Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ Εθιμικό δίκαιο οι «προστασίες»

Με περιγραφές για εθιμικό δίκαιο στις προστασίες νυχτερινών καταστημάτων και για τηλεφωνικές συνομιλίες με ποσά που δίνουν και παίρνουν μεταξύ προστατών και καταστηματαρχών αλλά και την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας άρχισε χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη της πρώτης ομάδας του πολυμελούς κυκλώματος τοκογλυφιών και εκβιάσεων, που εξαρθρώθηκε τον περσινό Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται 24 κατηγορούμενοι και βασικοί εμπλεκόμενοι είναι οι...
 ήδη προφυλακισμένοι αδερφοί Μελέτη, οι οποίοι φέρονται ότι διεύθυναν την ομάδα. Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της τοκογλυφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα). Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εκβίαζαν τους ιδιοκτήτες 33 καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, από τους οποίους έπαιρναν χρήματα για «προστασία», ενώ παράλληλα ανέπτυξαν και τοκογλυφική δραστηριότητα.


Στην έναρξη της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, που συνεχίζεται σήμερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Δημητρία Περιστερίδου διέταξε τη βίαιη προσαγωγή μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, παρότι στο κατηγορητήριο παρουσιάζονται ως θύματα εκβιάσεων και τοκογλυφιών. Μεταξύ αυτών καταστηματάρχης από τις καταγγελίες του οποίου άρχισαν οι έρευνες των διωκτικών αρχών και για τις τέσσερις ομάδες του πολυμελούς κυκλώματος. Ακόμη διατάχθηκε και η προσαγωγή του πρώην προέδρου της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να έχει λάβει δάνειο, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιώσει ότι ήταν τοκογλυφικό.

Ακόμη το δικαστήριο αποφάσισε ότι ουσιώδης μάρτυρας κατηγορίας είναι ο παρουσιαστής Αντώνης Κανάκης ως ιδιοκτήτης τριών νυχτερινών καταστημάτων, γι’ αυτό κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.


«ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ»

Για τη δράση της ομάδας κατέθεσε αστυνομικός που υπηρετεί στο τμήμα δίωξης εκβιαστών, ο οποίος περιέγραψε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της έρευνας μέχρι την εξάρθρωση του κυκλώματος. Βασιζόμενος στην προανακριτική κατάθεσή του είπε ότι «οι καταστηματάρχες συνήθως φοβούνται να καταθέσουν, γι’ αυτό τα στοιχεία προκύπτουν από τις τηλεφωνικές συνομιλίες». Μίλησε ακόμη για «εθιμικό δίκαιο» με τις προστασίες της νύχτας. «Όταν οι καταστηματάρχες δεν δέχονται την προστασία από διάφορες ομάδες, τότε προκαλούνται φασαρίες και καταστροφές, για να αναγκαστεί», είπε. Ακόμη προσδιόρισε ότι τα κέρδη στα δύο αδέρφια φτάνουν τις 900.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις και τις κινήσεις που βρέθηκαν.

Πάντως ο αστυνομικός επικρίθηκε έντονα από τον εισαγγελέα της έδρας του εφετείου Δημήτρη Νάιντο, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θυμόταν τίποτε σχετικά με όσα έγιναν. «Δεν ξέρετε ούτε την κατάθεσή σας και είστε ο πιο ουσιώδης μάρτυρας κατηγορίας», είπε ο εισαγγελέας. Η κατάθεση του αστυνομικού συνεχίζεται σήμερα, οπότε θα απαντήσει σε ερωτήσεις των συνηγόρων.


ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ Στις 13 Μαΐου ο Μ. Καραμπέρης

Για τις 13 Μαΐου προσδιορίστηκε η δίκη της άλλης ομάδας του κυκλώματος, στην οποία επικεφαλής φέρεται ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης. Μάλιστα πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων θα είναι ο πρόεδρος εφετών Γιώργος Αποστολάκης, που προήδρευσε στη δίκη της υπεξαίρεσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου θα καθίσουν δεκατέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, τραπεζικός, δημοσιογράφος, δικηγόρος και πρώην αστυνομικός.

.εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: