Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΙΣ 15/12 ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Με τη δέσμευση ότι η επιβίωση της ζάχαρης είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης και ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η τιμολογιακή πολιτική της επόμενης χρονιάς έφυγαν οι εκπρόσωποι τευτλοπαραγωγών, τευτλοεξαγωγέων και μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το απόγευμα της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, μαζί με την τιμολογιακή..
πολιτική, στις 15 Δεκεμβρίου θα δοθεί ένα σχέδιο ενίσχυσης της τευτλοκαλλιέργειας μέχρι το 2014, σε συνεννόηση με την ΕΒΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, από την πλευρά των παραγωγών τέθηκε επί τάπητος αφενός το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής και αφετέρου το μέλλον του κλάδου εν γένει, επικαλούμενοι τις πληροφορίες για «μαχαίρι» στις ζημιογόνες εταιρείες της Αγροτικής από την τρόικα. Για τη βιωσιμότητα της ΕΒΖ και των τριών πλέον εργοστασίων της δεσμεύτηκε ο κ. Κουτσούκος, για το θέμα της βιωσιμότητας των παραγωγών όμως, συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα υπάρξουν στα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι παραγωγοί ήρθανε καλά προετοιμασμένοι, με προτάσεις οι οποίες «δεν κοστίζουν» ούτε στο υπουργείο ούτε στην ΕΒΖ, η οποία άλλωστε δια στόματος του διευθύνοντα συμβούλου Λάμπρου Χαραλάμπους, «δεν έχει άλλα περιθώρια». Μεταξύ των προτάσεων των παραγωγών είναι η εισαγωγή της καλλιέργειας στην ολοκληρωμένη διαχείριση, η επέκταση των προγραμμάτων απονιτροποίησης στις τευτλοκαλλιεργητικές περιοχές που είναι κοντά σε ποτάμια, όπως στις Σέρρες και στη Θράκη, περεταίρω μείωση στις τιμές των φαρμάκων και να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να εισπράττεται η συνδεδεμένη ενίσχυση πιο νωρίς.
Οι εκπρόσωποι της ΕΒΖ, κ. Χαραλάμπους και ο διευθυντής γεωπονικών υπηρεσιών Γιώργος Αποστολίδης, κάνοντας μία αποτίμηση των τελευταίων ετών αναφέρθηκαν στα μεγάλα χρέη που κληρονόμησε η εταιρεία. Πάντως, η απορία του κ. Κουτσούκου για το πώς γίνεται η βιομηχανία να εμφανίζει εμφανώς λιγότερες ζημιές φέτος, ενώ η παραγωγή ήταν μικρότερη, φαίνεται να έμεινε αναπάντητη. Αυτό που μένει είναι ότι τα οικονομικά της ΕΒΖ δεν αφήνουν περιθώρια οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών, κάτι που μάλλον θα επικυρωθεί και επισήμως στο διοικητικό συμβούλιο που θα συγκληθεί στις 10 Δεκεμβρίου για να συζητηθεί η πρόταση της εταιρείας για την επόμενη τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: