Την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο, κάνοντας άνοιγμα προς το ΚΚΕ και σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς για συνεργασία σε κοινή προσπάθεια.
Και σε αυτή την Κ.Ε. η αριστερή πτέρυγα έκανε...αισθητή την παρουσία της, σε μια προσπάθεια να πιέσει ώστε να διατηρηθούν τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, καταθέτοντας δύο ξεχωριστές τροπολογίες επί του σχεδίου απόφασης. Το ιδιαίτερο στοιχείο, πάντως, αυτής της συνεδρίασης εστιάστηκε στο αίτημα για πιο καθαρό πολιτικό λόγο και στην αποσαφήνιση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αίτημα που προτάχθηκε και από μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Οι εργασίες της Κ.Ε. έληξαν με την υπερψήφιση του κειμένου από την πλειοψηφία, ενώ μειοψήφησαν οι δύο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί ένα σχέδιο απεμπλοκής από τα Μνημόνια και την κρίση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι βαδίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με αλαζονεία και ηγεμονική λογική». Ασκησε, επιπλέον, έντονη κριτική στη στάση της κυβέρνησης στην κρίση της Κύπρου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης και τη συγκρότηση συμμαχιών με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Τροπολογίες
Η πρώτη τροπολογία αφορούσε το θέμα των συμμαχιών και την κάθετη διαφωνία σε συνεργασίες με κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά σχήματα, προτείνοντας τη συμπόρευση κατά κύριο λόγο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με την τροπολογία της Αριστερής Παρέμβασης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί πια να περιορίζεται σε γενικές ενωτικές εκφωνήσεις, αλλά οφείλει να σχεδιάσει και να αναλάβει συγκεκριμένες πολιτικές και προγραμματικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία και τη συμπαράταξη της Αριστεράς. Διευκρινίζοντας ότι η συμπαράταξη δυνάμεων δεν περιορίζεται μόνο στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας.
Η δεύτερη αναφέρεται στη θέση της χώρας έναντι της Ε.Ε. και του κοινού νομίσματος, τονίζοντας ότι σύντομα θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του, εθνικοποίηση όλων των τραπεζών και προώθηση του κοινωνικού κράτους. «Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά "καταστροφή" ή εθνική απομόνωση», αναφέρεται στην τροπολογία.
Μια τρίτη τροπολογία, την οποία αρχικά η Αριστερή Πλατφόρμα ήταν έτοιμη να καταθέσει προς ψήφιση, τελικά αποσύρθηκε από την ψηφοφορία. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος για την αναγκαιότητα «να πάψει να εμφανίζεται απόκλιση, και ορισμένες φορές αντίθεση, ανάμεσα στη δημόσια εκφώνηση της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων του, όπως αποτυπώνονται στις συλλογικές αποφάσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου