Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

Τα πάνω κάτω έρχεται να φέρει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή για ψήφιση. Μετά από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το καλοκαίρι και μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα της καταστροφικής για τα συμφέροντα των εργαζομενών και ολόκληρης της κοινωνίας πολιτικής της, η κυβέρνηση του Μνημ
Μνημονίου προχωρά άρον άρον στην μεγαλύτερη επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Γνωρίζοντας πως μετά τις 29 του Ιούνη η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στα μάτια της πλατειάς κοινωνικής πλειοψηφίας, επιχειρεί σαν το κλέφτη μέσα στο καλοκαίρι με κλειστά πανεπιστήμια να το ψηφίσει. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια των νόμων της ΝΔ, πιστό στην πολιτικής της ΕΕ και του συμφώνου της Μπολόνια, καταργώντας πλήρως το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, απαξιώνοντας πλήρως τα πτυχία και τα δικαιώματα των φοιτητών, δεσμεύοντας τα πανεπιστήμια περισσότερο στους νόμους της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα:
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ και αντικαθίσταται από τίτλους μονοετών, διετών και τριετών σπουδών που αντιστοιχούν σε «πιστωτικές μονάδες», δηλαδή ασύνδετα μαθήματα ή ακόμα και καταρτίσεις. Στόχος ένας ατομικός φάκελος προσώντων αντί αυτού ώστε να μην υπάρχουν συλλογικά δικαιώματα (σύμβαση εργασίας), για έναν εργαζόμενο της εποχής του Μνημονίου χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα.
NΟΜΙΜΟΠΟΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, με τίτλους πλήρως εξειδικευμένους και εναρμονισμένους με τις ανάγκες τις αγοράς καθώς δίνεται δικαίωμα πρόσβασης στα πανεπιστήμια μέσω ΙΕΚ και κολεγίων, κάνοντας έτσι πελάτες τους όσους αποκλείουν οι εξετάσεις αλλά και προωθώντας την « ευελιξία» και την «κινητικότητα» ανάμεσα στις βαθμίδες εκπαίδευσης όπως ορίζει το Εθνικό πλαίσιο Προσόντων κατά τις επιταγές της ΕΕ και της Μπολόνια.
ΠΑΓΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ. Καταργώντας ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση και σε συνθήκες οικονομικού εκβιασμού, τα πανεπιστήμια οδηγούνται να αναζητήσουν πόρους από μόνα τους. Περικόπτοντας κοινωνικές παροχές όπως της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης ή ακόμα και βάζοντας δίδακτρα , κάτι που θεσμοθετείται επίσημα πια για τα μεταπτυχιακά αλλά προφανώς τα δίδακτρα είναι προ των πυλών και για τα προπτυχιακά. Η αποχώρηση του κράτους από την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων δίνει τη θέση της στις ιδιωτικές χορηγίες (που προφανώς συνεπάγονται προνόμια και λόγο για τους ιδιώτες μέσα στα πανεπιστήμια ) και την επιστράτευση των υποδομών και των φοιτητών ώστε να λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς, καθιστώντας την έρευνα πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών στο πανεπιστήμιο, άλλωστε Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ,ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Γι΄ αυτό και όλη η εξουσία περνά σε ένα διορισμένο συμβούλιο εξωπανεπιστημιακών μάνατζερ, καταργώντας κάθε στοιχείου κοινωνικού ελέγχου στις σπουδές και στη λειτουργία των πανεπιστημίων .Σε αυτό το πανεπιστήμιο δε χωρά η δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων ούτε και το άσυλο φυσικά, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στη μόρφωση και την εργασιακή του προοπτική . Η υποτιθέμενη μάχη της κυβέρνησης ενάντια στα κόμματα που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά του πανεπιστημίου, είναι απλά ένα προκάλυμμα για την διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού των γενικών συνελεύσεων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Ξεχνάνε μάλλον ότι πάντα τα τελευταία χρόνια, οι νεολαίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ φρόντιζαν για τα αλισβερήσια με της κυβέρνηση και τους πρυτάνεις, όσοι δημιούργησαν δηλαδή τη σήψη και τη διαπλοκή στα πανεπιστήμια προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα είναι οι ίδιοι που θα τη διορθώσουν!
ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟΣΑΡΘΡΩΝΟΝΤΑΙ μέσα από σημαντικές τομές να επιχειρούνται μέσα από τα προγράμματα σπουδών. Ενώ μέσα από εσωτερικούς κανονισμούς, οι καθηγητές, περνάνε πλέον σε καθεστώς συμβασιούχου, και οι φοιτητές, απειλούνται με διαγραφές και πειθαρχικές κυρώσεις αν δεν είναι συνεπείς στις απαιτήσεις των μάνατζερ, αφού πλεόν καταργείται κάθε δημόσιος χαρακτήρας.
Για να πετύχει αυτό το σκοπό, η κυβέρνηση επιλέγει να χρησιμοποιήσει την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σαν μέσο εκβιασμού προς όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου, απειλώντας ακόμα και την λειτουργία τους από την αρχή της νέας χρονιά. Ταυτόχρονα φροντίζει να συκοφαντεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως κάνει με κάθε πλευρά του δημοσίου. Η αλήθεια είναι ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν αναγνώριση στο εξωτερικό. Η κυβερνητική προπαγάνδα λέει ότι η κακή ποιότητα των σπουδών φταίει για την ανεργία των πτυχιούχων. Η αλήθεια είναι ότι για την ανεργία φταίει η πολιτική των χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού. Την ανεργία γιγαντώνει το Μνημόνιο των ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ. Οι ανάγκες των κεφαλαιοκρατών σήμερα απαιτούν ακόμη πιο παραγωγικούς, πιο ευέλικτους και με λιγότερα δικαιώματα εργαζομένους, και όχι εργαζόμενους με ισχυρά πτυχία και ολόπλευρη γνώση.
Αυτή η πολιτική έχει τη σφραγίδα των επιλογών της ΕΕ όπως διαμορφώθηκαν στην Μπολόνια και είναι συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ και της Γιαννάκου που ηττήθηκε από το φοιτητικό κίνημα.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ. Πρώτα από όλα γιατί η δημόσια εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλους μας. Κόντρα στην κυβέρνηση που θέλει να υποτάξει τα πανεπιστήμια στην προσπάθεια του κεφαλαίου να βγει από την κρίση σε βάρος της κοινωνίας. Στο χρεοκοπημένο μοντέλο της αγοράς χαρίζονται οι υποδομές, το περιεχόμενο και οι απόφοιτοι. Αντίθετα αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι γνώση και έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πτυχιούχοι και ερευνητές με κοινωνική συνείδηση, αλληλεγγύη, ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα.
Η επίθεση αυτή είναι κομμάτι μιας συνολικότερης εφόδου στη δημόσια παιδεία. Είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής με τις συγχωνεύσεις σχολείων, την υποχρηματοδότηση που σημαίνει ότι οι γονείς καλούνται να πληρώσουν για θέρμανση, μετακίνηση μαθητών, αναλώσιμα, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών που υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι η πολιτική που διαμορφώνει πανεπιστήμιο και το σχολείο της αγοράς που θέλει τη νεολαία ως μελλοντικούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, έρμαιο της εκμετάλλευσης και της ανεργίας.
Τέλος αυτή η επίθεση είναι κομμάτι της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ανθρώπων. Της πολιτικής που μπροστά στην κρίση που αυτή δημιούργησε, τώρα θέλει να θυσιάσει τα πάντα για τη σωτηρία της συντεχνίας των τραπεζών και των μεγαλοεργοδοτών.
Στο καλοκαιρινό πραξικόπημα της κυβέρνησης απαντάμε ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Η ΜΑΧΗ ΞΕΚΙΝΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Για να μην περάσει ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να ηττηθεί η επίθεση στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, κάθε βαθμίδας. Για να ανατραπεί το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο που με όπλο το δημόσιο χρέος υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας, ένα χρέος που μόνη λύση για να μην πνίξει την κοινωνία είναι να διαγραφεί. Για να φύγει η κυβέρνηση που έχει οργανώσει αυτή την επίθεση στην κοινωνία, τους εργαζόμενους και τη νεολαίας. Η δύναμη βρίσκεται σε εμάς, τους πολλούς, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τη νεολαία. Αυτή η δύναμη αν βγει στο προσκήνιο, θα είναι δύναμη νίκης. ΑΣ ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 24|8 ΣΤΙΣ 7:30 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: