Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η κλωστική κάνναβη ανοίγει νέες δουλειές

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο περί ναρκωτικών, επιτρέπεται πλέον, υπό προϋποθέσεις, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης και η εμπορία των προϊόντων της.

Η καλλιέργεια της κάνναβης θα επιδράσει ισχυρά και θετικά στην αναδιάρθρωση των εαρινών αρδευόμενων αροτραίων καλλιεργειών στους κάμπους της χώρας, όπως βάμβακος, καλαμποκιού και...
βιομηχανικής ντομάτας.
Είναι καλλιέργεια οικονομικά συμφέρουσα, αποπνικτική ζιζανίων και ανθεκτική σε παθογόνα και έντομα, έτσι δρα ως οικολογικό ζιζανιοκτόνο και μπορεί να μειώσει σημαντικά τους πληθυσμούς διαφόρων εντόμων, όπως του πράσινου σκουληκιού και της Diabrotica. Ολόκληρο το υπέργειο μέρος των φυτών της κάνναβης χρησιμοποιείται για πλήθος προϊόντων, κλωστικές ίνες, χαρτί, σπόρους, μονωτικά υλικά, καλλυντικά, κ.λπ. Τα προϊόντα είναι πρώτη ύλη υφαντουργίας για υποαλλεργικά ενδύματα και άλλες βιομηχανίες. Το κόστος απόληψης των ινών με τεχνολογία και εξοπλισμό νέας γενιάς είναι έξι φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του εκκοκκισμού βάμβακος. Συμπερασματικά, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης μπορεί να δώσει νέα πνοή στην εγχώρια γεωργία και μεταποίηση.

Η διάταξη που άνοιξε το δρόμοΣτο άρθρο 1, παρ. 3 του νόμου 4136, ΦΕΚ Α΄ 74/20.03.2013, αναφέρεται:
«3. Στις παραπάνω ουσίες (σ.σ. τις ναρκωτικές) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Και τώρα τι κάνουμε;Το λόγο έχει η αρμόδια Διεύθυνση Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπ.Α.Α.Τ., ώστε να δράσει σύμφωνα με τη μελέτη έτους 2000 «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα» (ΕΘΙΑΓΕ – Εργαστήριο Γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου). Η παραπάνω υπηρεσία θα πρέπει να εισηγηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, την έκδοση των παρακάτω Κ.Υ.Α.
1. Έκδοση 1ης Κ.Υ.Α. των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, όπου θα προβλέπονται:
● Ανάθεση στον οργανισμό ΕΛΓΟ – Δήμητρα της έρευνας, της τεχνικής και επιστημονικής στήριξης της καλλιέργειας και μεταποίησης της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα.
● Εισαγωγή ικανής ποσότητας σπόρων σποράς ποικιλιών κλωστικής κάνναβης.
● Αξιολόγηση ποικιλιών με δοκιμαστικές καλλιέργειες.
2. Έκδοση 2ης Κ.Υ.Α. με τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου καλλιέργειας και μεταποίησης της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα», όπου να προβλέπονται:
● Ορισμός διαχειριστή του Συστήματος (επειδή οι καλλιέργειες και τα εργοστάσια απόληψης ινών κλωστικής κάνναβης θα εκτείνονται κυρίως σε Θράκη, Μακεδονία και Θεσσαλία, η έδρα του διαχειριστή πρέπει να είναι η Θεσσαλονίκη)
● Ζώνες καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης, επιτήρηση και έλεγχο των ζωνών και αγρών
● Άδειες μεταποίησης των φυτών της κλωστικής κάνναβης, επιτήρηση και έλεγχο των σχετικών βιομηχανιών.

http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/modernes-kalliergeies/arthro/95163/i-klostiki-kannavi-anoigei-nees-douleies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: