Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Α΄ 180/2011), το οποίο περιέχει μία ευνοϊκή ρύθμιση για τις περαιώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και μια σειρά από ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές και χρέη προς το Δημόσιο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο εμπεριέχονται...ρυθμίσεις για επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την Ε.Ε. και τη συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, στο άρθρο 18 (παρ. 4) προβλέπεται ότι περαίωση θα γίνεται μόνο στο 20% των ακαθάριστων εσόδων των Α.Σ.Ο. Δηλαδή, με την τροποποίηση αυτή του Ν. 3888/2010 ο τελικός φορολογικός συντελεστής της περαίωσης διαμορφώνεται στο 4% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων εκάστου φορέα.
Επίσης, στο άρθρο 66 αναφέρεται ότι στη διαδικασία επιστροφής παράνομων κρατικών ενισχύσεων υπόχρεοι θα είναι τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα ανάλογα με την απόφαση του εκάστοτε αρμόδιου ευρωπαϊκού οργάνου, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για διεκδίκηση των λεγόμενων «προστίμων» εις βάρος της Ελλάδας από τους ίδιους τους παραλήπτες των ενισχύσεων και όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: