Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η Χρυσή Αυγή είχε βρεί δουλειά στους βομβιστές του Βόλου

Του Μιχάλη Λαγάνη
 
 
Στη Χρυσή Αυγή είχαν απευθυνθεί προκειμένου να βρουν δουλειά οι τρεις νεαροί οι οποίοι συνελήφθησαν στις 15/11 στη Νέα Ιωνία Βόλου, την ώρα που ετοιμάζονταν να επιτεθούν με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ σε τζαμί.
 
Όπως προέκυψε από την...
προανακριτική διαδικασία, ο Ζ.Μ, ο Μ.Κ. και ο Κ.Δ. είχαν επισκεφθεί τρεις-τέσσερις φορές τα γραφεία της οργάνωσης στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, ζητώντας δουλειά. Μέσω της Χρυσής Αυγής έκαναν τελικά 5-6 μεροκάματα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και θεώρησαν σημαντικό το γεγονός ότι είχαν χτυπήσει πολλές πόρτες για να βρουν εργασία, αλλά μόνο η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε αυτό που είχε εξαγγείλει.
 
Αρνήθηκαν όμως κατηγορηματικά ότι οι διαμεσολαβητές της οργάνωσης τους ζήτησαν ως αντάλλαγμα για την εύρεση εργασίας να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια. Κάτι τέτοιο δεν διαπιστώθηκε ούτε από την παραίτερω έρευνα των διωκτικών αρχών και του ανακριτή.
 
Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των νεαρών κατηγορούμενων, και οι τρεις επισκέπτονταν τακτικά τα γραφεία της οργάνωσης. Εκεί βρίσκονταν οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη τους.
 
«Χθες το απόγευμα (14/11), γύρω στις 19:00 βρισκόμουν μαζί με τον γνωστό του Μ.Ζ. και τη γυναίκα του, την οποία γνωρίζω απλά, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Τόττε τηλεφώνησα στον φίλο μου Κ.Μ, ο οποίος μένει στη Νεάπολη Λάρισας, και τον ρώτησα αν υπάρχει περίπτωση να έρθει στον Βόλο. Με τον Μ. και τον Ζ. επισκεπτόμασταν μερικές φορές τα γραφεία της Χρυσής Αυγής του Βόλου και γι’ αυτό δώσαμε ραντεβού να βρεθούμε εκεί» ανέφερε στην κατάθεσή του ο Κ.Δ.
 
Την αποκλειστική ευθύνη για την κατασκευή των αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ και τον σχεδιασμό της επίθεσης ανέλαβε ο 22χρονος έφεδρος καταδρομέας του στρατού Ζ.Μ., ο οποίος κατά τη διάρκεια της απολογίας του δεν έκρυψε το μίσος του για τους αλλόθρησκους.
 
Τις βόμβες αυτές τις έφτιαξα με σκοπό να τις πετάξω σ’ ένα τζαμί το οποίο είχα ακούσει ότι  υπάρχει στην οδό Αδμήτου στη Ν.Ιωνία και προσεύχονται εκεί μουσουλμάνοι (…)» Σε ερώτηση των αστυνομικών σχετικά με το λόγο που τον ώθησαν να επιτεθεί στον αυτοσχέδιο ναό λατρείας, ο κατηγορούμενος απάντησε: « Γιατί δεν μου αρέσει η ιδέα να ζουν μουσουλμάνοι στον Βόλο».
 
Οι ισχυρισμοί των τριών νεαρών δεν έπεισαν τους αστυνομικούς, αφού, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, γνώριζαν ακριβώς τι έκαναν.
 
«Τους εκρηκτικούς μηχανισμούς (σ.σ. μολότοφ) τους είχατε στην κατοχή σας με σκοπό να προξενήσετε κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και σε άνθρωπο, και συγκεκριμένα για να επιτεθείτε σε τζαμί υποκινούμενοι από το μίσος σας κατά των μουσουλμάνων
Από την επίθεση θα κινδύνευαν ευρύτερος κύκλος έννομων αγαθών ιδιοκτησίας, αλλά και ευρύτερος κύκλος ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εκ των προτέρων» αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Επίσης κατά τη διάρκεια των κατ’ οίκον ερευνών οι αστυνομικοί εντόπισαν έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής με ρατσιστικό περιεχόμενο του είδους «ψηφίζω» Χρυσή Αυγή για να ξεβρομίσει ο τόπος».
 Μπετονιά με πετρέλαιο, δύο πολεμικά μαχαίρια και είκοσι κενες φιάλες μπύρας, που ένας εκ των κατηγορουμένων υποστήριζε ότι της είχε στη κατοχή του επειδή του αρέσει η μπιρα….
 
6ημέρες

1 σχόλιο:

Alexandros Raskolnick είπε...

Μου θυμήσατε αυτά που σκεφτόμουνα τις προάλλες...

http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/12/golden-eggs.html