Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

«Κλειδώνει» το πόρισμα για το πράσινο σκουλήκι – προχωρούν οι αποζημιώσεις για τη βροχή

Πλησιάζει η καταβολή αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας για ζημιές που υπέστη η σοδειά τους το 2010, από τις έντονες βροχοπτώσεις και την πράσινη κάμπια. Η απεργία των γεωπόνων πήγε πίσω χρονικά την όλη διαδικασία, ωστόσο ο ΕΛΓΑ έχει δώσει εντολή στις περιφερειακές του διευθύνσεις μέχρι τις 19 Αυγούστου, να αποστείλουν στα κεντρικά του οργανισμού τα πορίσματα και τις εξατομικευμένες καταστάσεις, για τις ζημιές από τις βροχές...Όπως πρώτο έγραψε το paseges.gr και επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, θα δοθούν αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ σε 32.463 αγρότες που ζημιώθηκαν από πλημμύρες, ενώ άγνωστο παραμένει το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν οι παραγωγοί για τις ζημιές από την πράσινη κάμπια.

Ο αρχικός σχεδιασμός μετατέθηκε χρονικά λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των γεωπόνων. Ωστόσο όπως δήλωσε στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Χατζηαντωνίου, μέχρι τις 19 Αυγούστου ο ΕΛΓΑ θα έχει στα χέρια του τα τελικά πορίσματα και τις εξατομικευμένες καταστάσεις.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις για την πράσινη κάμπια, που θα δοθούν μέσω των ΠΣΕΑ, η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική, καθώς αναμένεται η το ελληνικό υπουργείο να υποβάλει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να προχωρήσει μετέπειτα η διαδικασία των ελέγχων.

Ομάδα εργασίας για την πράσινη κάμπια
Με ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Ομάδας εργασίας για τη διερεύνηση και τον προσδιορισμό των αιτίων προσβολής από πράσινο σκουλήκι των βαμβακοκαλλιεργητών της χώρας κατά την καλλιεργητική περίοδο 2010, που συνέστησε το ΥΠΑΑΤ.

Η Ομάδα συγκροτείται από τους:
α) Χρήστο Αθανασίου, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως Πρόεδρο.

β) Δημήτριο Σταμόπουλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος.

γ) Νικόλαο Καβαλλιεράτο, Προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Εργαστηρίου eντομολογίας/ Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, ως τακτικό μέλος.

Έργο της ομάδας είναι η διερεύνηση των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών και δεδομένων, που σχετίζονται με την εξάπλωση της ασθένειας στην παραγωγή του βαμβακιού της χώρας κατά το έτος 2010, καθώς και η τεκμηρίωση των δεδομένων αυτών. Μετά την ολοκλήρωση του έργου της, η ομάδα εργασίας θα συντάξει σχετική εισηγητική έκθεση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη σχετική απόφαση, το έργο της ομάδας εργασίας θα ολοκληρωθεί έως τις 15/8/2011.

Σχετικά, τέλος, με το ύψος των αποζημιώσεων, κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τι ακριβώς θα ισχύσει, ενώ παλιότερα μέσω του paseges.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες, που έκαναν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, το οποίο και προορίζεται για όσους παραγωγούς υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειες βάμβακος το 2010 από την επιδρομή της πράσινης κάμπιας.

Αλέξανδρος Μπίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: