Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΕΣΑμεΑ: «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς»: Μήνυμα προς την ΕΡΤ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΡΤ απέστειλε η ΕΣΑμεΑ, τονίζοντας τη μονομερή παρουσίαση των Special Olympics.
Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «η ΕΡΤ κάλυψε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μη καλώντας ούτε έναν από τους επίσημους εκπροσώπους του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος να αναπτύξουν τις απόψεις τους! Ουσιαστικά αγνόησε...
την αντίδραση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, αποσιωπώντας παράλληλα ότι την ίδια εποχή, το σύστημα προνοιακών παροχών καταρρέει».

Η ΕΡΤ κατάφερε «να μιλήσει για εμάς, χωρίς εμάς».

Ολόκληρη η επιστολή της ΕΣΑμεΑ.
Κ. Πρόεδρε,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας - με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να εκφράσει την αγανάκτησή της, αλλά και να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της ΕΡΤ απέναντι στο αναπηρικό κίνημα, καθ όλη τη διάρκεια των Special Olympics.

Η ΕΡΤ, έχοντας τον ρόλο του χορηγού επικοινωνίας της διοργάνωσης των Special Olympics στην Ελλάδα, προέβη στο ατόπημα της μονομερούς παρουσίασης, παραβιάζοντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το κατακτημένο με αγώνες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να προβάλλονται οι απόψεις και οι θέσεις τους. Η Συνομοσπονδία έχει κάνει γνωστή εδώ και μήνες, και σε όλους τους τόνους, την αντίθεσή της με τη διοργάνωση των συγκεκριμένων αγώνων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από φιλανθρωπίστικη αντίληψη, δεν έχουν σχέση με τη δικαιωματική προσέγγιση του αναπηρικού κινήματος και κόστισαν στον ελληνικό λαό ένα πακτωλό χρημάτων για τις διάφορες τελετές, χωρίς να αφήνουν πίσω τους τίποτα ουσιαστικό για τα άτομα με αναπηρία. Η ευθύνη φυσικά βαρύνει εξολοκλήρου τους διοργανωτές και καθόλου τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να λάβουν μέρος.

Όλο αυτό το διάστημα η ΕΡΤ κάλυψε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μη καλώντας ούτε έναν από τους επίσημους εκπροσώπους του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος να αναπτύξουν τις απόψεις τους! Ουσιαστικά αγνόησε την αντίδραση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, αποσιωπώντας παράλληλα ότι την ίδια εποχή, το σύστημα προνοιακών παροχών καταρρέει.

Κ. Πρόεδρε,

Η ΕΡΤ πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», για το οποίο είμαστε περήφανοι. Η συζήτηση όμως για τους Special Olympics, διεξήχθη τελικά «για εμάς» - «χωρίς εμάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: