Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ- Τα δάνεια υποθηκεύουν το μέλλον του δήμου- Ένταση μεταξύ Δημητριάδη- Απατσίδη

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας συζητήθηκαν και το σώμα πήρε απόφαση να αιτηθεί ο δήμος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) την οχταετή παράταση αποπληρωμής των δανείων του. Η διοίκηση του δήμου παρουσίασε στο σώμα την εισήγησή της βασισμένη στη λογική ότι η παράταση αποπληρωμής των δανείων θα προσφέρει τη δυνατότητα να έχει μια μεγαλύτερη ρευστότητα ανά έτος της...
 τάξης του 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.


Η λογική αυτή μπορεί να έχει ένα πρόσκαιρο “πλεονέκτημα” ρευστότητας αλλά υποθηκεύει τα όποια μειούμενα κατ΄ έτος έσοδα που προέρχονται από τα κεντρικά ταμεία και συνεπώς την όποια προσπάθεια αναπτυξιακής προσπάθειας στο μέλλον.

Από τις παρατάξεις της μειοψηφίας διατυπώθηκαν ενστάσεις σχετικά με την πρόταση της διοίκησης για παράταση.

Χρ. Αλευράς
Τόσο ο Γ. Σπυρίδης όσο και ο Χρ. Αλευράς από τις παρατάξεις της ήσσονος αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν ενστάσεις και καταψήφισαν την πρόταση. Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε διασπασμένη και αυτό καταγράφηκε όταν ο σύμβουλος Τ. Τασιόπουλος υπέβαλλε την πρόταση να εξαιρεθούν τα δάνεια που προέρχονται από την πρώην δημοτική επιχείρηση Φυσικών Πόρων της Μελίκης.

Οι σύμβουλοι Τασιόπουλος, Απατσίδης, Βουλγαροπούλου, Σπυρίδης και Αλευράς διαφοροποίηθηκαν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την πρόταση της διοίκησης ως είχε.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε εκ μέρους της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική στα χρέη που προέρχονται από τον πρώην δήμο Μελίκης. Ο Τ. Τασιόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια πρακτική που ακολουθήθηκε και συνίσταται στο εξής: Πληρώθηκαν μια σειρά από εντάλματα ύψους 45 χιλιάδων ευρώ την τελευταία ημέρα του χρόνου και την επόμενη βδομάδα έκανε αίτηση για λήψη δανείου. Επισήμανε ότι η συγκυρία εξαφάνισε τα τιμολόγια αυτά αφού η πυρκαγιά που μπήκε στο γραφείο της οικονομικής υπηρεσίας στη Μελίκης έκαψε μόνο αυτά τα τιμολόγια!

Γ. Απατσίδης
Ο Γ. Απατσίδης στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι στον κατάλογο των δανείων που δόθηκε στους συμβούλους απουσίαζαν αρκετά δάνεια της Μελίκης και ζήτησε εξηγήσεις από την διοίκηση η οποία όμως δεν απάντησε επί της ουσίας.

Η επιμονή του Γ. Απατσίδη να ζητά εξηγήσεις από τον δήμαρχο προκάλεσε ένταση. Ο δήμαρχος έκανε λεκτική επίθση στον επίμονο σύμβουλο που κατέληξε σε προσωπική αιχμή εναντίον του. Πιο συγκεκριμένα, ο Φ. Δημητριάδης υπαινίχθηκε ότι ο Γ. Απατσίδης δεν μπορεί να μιλάει εξ αιτίας του παρελθόντος του. Ο Γ. Απατσίδης αντέδρασε λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε όποια δημόσια συζήτηση και μάλιστα τόνισε “...εγώ σας προκαλώ να κάνουμε μια συζήτηση, μια ξεχωριστή συνεδρίαση εδώ και να τα πούμε όλα. Εγώ θα τα πω όλα για μένα. Να τα πείτε κι εσείς όμως όλα για σας”.

Η αντίδραση του Απατσίδη ήταν μια ευθεία αντίδραση στην “πρόκληση” του δημάρχου που είχε προσωπική αιχμή εναντίον του και η οποία ήταν απρόκλητη αφού δεν προηγήθηκε προσωπική επίθεση παρά μόνο η επιμονή του για εξηγήσεις.

Τ. Τασιόπουλος
Κλείνοντας πρέπει να επισημάνω την λογική που βάσισε ο Τ. Τασιόπουλος να αποχεχτεί την παράταση αποπληρωμής των δανείων. Είπε ο σύμβουλος “δέχομαι την παράταση, να τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Εξ άλλου, η αλληλεγγύη των γενιών πρέπει να γίνει πράξη”. Τώρα, τι είδους λογική είναι αυτή να χρεώνεις τις επόμενες γενιές και να υποθηκεύεις το μέλλον τους.

Λογικές “ελαφρές” που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: