Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΑΡΘΡΟ Θ. ΚΑΡΤΕΡΟΥ: GREEK SOUVLAKI

Του
Θαν. Καρτερού
Μας πήραν τ' αφτιά τόσο καιρό ότι για την κρίση φταίνε το σπάταλο κράτος, οι τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι φορτηγατζήδες, οι ταξιτζήδες, οι Έλληνες που ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, οι πρόωρες συντάξεις, οι λίγες ώρες δουλειάς, οι πολλές μέρες άδειας, το κακό το ριζικό μας. Και μαζί με τ' αφτιά ήταν φυσικό κι αναμενόμενο να πάρουν και εκατομμύρια κεφάλια και να βυθίσουν τη χώρα στο πιο μαύρο μνημονιακό καθεστώς που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Τώρα που η κρίση πήρε σβάρνα τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, που η επιδημία των spreads χτύπησε την Ιταλία και την Ισπανία, απειλεί το...Βέλγιο και τη Γαλλία και πολιορκεί το σκληρό πυρήνα του ευρώ, τι θα μας πουν αλήθεια; Πώς θα τα μπαλώσει ο πολύς Ρομπάι και ο ακόμα πιο πολύς Μπαρόζο, που πριν λίγες μέρες δήλωναν ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών αφορούσαν μόνο την Ελλάδα; Και τι θα μας πει ο Παπανδρέου με τον Τιτανικό του και τους λεονταρισμούς ότι θα μας αλλάξει θέλουμε δε θέλουμε, υιοθετώντας τα πιο σκληρά μέτρα από ιδρύσεως ελληνικού κράτους εις βάρος των πιο φτωχών αδύναμων;

Τώρα κανείς δεν έχει πια αμφιβολία ότι η κρίση είναι συστημική. Ότι οι λαίμαργοι κερδοσκόποι, οι αδηφάγες αγορές και οι σεφ τους –οι οίκοι αξιολόγησης- δοκίμαζαν απλώς στην Ελλάδα τις συνταγές και τα δόντια τους. Με τίποτε δεν ήταν δυνατό να τους χορτάσει το greek souvlaki –αυτό ήταν απλώς το ορεκτικό. Και όταν είδαν ότι τους περνάει, όταν δοκίμασαν τη σταθερότητα της κατά Παπανδρέου μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και την βρήκαν ελλιπή, τότε εξόρμησαν εκεί που είναι τα λουκούλλεια γεύματα. Με αποτέλεσμα η Ευρώπη και ο κόσμος να δοκιμάζονται από ένα πρωτοφανή οικονομικό σεισμό, που απειλεί να μην αφήσει τίποτε όρθιο.

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, που έλεγαν στα παλιά πανηγύρια. Δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έπληξε την άφρονα Ελλάδα. Είναι μια παγκόσμια, οργανωμένη, συστηματική, αδυσώπητη επίθεση των πιο μαύρων δυνάμεων του χρήματος. Που εν ονόματι του κέρδους δεν διστάζουν μπροστά σε καμιά καταστροφή –ούτε παίρνουν αιχμαλώτους.

Ποιος πιστεύει πλέον ότι αρκεί να κάνουμε το σταυρό μας και να σταυρώσουμε τους συνταξιούχους για να σωθούμε;

*Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ, 05.07.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: