Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Σ.Ε ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ: ΤΟ ΣΧ. ΝΟΜΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΖΩΑ

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την «προστασία» των ζώων, έτσι όπως προέκυψε μετά τη δημόσια διαβούλευση.
Μελετώντας το έκπληκτοι είδαμε ότι καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα φιλοζωικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες και χιλιάδες πολίτες δεν υιοθετήθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης...και Τροφίμων ενώ αντίθετα απαλείφθηκαν ακόμη και κάποια θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου. Ο εμπαιγμός των φιλοζωικών συλλόγων, που άρχισε όταν η αποχωρήσασα υφυπουργός μας διαβεβαίωνε, ότι θα κάνει αποδεκτές τις περισσότερες από τις προτάσεις μας, που καταθέσαμε στην διαβούλευση, συνεχίστηκε και από το νέο Υφυπουργό, ο οποίος μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού πρώτα φέρνει για έγκριση το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά ορίζει συναντήσεις με τα φιλοζωικά σωματεία και Ομοσπονδίες. Αυτή η πρακτική δύο τινά μπορεί να σημαίνει.

Ή πρόκειται για ένα γενικό «μπάχαλο» ή σπεύδουν άρον άρον να τελειώνουν μέσα στην περίοδο των διακοπών με ένα σχέδιο νόμου που προωθεί συντεχνιακά οικονομικά συμφέροντα πίσω από ένα απατηλό τίτλο περί προστασίας των ζώων.

Το μετά τη διαβούλευση νομοσχέδιο οδηγεί σε συρρίκνωση τη δράση και την υπόσταση των φιλοζωικών συλλόγων, ευνοεί προκλητικά το κύκλωμα και το παρακύκλωμα γύρω από τα ζώα, δημιουργεί νέες στρατιές αδέσποτων, επαναφέρει έμμεσα τον θεσμό του μπόγια, εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερο τα ζώα ως να πρόκειται για μιάσματα, διατηρεί αντιεπιστημονικές απόψεις γύρω από τα θέματα των ζωοανθρωπονόσων, επιτρέπει να χαρακτηρίζονται συλλήβδην επιθετικά και επικίνδυνα χιλιάδες ζώα, αναιρεί στην πράξη την εθελοντική βοήθεια ευρωπαίων επιστημόνων, αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους και τους εκτροφείς ζώων να παράγουν χιλιάδες νέα ζώα για να πλουτίζουν αυτοί, ευνοεί την αθρόα εγκατάλειψη ζώων, επιβαρύνει με εξοντωτικά πρόστιμα τα ήδη εξαντλημένα οικονομικά και όχι μόνο φιλοζωικά σωματεία και χιλιάδες εθελοντές.
Τα λίγα θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου νόμου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να περάσει ένα αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο.

Ζητάμε ή την πλήρη αναμόρφωσή του ή την απόσυρσή του και την ενσωμάτωση των θετικών στοιχείων του νομοσχεδίου κυρίως αυτών που αφορούν στους κανόνες ευζωίας και στην θέσπιση αυστηρών ποινών και προστίμων γι’ αυτούς που κακοποιούν ή δολοφονούν ζώα στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι ευθύνες τόσο των κτηνιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου που συνέταξαν αυτό το σχέδιο όσο και οι πολιτικές ευθύνες των Υπουργών, που το αποδέχτηκαν είναι τεράστιες.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια προκειμένου να ψηφιστεί ένας νόμος που θα έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τα ζώα και όχι ένας νόμος που οι άνθρωποι θα γίνονται πλούσιοι από την εκμετάλλευσή τους.


Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: