Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, νέα λίστα για «βαρέα» από 2012

Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2012, μελετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη παραλάβει τις περισσότερες από τις αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των...ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν αυτές τις παροχές και δρομολογεί παρεμβάσεις.

Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους, θα διαμορφωθούν περί το 20% μεσοσταθμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν έως το 50%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, οι μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες με το αναλογιστικό έλλειμμα του κάθε Ταμείου και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Δραστικές μειώσεις αναμένονται στο ύψος του εφάπαξ που χορηγούν ελλειμματικά ταμεία.

Με τις νέες περικοπές, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να καταφύγει σε έκτακτη φορολογία ή σε αύξηση εισφορών

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει οριακή αύξηση των δαπανών για συντάξεις κατά 77 εκατ. ευρώ, λόγω της μεταφοράς της επίπτωσης του αυξημένου αριθμού αποχωρήσεων κατά το 2011.

Από την άλλη πλευρά, η συνολική κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ, είναι μειωμένη κατά 9% με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ.ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των αμοιβών οδηγεί σε μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, θα ληφθούν μετά την εξέταση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος από το Εurogroup που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή. Με τις μέχρι σήμερα ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους μετά την 1η/1/1993 δεν ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η δημοσιοποίηση του νέου καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000. Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισμένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.

Η νέα λίστα έχει βασιστεί στο πόρισμα της επιτροπής Κωνσταντινίδη, που παραδόθηκε στον υπουργό Εργασίας τον περασμένο Ιούλιο. Η επιτροπή, είχε βασίσει την αξιολόγησή της όχι σε επαγγελματικούς κλάδους, αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένες εργασίες.

Έτσι, στη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών εντάσσονται όλοι οι νοσηλευτές του Δημοσίου, ενώ απεντάσσονται καθαρίστριες που εργάζονται σε ένα μόνο εργοδότη και εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας και τον επισιτισμό που δεν απασχολούνται με νυκτερινό ωράριο. Θα εξαιρεθούν επίσης διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιομηχανία, τη χημική και τη φαρμακοβιομηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται μέχρι σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, κομμωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα εξαιρεθούν τελικά από τη λίστα, θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν μισθολογικές επιπτώσεις, αφού με την εξαίρεση καταργείται το αντίστοιχο επίδομα και συνταξιοδοτικές απολαβές, εφόσον αυξάνεται το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Αντίθετα δεν θίγεται το συνταξιοδοτικό καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα (4.500, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Η αξιολόγηση της λίστας, θα επαναλαμβάνεται με τα ίδια κριτήρια κάθε τρία χρόνια.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα, δηλώνουν αντίθετα τόσο με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού του κράτους για το 2012 όσο και με τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσουν ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκηρύξουν γενική πανεργατική απεργία στις 7 Δεκεμβρίου ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

Το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, υποστηρίζοντας, ότι «τα μέτρα που προωθούνται οδηγούν τα ταμεία σε διάλυση και την μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: