδηλώσεις, επιστολές και παραστάσεις διαμαρτυρίας, έχουμε καταγγείλει και αποδείξαμε με συγκεκριμένες φωτογραφίες και βίντεο, τη ρύπανση από τα εργοστάσια της περιοχής. Δυστυχώς, η αντιμετώπιση τόσο από την πλευρά της Νομαρχίας, της Περιφέρειας, του Δήμου Πέλλας αλλά και της εισαγγελίας ήταν από αδιάφορη έως εχθρική ενώ η εισαγγελία δεν έκρινε επαρκή τα στοιχεία (!!!) για να προχωρήσει την έρευνα (φωτογραφίες, βίντεο, επιστολές και καταγγελίες, καταθέσεις και μαρτυρίες δέκα ατόμων του Δικτύου κ.τ.λ.). Δηλώνουμε σε κάθε αρμόδιο ότι δεν πτοούμαστε. Η ποιότητας της ζωής μας, η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας δεν κοστολογούνται. Στις 18/8/2011 το απόγευμα, σε νέα επιτόπια έρευνα που κάναμε στα κανάλια της περιοχής, όπου ρίχνονται ανεξέλεγκτα τα λύματα των βιομηχανιών, πήραμε νέες φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν το αυτονόητο. Τη ρύπανση που ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου διαπιστώνει καθημερινά (χωρίς να χρειάζεται να είναι ειδικός επιστήμονας). Σας καταθέτουμε τα υλικά αυτά και είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών να τους δείξουμε τα σημεία που έχουν τραβηχτεί.
ΖΗΤΑΜΕ (για ακόμη μία φορά)
Να δημοσιοποιήσει η αρμόδια Περιφέρεια Κ.Μ., στο νομό Πέλλας, πόσοι έλεγχοι έγιναν το έτος 2010 και 2011 σε βιομηχανίες, σε ποιες (ονομαστικά) διαπιστώθηκαν παραβάσεις με αποτέλεσμα τη ρύπανση των υδάτων, τι πρόστιμα επιβλήθηκαν και ποια από αυτά τελικά καταβλήθηκαν.
Να ξεκινήσει πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών αγροτικών φαρμάκων.
Διαρκή έλεγχο τήρησης των όρων λειτουργίας των βιομηχανιών και την ανάκληση των αδειών λειτουργίας όσων συστηματικά και επανειλημμένα ρυπαίνουν.



Γιαννιτσά: 19.8.2011
Για επικοινωνία με το Δίκτυο
Μπαμπαλής Γιώργος 6938508564
Κιουζέπη Μαρία 6973333385
Τζούμας Παναγιώτης 6977581188

http://envinet.blogspot.com/
Διεύθυνση:Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον Ν. Πέλλας Καραμπατάκη 14,58100 – Γιαννιτσά

Δεν υπάρχουν σχόλια: