Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΠαΣοΚ: Συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για την οικονομική του κατάσταση

Μεγάλη πληγή ανοίγει στο κόμμα η αποκάλυψη της οικονομικής κακοδιαχείρησης των ετών 2004 - 2010 - Σε πολύ δύσκολη θέση ο Γ. Παπανδρέου
 
Μεγάλη πληγή ανοίγει για το ΠαΣοΚ η αποκάλυψη της οικονομικής κακοδιαχείρησης των ετών 2004 - 2010. Σωρευμένα χρέη συνολικού ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ, υπέρογκες δαπάνες για ταξίδια και... αποστολές χωρίς επίσημα παραστατικά, αύξηση των εργαζομένων και συνεχείς τραπεζικοί δανεισμοί, αποτυπώνουν μια εικόνα φαυλότητας και απρονοησίας.

Το ίδιο διάστημα που τα χρέη του ΠαΣοΚ διογκώνονταν πραγματοποιήθηκε η δεκαετής ενοικίαση και ανακαίνιση του κτιρίου της Ιπποκράτους, η οποία σχεδόν εξανέμισε το κέρδος από τη συστέγαση όλων των υπηρεσιών του ΠαΣοΚ στο ίδιο κτίριο. Παράλληλα, ανανεώθηκε η ενοικίαση και του κτιρίου της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» τα μεγαλύτερα ποσά χρεώνονται σε τρία πρόσωπα: στους κ.κ Ν. Αθανασάκη, Ρ. Σπυρόπουλο και στην κυρία Καλογεροπούλου, συνεργάτιδα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Η αποκάλυψη συντάραξε την Ιπποκράτους, καθώς το θέμα προκαλεί περιπλοκές σε διάφορα επίπεδα, και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για την ανάγκη να παρέμβει εισαγγελέας εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εικόνα από το επίσημο πόρισμα των εταιρειών Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ, διαφαίνεται αμηχανία καθώς υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέθεσε τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του κόμματος στις έξι μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

«Πόρισμα του ελέγχου δεν έχει υποβληθεί. Μόλις υποβληθεί, θα συζητηθεί στα καταστατικά όργανα του ΠαΣοΚ, που θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες, με γνώμονα την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση πλήρους διαφάνειας».
Στο μεταξύ, το Πολιτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενόψει και της διαδικασίας ανάδειξης των νέων δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων», αναφέρει η ανακοίνωση. «Αναρωτιόμαστε αν και τα άλλα κόμματα θεωρούν ότι έχουν και αυτά την ανάγκη και την υποχρέωση να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες», καταλήγει.

Η οικονομική κατάσταση του ΠαΣοΚ είναι ένα θέμα που διχάζει το κόμμα και φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Γ. Παπανδρέου. Από το γραφείο του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ και πρωθυπουργού, δεν εξεδόθη καμία ανακοίνωση παρά μόνο διοχετεύτηκε η «διαρροή» ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας. Σιωπηλός παρέμεινε και ο κ. Ν. Αθανασάκης.

Δήλωση έκανε όμως ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος. «Τα οικονομικά όλων των κομμάτων, ελέγχονται κάθε χρόνο από την αρμόδια ειδική Επιτροπή της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έχουν ελεγχθεί και τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα. Οτιδήποτε άλλο διακινείται, δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα», σημείωσε.

Ο έλεγχος της Βουλής βεβαίως είναι μια τυπική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που έχουν διενεργήσει οι ελεγκτικές εταιρείες. Και αυτές όμως έχουν καθυστερήσει την υποβολή του πορίσματος κατά περίπου έξι μήνες με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα ο οικονομικός διευθυντής του ΠαΣοΚ να τους στείλει επιστολή ζητώντας να επισπεύσουν το πέρας του ελέγχου.

Ακόμα και αν το θέμα άνοιξε με άγαρμπο τρόπο ή σε μια στιγμή που δεν ευνοεί το ΠαΣοΚ, καθώς χρειάζεται μπετοναρισμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο μοιάζει σαν να έσπασε και το τελευταίο απόστημα του παρελθόντος και να δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: