Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΚΟΧ»

Ήδη από την ίδρυσή του, το καθεστώς των λεγόμενων προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας – ΚΟΧ» αποτελεί την υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής Κυβέρνησης - Ε.Ε. - ΔΝΤ που προσπαθούν να μπαλώσουν την τρύπα της ανεργίας με φτηνούς και πειθήνιους...
εργαζόμενους, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Οι 3000 χιλιάδες άνεργοι που προσλήφθηκαν στα ΚΟΧ στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν σαν πειραματόζωο για τις νέες εργασιακές σχέσεις και τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης εργασίας. Πρόκειται για προσλήψεις ανέργων σε πεντάμηνα προγράμματα στους δήμους, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και με εργοδότες / εργολάβους μη κυβερνητικές οργανώσεις (μεταξύ των οποίων και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ), με πολύ μικρό μισθό κατά παραβίαση οποιασδήποτε εργατικής νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι στα «ΚΟΧ» δεν είναι, όπως μας λέει η κυβέρνηση και τους ονομάζουν οι δήμοι και η ΓΣΕΕ, οι «ευνοημένοι / ωφελούμενοι» αλλά τα θύματα της σημερινής πολιτικής που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την επισφάλεια. Ο «σύγχρονος» θεσμός των ΚΟΧ μας γυρίζει χρόνια πίσω, με τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις που αναφέρεται ρητά ότι δεν καλύπτονται από την εργατική νομοθεσία, δεν απολαμβάνουν καν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ σύντομα συμπληρώνονται τρεις από τους πέντε μήνες και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα!

Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί τον εργοδότη και επομένως ούτε μπορεί, ούτε θέλει να δώσει λύση στα προβλήματα των εργαζόμενων στα ΚΟΧ. Η συγκρότηση συλλογικότητας και η συναδελφική αλληλεγγύη, με την προοπτική δημιουργίας ακόμα και σωματείου, είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους. Αυτό άλλωστε συνέβη και σε άλλες πόλεις όπου ακόμα και η καταβολή δεδουλευμένων ήταν αποτέλεσμα αγώνα διαρκείας των εργαζομένων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα ΚΟΧ και τους καλεί:

- να συμμετάσχουν μαζικά στην τετράωρη στάση εργασίας (12 - 4 μμ) με κάλυψη και από τα σωματεία στους Δήμους, την Τετάρτη 17 Απριλίου με συγκέντρωση και διαδήλωση στις 12.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις 20:00 στην ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51).
- να συμμετέχουν στη «μέρα ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια» στις 20 Απρίλη, στις 13.00 στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας για μια πρώτη δυναμική απάντηση συνολικά του κόσμου της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: