Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΕΣΑμεΑ: Special Olympics: Η ευκαιρία που έγινε έλλειμμα

Έπεσε η αυλαία των Special Olympics και μαζί τους χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία η χώρα να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, και όχι σε μια πολυδάπανη φιλανθρωπική γιορτή.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., στην τελευταία ανακοίνωσή της πριν τους αγώνες, καλωσόρισε τα άτομα που ήρθαν από όλο τον κόσμο για να λάβουν μέρος και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.....
Η Συνομοσπονδία χαιρέτησε και χαιρετίζει τους συμμετέχοντες, χαιρέτησε και χαιρετίζει τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση. Γιατί τα άτομα με αναπηρία και οι εθελοντές δεν είχαν και δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διοργάνωση και την εξέλιξη αυτών των αγώνων.

Όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση, το εθνικό αναπηρικό κίνημα αντιτάχτηκε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για κοσμοπολίτικο γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, με τους αγώνες που δίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι άλλοι φορείς για τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Όταν τελικά η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση και δέθηκε χειροπόδαρα από τη σχετική σύμβαση, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από την Πολιτεία και από τους διοργανωτές να σεβαστούν την οικονομική πραγματικότητα και να μην προχωρήσουν σε φιέστες και προκλητικά έξοδα. Μόνο αυτό δε συνέβη - αντιθέτως, το υπερθέαμα στο Καλλιμάρμαρο έριξε ακόμη περισσότερο σκοτάδι στα προβλήματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα, μιας και το κόστος μόνο για την τελετή έναρξης, ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011: κάτι που κρύβεται επιμελώς.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ.. δυστυχώς δικαιώθηκε όταν δήλωνε ότι με τους Special Olympics, «η χώρα θα βιώσει την υποκρισία του “φαίνεσθαι” των δημοσίων σχέσεων». Το αναπηρικό κίνημα εισέπραξε πλήρη αποκλεισμό: δεν συμμετείχε πουθενά, δεν είχε λόγο για τίποτα, δεν ακούστηκε στιγμή.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα μπορούσε να αφήσει έστω μια παρακαταθήκη στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες στην Ελλάδα, ένα κοινωνικό πλεόνασμα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής, τα στάδια θα μπορούσαν να είναι γεμάτα, όπως ήταν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αρχικά παρήχθη κοινωνικό πλεόνασμα που στη συνέχεια έγινε κοινωνικό έλλειμμα. Στους Special Olympics η ευκαιρία να παραχθεί μία άλλη κοινωνική αντίληψη για την αναπηρία έγινε έλλειμμα, προτού καν αρχίσουν…

Ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο, οι αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν η βάση ενός ευρέως κοινωνικού κινήματος προστασίας της αναπηρίας από την κρίση. Κάποιος θα πρέπει να βγει και να πει ανοιχτά σε όλους τους συμμετέχοντες, τις οικογένειές τους και τους εθελοντές γιατί αυτό δεν έγινε. Στην Ελλάδα της κρίσης, η Πολιτεία χρηματοδότησε μια φιέστα που προβάλλει τον πολίτη με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους. Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ μειώνει στο μισό τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο επιβίωσης για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, οι δομές στήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους κλείνουν, χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείων, δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανένα φορέα για το 2011.

Από την έναρξη έως τη λήξη της διοργάνωσης, υπήρξαν εκτεταμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για κακοδιαχείριση, υπέρογκες σπατάλες, αδιαφάνεια και ύποπτες αναθέσεις. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος εξαπέλυσε κεραυνούς με επιστολή του που καταφερόταν εναντίον της Οργανωτικής Επιτροπής με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «κιτς» και αλόγιστων σπαταλών. Ο ίδιος ο Τίμοθυ Σράιβερ αναγνώρισε ότι το μήνυμα των αγώνων, «δεν πέρασε».

Ποιός θα σταθεί μπροστά στην ελληνική κοινωνία και θα πάρει αυτήν την ευθύνη; Αυτοί που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν αυτή τη φιέστα, οφείλουν τώρα να κάνουν λογαριασμό: Τι πήραν και τι έδωσαν; Τι κέρδισαν από αυτούς τους αγώνες τα άτομα με αναπηρία; Σε τελική ανάλυση, για ποιούς έγιναν αυτοί οι αγώνες;


Δεν υπάρχουν σχόλια: