Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο ΓΚΙΟΝΟΓΛΟΥ, ΟΙ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ, Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΚΠΤΩΣΗ

Ο ανάδοχος του έργου
Μπ. Γκιόνογλου
Ζωηρές είναι οι συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες μεταξύ των πολιτών της Αλεξάνδρειας αλλά και ευρύτερα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που έκανε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κεντρικής Μακεδονίας για το έργο "Ανάπλαση κέντρου Αλεξάνδρειας" και το οποίο πήρε ο τέως δήμαρχος της πόλης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μπ. Γκιόνογλου με ύψος έκπτωσης μόλις 2,2%.
Το έργο είναι προϋπολογισμού ύψους... 4.960.000 ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και ως γνωστόν είχε ενταχθεί λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010, όπως βέβαια και άλλα έργα τόσο στην Ημαθία όσο και σε άλλους νομούς της χώρας.
Οι συζητήσεις έχουν επίκεντρο την πολύ μικρή έκπτωση που πέτυχε ο εργολάβος Γκιόνογλου  όταν σε άλλα έργα του ίδιου δήμου που οι διαγωνισμοί έγιναν τις μέρες αυτές οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν πολλαπλάσιες και μάλιστα στο έργο που αφορά στην ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου, ενός έργου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, δόθηκε έκπτωση της τάξης του 55%!!!
Είναι σαφές ότι ο εργολάβος Γκιόνογλου στην υπόθεση αυτή έδειξε τις ικανότητές του και πέτυχε κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο και του αξίζουν συγχαρητήρια. Ωστόσο θα πρέπει, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του να πουν, να σχολιάσουν έστω, στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το μικρό ύψος της έκπτωσης δεδομένης της πολιτικής στάσης τους όλο αυτό το διάστημα.
Μια στάση που ήταν "καταψηφίζουμε όλα τα έργα που έχουν μικρή έκπτωση διότι κάτι κρύβεται από πίσω". Παρότι προσωπικά δε συμμερίζομαι αυτή την αντίληψη, ότι σώνει και καλά πίσω από κάθε μικρή έκπτωση κρύβεται κάτι μεμπτό, θα πρέπει οι ίδιοι να δώσουν την ερμηνεία τους για το γεγονός αυτό αφού αυτό επιτάσσει η πολιτική τους στάση.
Το έργο ανέθεσε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μιας και ο δήμος Αλεξάνδρειας όταν κατέθεσε το αίτημα δεν είχε πιστοποιήσει την τεχνική του υπηρεσία και το κατέθεσε δια μέσου της τεχνικής υπηρεσίας της πρώην Νομαρχίας. Τώρα, ο δήμος θα κληθεί να υποδείξει και να ορίσει έναν αιρετό και δυο μηχανικούς του ώστε να συν-επιβλέπουν την υλοποίησή του.
Βέβαια, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο καλά θα κάνει την πολιτική δουλειά της η παράταξη Γκιόνογλου όταν ο αρχηγός της θα είναι και κατασκευαστής και θεσμικός "ελεγκτής".

Επίσης, διάφορα σχόλια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σχετικά με τις επαγγελματικές συνεργασίες που ήδη έχουν συναφθεί μεταξύ του αναδόχου Γκιόνογλου και άλλων υπεργολάβων για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Για παράδειγμα ο σύμβουλος της μειοψηφίας και αδερφός του βουλευτή Χαλκίδη, ο Ισαάκ Χαλκίδης, φέρεται να είπε ότι θα διαχωρίσει τη θέση του αν ο επικεφαλής της παράταξης στην οποία ανήκει συνεργαστεί επαγγελματικά στο έργο αυτό με τόσο με τον κατασκευαστή του υδατόπυργου της Παλιόχωρας όσο και με τον σύμβουλο της πλειοψηφίας Αρ. Ματσούκα που λέγεται ότι θα εκτελέσει τμήμα του έργου.
Αυτή η εξέλιξη είναι γεγονός ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση ορισμένους συμβούλους της παράταξης Γκιόνογλου οι οποίοι σκέφτονται να κάνουν σαφή τη θέση τους τις επόμενες μέρες και ίσως κι αυτοί διαχωρίσουν τη θέση τους πολιτικά.

Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας δηλώνει ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή με την όλη διαδικασία, αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια και ως εκ τούτου η όποιες κρίσεις δεν την αφορούν. "Αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι να γίνει το έργο με τις προδιαγραφές που ορίζει η μελέτη και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε"

Όπως κι αν το δούμε το θέμα είναι σαφές πως θα έχει και συνέχεια δεδομένης της πολιτικής εμπλοκής που έχει προκύψει σε τοπικό επίπεδο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και μαλλατα και γαλατα και τα αρνια θυλκα

Ανώνυμος είπε...

GIA PES MPAMPI?
MPAMPIIIIIIIIIII
GIA PES?
SIGA MIN PEIS.
APLA SIGA MHN PAREIS KAI FRAGKO APO THN DOULEIA. XAXAXAXAAXAX
TO DHMOSIO DEN EXEI MIA.
THA SE PAREI MAZI TOU.

Ανώνυμος είπε...

OTI SE VOLEYEI GRAFEIS E ?

Ανώνυμος είπε...

ο 'αγαπητός' Μπάμπης ήδη έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με τον κ.Ματσούκα. Αυτό είναι ΓΕΓΟΝΟΣ. Ήδη χτυπάνε από κοινού έργα και σε όμορους νομούς. Μάλιστα ο κ.Ματσούκας εθεάθη πριν καιρό στο γραφείο του Γκιόνογλου όπου συνεργάζονταν για τα εν λόγω έργα.... Ρωτήστε και "ΤΑ ΛΕΜΕ" που τους είδε...

ΥΓ: κατα τ' άλλα άμεπτος, ανυστερόβουλος και σοσιαλι(η)στής!!!
ΧΑΧΑΧΑ, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις???