Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ.Ε ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ


Με μεγάλη επιτυχία παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, από την Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το πρωί της Κυριακής στη Νάουσα.
Προηγουμένως, στα κοιμητήρια της Νάουσας έγινε η αποκάλυψη μνημείου, που στήθηκε στον ομαδικό τάφο όπου είναι θαμμένοι 22 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στις 22 και 23 Δεκέμβρη του 1948.
Στη συνέχεια στο Δημοτικό Θέατρο..
..Νάουσας, μίλησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, λειτουργούσε στο χώρο έκθεση βιβλίων - φωτογραφιών, αφιερωμένη στη μάχη της Νάουσας, που δόθηκε από τις 11 έως τις 14 Γενάρη του 1949.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου
Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε πρώτα παρουσία 300 και πλέον ατόμων η τελετή των αποκαλυπτηρίων μνημείου στον ομαδικό τάφο μαχητών κ μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Μάχη της Νάουσας 22-23/12/1948. Την βασική ομιλία πραγματοποίησε ο Θωμάς Ψαρογιάννης από μέρους των Συλλόγου των Ελλήνων της Ουγγαρίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, όχι μόνο για να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της Νάουσας το Δεκέμβρη του 1948, όχι μόνο για να τους αποτίσουμε φόρο τιμής που έδωσαν και τη ζωή τους για τα ιδανικά μας. Άλλα πριν από όλα για να κάνουμε την επίσημη επιθανάτια τελετή τους. Να τους κηδέψουμε. Γιατί δεν κηδεύτηκαν. Μετά τη μάχη, μαζεύτηκαν και πετάχτηκαν τα νεκρά κορμιά τους στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Οι γυναίκες ξεγυμνωμένες. Τους άφησαν εκεί για μέρες. Μετά μαζεύτηκαν και πετάχτηκαν όλοι μαζί σε έναν λάκκο, έξω από τα νεκροταφεία.

Το 1989, πρώην συμμαχητές τους, ξέθαψαν τα οστά τους και τα τοποθέτησαν στον ομαδικό τάφο που έχουμε μπροστά μας. Γιατί κηδεύω, δεν σημαίνει απλά ότι ενταφιάζω κάπου μέσα στη γη, αλλά τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, τους αποχαιρετούμε από τη ζωή, με την τιμή που αξίζει στον καθένα. Και για αυτούς αυτό μέχρι τώρα δεν έγινε. Χρειάστηκε να περάσουν 61 ολόκληρα χρόνια για να έρθουμε εδώ να τους κηδέψουμε. Να έρθουμε εδώ και να σκύψουμε ευλαβικά το κεφάλι μπροστά τους, λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Στη συνέχεια χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Γραμματέα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής: «Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, οι εικαστικοί δημιουργοί της χώρας μας αγωνίστηκαν μαζί με το λαό, γράφοντας λαμπρές σελίδες μνήμης και ιστορίας.

Στο πλάι του Κόμματος, εμπνεύστηκαν από τους αγώνες του και τα ιδανικά του. Με τα δικά τους, ιδιαίτερα «όπλα», έδωσαν χρώμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. «Σμίλεψαν» τον αγώνα για λευτεριά, «χάραξαν» τα όνειρά μας για μια Ελλάδα σοσιαλιστική. Ένας από αυτούς ήταν ο Μέμος Μακρής, τέκνο μιας γενιάς σημαδεμένης, που χαρακτηρίστηκε σαν ο σημαντικότερος από τους παραστατικούς Έλληνες γλύπτες. Τα έργα του Μ. Μακρή, πολύτιμη παρακαταθήκη στους νεώτερους, παραμένουν σύμβολα, όχι ενός ανθρώπου, αλλά μιας κοινωνικής δύναμης, του ήρωα λαού, που έχει μνήμη και ιδανικά, που μένει πιστός στο νόημα της αντίστασης στη φασιστική βαρβαρότητα και την καταπίεση κάθε παλιάς και νέας μορφής.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το έργο που δημιούργησε το 1959 προς τιμή των Ούγγρων μαρτύρων στο κρεματόριο του Μαουτχάουζεν. Στην μολύβδινη μακέτα του έργου αυτού η κόρη του και εικαστικός Κλειώ Μακρή φιλοτέχνησε σε νέα κλίμακα το μνημείο που σήμερα αφιερώνεται στους σκοτωμένους μαχητές κ μαχήτριες του ΔΣΕ».

Η εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο
Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το δημοτικό θέατρο Νάουσας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας άνοιξε ο Γιώργος Χαβατζάς μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε την Τρίχρονη Εποποιία 1946 – 1949 του ΔΣΕ και τη μάχη για την κατάληψη της Νάουσας 11-14 Γενάρη 1949 τιμώντας ταυτόχρονα… αυτούς που πέσανε σ΄ αυτή τη μάχη αλλά και τους μαχητές και μαχήτριες που πήραν μέρος σ΄ αυτόν τον ηρωικό αγώνα.

Θέλουμε να τονίσουμε από την αρχή, για όλους εμάς είναι καθαρό – ο εμφύλιος στη χώρα μας επιβλήθηκε αναγκαστικά και υποχρεωτικά από τις εγχώριες αστικές δυνάμεις -και από τους ξένους ιμπεριαλιστές. Η άρχουσα τάξη της χώρας μας και οι σύμμαχοί της Βρετανοί ιμπεριαλιστές τόσο στα χρόνια της φασιστικής κατοχής όσο και μετά από αυτήν, συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται κάθε αστική τάξη.

Το μόνο για το οποίο ενδιαφερόταν ήταν να μη χάσουν την εξουσία τους. Γι’ αυτό και μετά την αποχώρηση των Γερμανών επιδόθηκαν σ’ ένα όργιο διωγμών ενάντια σ’ όσους αντιστάθηκαν στους καταχτητές την περίοδο της κατοχής».
πηγη:ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ