Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΣΠΩΝ 2011

Κάτι αλλάζει αυτή τη χρονιά στις Πρέσπες! Ένα από τα τρία καλύτερα Φεστιβάλ της χώρας συνεχίζει το ταξίδι των εκδηλώσεών του μέσα στο χρόνο.
Στο πείσμα των δύσκολων καιρών, ξέροντας πως οι εκδηλώσεις αυτές....
αγαπιούνται παθιασμένα από τους έλληνες οι διοργανωτές θα συνεχίσουν το σημαντικό αυτό έργο γιατί ξέρουν πόσο έχουν συντελέσει οι «Πρέσπες» στην αναγνώριση, της πιο αδικημένης περιοχής της Ελλάδας που είναι και η Πρέσπα και η Φλώρινα.

Οι φετινές «Πρέσπες» είναι οι πιο λιτές και οι πιο φτωχές στην ιστορία τους. Θα παραμείνουν όμως σπουδαίες. Χρειάστηκαν γι’ αυτό σημαντικοί έλληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, καθηγητές, να μοιράσουν το δικό τους «αντίδωρο» από το περίσσεμα της ψυχής τους. Δεν γράφουμε πουθενά την λέξη αφιλοκερδώς γιατί θα τους προσβάλαμε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες, τιμώντας τον θεσμό, θέλησαν να παρευρεθούν φέτος χωρίς χρήματα.


Στο φετινό πρόγραμμα προσκλήθηκαν: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Κώστας Καζάκος, ο Κώστας Τσιάνος, ο Γιώργος Χρονάς, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Σοφία Σπυράτου, ο για πρώτη φορά ερχόμενος στα μέρη μας ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος, αλλά κυρίως ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης που είναι αυτός που είπε: «η Φλώρινα και οι Πρέσπες δικαιούνται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα να έρχονται εδώ οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς. Γιατί στα δύσκολα χρόνια τους καλλιτέχνες, ποτέ δεν μας ξεχάσατε. Και γιατί εδώ το μέρος πυροβολάει Ελλάδα. Πυροβολάει Βυζάντιο. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη»


* Ένα κορυφαίο πνευματικό γεγονός θα γίνει στις 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στο υπέροχο μακεδονίτικο αρχοντικό του Εξάρχου. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα είναι η γέφυρα που θα ενώσει τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας και της ποίησης…

* Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ίσως ένας από τους λίγους που ο τίτλος «αδιάφθορος» θα του έπεφτε λίγος, έρχεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ και θα διαβάσει αποσπάσματα από το εξαίσιο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Μαρία Νεφέλη».Μαζί του θα απαγγείλλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.

* Ο Κώστας Καζάκος, μυημένος στην μαγεία των «Πρεσπών», θα κοσμήσει την εκδήλωση της Φλώρινας διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

* Ο Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει κι αυτός το αριστούργημα του περιούσιου Σκιαθίτη λογοτέχνη «Όνειρο στο Κύμα».

* Ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη «Δυτικά της Λύπης», «Τα Ελεγεία της Οξώπορτας» και το «Εκ του πλησίον».

* Ο Σπύρος Παπαδόπουλος δημιουργός της κορυφαίας ψυχαγωγικής εκπομπής της ΕΡΤ «Στην Υγειά μας» φυλάει την έκπληξή του για να την καταθέσει ερχόμενος πρώτη φορά στο Φεστιβάλ μας.

Όμως αυτή η όμορφη βραδιά θα έχει και άρωμα Φλώρινας. Αριστούχοι απόφοιτοι του Ωδείου μας θα παίξουν στα ιντερμέδια και η χορωδία μας θα ψάλλει τραγούδια από τα «Ρω του Έρωτα» και τις «Μικρές Κυκλάδες» του Οδυσσέα Ελύτη.

Σηματωρός και κήρυκας στην έναρξη της εκδήλωσης θα είναι o Παντελής Στόικος. Ο καλύτερος χάλκινος της Ελλάδας σήμερα. Ο Στόικος συνδυάζει τον άραχνο ήχο των ντόπιων τραγουδιών του χωριού του Πολυπόταμος με ευρωπαϊκές και αμερικανικές ώριμες και χωνεμένες μέσα του επιρροές.

Η όλη βραδιά θα είναι δεμένη όπως πάντα υπό την σκηνοθετική επίβλεψη της Σοφίας Σπυράτου. Που τόσο αγάπη τρέφει για τον τόπο μας και ήταν κορυφαία στον χορό αυτών που ήθελαν να ‘ρθουν μόνο και μόνο για να ‘χει συνέχεια ο θεσμός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

Ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Άγιο Αχίλλειο.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο «αγανακτισμένος», έρχεται στις Πρέσπες και για πρώτη φορά στον Άγιο Αχίλλειο σαν παλιός ερωτευμένος. Και αυτός έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο να γίνει η γιορτή στο νησάκι. Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εκείνο που συνεπήρε τον χειμώνα Αθηναίους και Αθηναίες.. Μαζί με τέσσερις μουσικούς και δύο-τρία στελέχη από την «Σπείρα Σπείρα» που τον συνόδευαν στις εξαίρετες παραστάσεις. Ο Κραουνάκης μας έλεγε: «Αλίμονο αν σκεφτόσασταν να μην κάνετε εδώ πάνω αυτή την μαγική βραδιά που κάνετε πάντα. Θα ‘πρεπε οι άνθρωποι να σας πάρουν με τις πέτρες και οι πελεκάνοι με τις κουτσουλιές. Δεν έχετε ανάγκη από χρήματα. Η Πρέσπα είναι μάγισσα. Και μεταμορφώνει το τίποτα σε πανάκριβο κόσμημα. Σε σπάνιο διαμάντι».

Λοιπόν μ’ αυτά και μ’ αυτά πήραμε την απόφαση να κάνουμε τις φετινές «Πρέσπες». Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες όπως πάντα θα έρθουν στην προσκυνηματική Πρέσπα. Και πιστεύουμε ότι και αυτοί και οι Φλωρινιώτες θα ικανοποιηθούν απόλυτα.

Η θεόθεν βυζαντινή Πρέσπα και η αιωνιότητά της δεν μπορεί να την καταντήσει ποτέ μεσοπρόθεσμη. Η Πρέσπα δεν έχει ανάγκη την Εσπερία. Λογοδοτεί μόνο στην Ιστορία και στους Έλληνες.

Τρεις υποτροφίες θα δοθούν από το θεσμό στους Φλωριναίους καλλιτέχνες που αρίστευσαν στην Ελλάδα και τη Βιέννη.

Η Πρέσπα ανταμώνει τη Βεγορίτιδα

Η Τρίτη εκδήλωση θα γίνει στην αρχετυπική λίμνη Βεγορίτιδα. Την κοιτίδα των Πρωτομακεδόνων.

Γύρω στις 11 με 12 Σεπτεμβρίου , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος , η « Ορχήστρα του δρόμου » και εκλεκτοί ερμηνευτές θα δώσουν φέτος ένα διονυσιακό τόνο στο πρόγραμμά τους.

Διατρέχοντας το αρχαίο Πάτελι και τις όχθες της Βεγορίτιδας ουσιαστικά θα δείξουν στους θεατές τα μέρη στα οποία παράγεται το καλύτερο ξυνόμαυρο κρασί στην Ελλάδα που βέβαια θα προσφέρεται δωρεάν και …αφειδώς. Μιλάμε για τα υπέροχα κρασιά «Άλφα» και τα παλιά ξυνόμαυρα του Μπουτάρη.

Η εκδήλωση αυτή θα έχει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Μια πρώτη παρουσίαση , (του χρόνου θα γίνει η ολοκληρωμένη ), των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης στις όχθες της Βεγορίτιδας και στα πρανή του Καϊμακτσαλάν , που κρύβουν τα μεγάλα μυστικά των λιμναίων οικισμών και της Πρωτομακεδονίας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: