Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Δεν θα αποκλειστούν από τα γεωργοπεριβαλλοντικά οι «παλιοί» των οποίων λήγουν ή έληξαν οι συμβάσεις

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους υποψήφιους των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων η καθυστέρηση της προκήρυξης αφού όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες από τις προηγούμενες συμβάσεις λήγουν. Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι με δικαίωμα διετούς παράτασης μιας...
 γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης, είναι οι παραγωγοί που έχουν ήδη μια σύμβαση και δεν έχουν ακόμα κλείσει πενταετία από την υπογραφή της. Για όσους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά σε κάποιο μέτρο, θα ισχύσει η γνωστή πενταετία. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπου πηγές του ΥπΑΑΤ «ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμβάσεων λήγουν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Άρα υπάρχει ένα πλήθος συμβάσεων οι οποίες είναι αυτή την στιγμή ενεργές και μπορούν ακόμα να παραταθούν. Γι’ αυτές που έχουν ήδη λήξει θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτησή τους κανονικά και θα ισχύσουν (στο μέτρο που ανταποκρίνονται τα κριτήρια) νέες πενταετείς συμβάσεις».

Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτή την εξέλιξη είναι ότι θα υπάρχει αναλογικά μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων ενώ ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι συγκεκριμένος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου μια ακόμα παράμετρος που θέλει να αποφύγει το ΥπΑΑΤ είναι να δεσμευτούν χρήματα για τις πληρωμές των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». «Το ΥπΑΑΤ ήθελε να αποφύγει μεγάλο πλήθος πενταετών συμβάσεων για έναν πολύ απλό λόγο. Ότι οι συμβάσεις αυτές θα δεσμεύσουν στην ουσία και το επόμενο πρόγραμμα 2014 – 2020 τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το “Αλ Μπαλτατζής” έχει μια διάρκεια ζωής μέχρι 31/12/2013 και πληρωμές μέχρι 31/12/2015. Αυτό σημαίνει ότι αν υπογραφεί μια πενταετής σύμβαση σήμερα θα πληρωθεί το 2012, το 2013, το 2014 και το 2015 με χρήματα του “Αλ. Μπαλτατζή”. Για την πέμπτη χρονιά θα πρέπει να πληρωθεί υποχρεωτικά από το πρόγραμμα 2014 – 2020», μας αναφέρουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ.

Καπνός
Τέλος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες για την υπογραφή της ΚΥΑ που αφορά κάποια μέτρα για τον καπνό. «Μαζί με την ΚΥΑ για αγροπεριβαλλοντικά υπάρχει και μια άλλη ΚΥΑ η οποία αφορά τα δύο μέτρα για τα καπνά. Την αμειψισπορά και την ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια. Η ΚΥΑ βρίσκεται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη. Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει η απαραίτητη πρόσκληση από την Ειδική Γραμματεία του ΥπΑΑΤ», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στον ΑγροΤύπο.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: