Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ρ. ΔΟΥΡΟΥ: Μέρκελ- Σαρκοζί, εγκλωβισμένοι στη χρεοκοπημένη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας

Μειωμένες προσδοκίες είχαν καλλιεργήσει οι Μέρκελ και Σαρκοζί τις προηγούμενες ημέρες, ενόψει της συνάντησής τους. Και τις επιβεβαίωσαν, βάζοντας τον πήχη πολύ χαμηλά. Όμως σήμερα οι καιροί και οι λαοί απαιτούν η πολιτική να πάρει ξανά την πρωτοκαθεδρία έναντι των αγορών, η κοινωνία και οι ανάγκες της να επικρατήσουν των κερδοσκόπων. Αυτό συνεπάγεται όμως...ριζική ανατροπή της μέχρι τώρα πορείας της ευρωοικοδόμησης. Σημαίνει έμφαση σε πολιτικές απασχόλησης, ανάπτυξης, κοινωνικών παροχών στο πλαίσιο κράτους πρόνοιας και όχι εμμονή στο χαμηλό πληθωρισμό, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.», αναφέρει η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου.

«Ωστόσο, οι Μέρκελ και Σαρκοζί, με στραμμένη την προσοχή τους στη μικροπολιτική των χωρών τους, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι παραμένουν με τη θέλησή τους, εγκλωβισμένοι στη χρεοκοπημένη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, αιχμάλωτοι των αγορών, δηλώνοντας ότι εμμένουν στη λάθος – όπως έχει εμπράκτως αποδειχθεί – πολιτική του “Συμφώνου του Ευρώ”, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Την πολιτική εμβάθυνσης της σκληρής λιτότητας, δραστικών περικοπών κάθε είδους κοινωνικών παροχών, τη διάλυση κάθε ίχνους κράτους πρόνοιας. Την πολιτική του περιβόητου “χρυσού κανόνα” για το θεσμικό, συνταγματικό περιορισμό του χρέους! Μεταξύ της μείωσης του χρέους και της ανάπτυξης, οι Μέρκελ και Σαρκοζί επέλεξαν με σαφήνεια την πρώτη σε βάρος της δεύτερης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό επίπεδο – όπως ακριβώς το βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα του Γ. Α. Παπανδρέου: Ανεργία πάνω από 16%, ύφεση 6%, μια κοινωνία σε ελεύθερη πτώση…

Με την εμμονή τους να απορρίπτουν την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν συνιστά από μόνο του πανάκεια, οι δύο ηγέτες δεν δίνουν ελπίδα διεξόδου από την κρίση στις κοινωνίες: Στρώνουν το χαλί για νέα “πάρτι” των κερδοσκόπων και των αγορών!”

Εκείνο που χρειάζεται είναι η συνολική αλλαγή πορείας της ευρωζώνης, με νέο ρόλο και αποστολή της ΕΚΤ, που πρέπει να απορροφήσει επειγόντως μέρος των εθνικών χρεών και να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που θα παράξουν απασχόληση, με δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, και άλλα μέτρα που ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτείνουν εδώ και καιρό. Εις ώτα μη ακουόντων. Δυστυχώς», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: