Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΜΕ ν/σ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΡΟΜΑ

«Στειρώστε τις Τσιγγάνες, κάνουν πολλά παιδιά» λέει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας προκαλώντας σοκ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προβλέπεταιδωρεάν στειρώσεις για τους φτωχούς, προτείνοντάς τους ως κίνητρο επιδοτήσεις....
Όμως στην περίπτωση της Σλοβακίας οι φτωχοί στη μεγάλη ανήκουν κυρίως στη μειονότητα των Ρομά, μια από τις πιο περιθωριοποιημένες της Ευρώπης. Στην πράξη αυτούς είναι που αφορά κυρίως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός είναι μέλος του υπερσυντηρητικού κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μπρατισλάβας.

Βεβαίως ξέσπασαν αντιδράσεις, όμως η πρόταση νόμου επιβεβαιώνει τραγικά τον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά στη Γηραιά Ηπειρο. Στη Γαλλία απελαύνονται μαζικά από τον Σαρκοζί, στην Ουγγαρία υποβάλλονται σε πογκρόμ από τους ακροδεξιούς της Μαγυάρικης Φρουράς. Ακόμη και στη σταθερή γερμανική δημοκρατία, οι Ρομά που κατέφυγαν εκεί ως πρόσφυγες των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας δεν έχουν πλήρες καθεστώς ασύλου. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, οι Ρομά είναι η μειονότητα που έχει τη χειρότερη μεταχείριση σε όλη την ΕΕ.

Το σλοβακικό νομοσχέδιο επικαλείται τις καλύτερες προθέσεις: να δοθεί στους φτωχούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ανατροφή πολλών παιδιών η επιλογή να μην κάνουν άλλα. Οχι με χάπι ή με προφυλακτικό, αλλά με δωρεάν στείρωση, που θα επιβραβεύεται με επιδοτήσεις σε ευρώ. Ομως στην Μπρατισλάβα έχει ξεσπάσει πολεμική. Οι Χριστιανο-Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα δέχονται κατηγορίες για προγραμματισμένη εξόντωση και συγκρίνονται με τους Ναζί που στείρωναν όσους δεν ήταν Αριοι ή έπασχαν από αναπηρίες.

Η αλήθεια είναι πως το κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγύη δεν αναφέρει ως στόχο του τους Ρομά. Ομως όλοι ξέρουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των λίγων φτωχών Σλοβάκων αποτελείται απ’ αυτούς: είναι από 200 έως 400 χιλιάδες μέσα σε 5,5 εκατομμύρια. «Αν δει κανείς τα κριτήρια στο νομοσχέδιο, μπορεί να συμπεράνει πως οι προτάσεις αυτές απευθύνονται ειδικά στους Ρομά», καταγγέλλει η κοινωνιολόγος Ελενα Γκριγκλέροβα Γκαλόβα.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: