Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, για τη θρησκεία

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ (CPUSA), ιδρυμένο από το 1919, είναι ένα από τα πιο ιστορικά αριστερά κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με συνεχή παρουσία από την ίδρυσή του, μέχρι σήμερα. Σε μια χώρα που το να χαρακτηρίζεσαι Κομμουνιστής σχεδόν ισοδυναμεί με “έγκλημα”, το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ ανήκει ιδεολογικά στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό χώρο. Στην μακρά του ιστορία, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, υπήρξαν περίοδοι που το FBI είχε εισβάλει με εκατοντάδες πράκτορες (οι οποίοι υποδύονταν ότι ήταν “μέλη”), στο εσωτερικό του κόμματος.
Σήμερα, στην...ιστοσελίδα του κόμματος, υπάρχουν απαντήσεις σε μερικές από τις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ. Ως Χριστιανοί που πολιτικά κινούμαστε στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, εστιάζουμε σε μία συγκεκριμένη απάντηση σε ερώτηση, την οποία μεταφράσαμε και σας παραθέτουμε.

Ερώτηση: Τι θα μπορούσε να ειπωθεί σχετικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τη θρησκεία;

Απάντηση: Οι Κομμουνιστές δεν είναι εναντίον της θρησκείας. Είμαστε ενάντια στον Καπιταλισμό. Στην πραγματικότητα, το Κόμμα έχει δική του Θρησκευτική Επιτροπή, η οποία επιδιώκει η δημιουργία θετικών σχέσεων με θρησκευόμενους ανθρώπους και κοινότητες, στον αγώνα για να γίνει η ζωή των εργαζομένων, καλύτερη. Οι περισσότεροι θρησκευόμενοι άνθρωποι πιστεύουν στη δικαιοσύνη, την ειρήνη, και σέβονται τις σχέσεις μεταξύ των λαών του κόσμου. Επίσης, πολλοί κινητοποιούνται από την πίστη τους για να εργαστούν για αυτούς τους στόχους.

Το να γίνει κάποιος μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι ανοικτό σε όλους όσους συμφωνούν με το πρόγραμμά μας, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Κατά τη γνώμη μας, αυτή θα έπρεπε να είναι η αντιμετώπιση που αρμόζει να έχουν όλα τα Αριστερά κόμματα σήμερα, απέναντι στη θρησκεία. Επίσης, από την Αριστερά στην Ελλάδα, θα έπρεπε να αναλυθούν οι συναντήσεις Χριστιανών και Μαρξιστών, όπως συνέβησαν στη Νότια Αμερική ανάμεσα στους Χριστιανούς της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, και σε πολλά Αριστερά κινήματα. Βέβαια, το ότι σε πολλές περιπτώσεις, Χριστιανοί ταυτίστηκαν με αντιδραστικές πολιτικές είναι γεγονός (από αυτήν την σελίδα, έχουμε ασκήσει κριτική σε αυτήν τη διαστροφή της Χριστιανικής λογικής), όμως σε αυτό δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δογματική αντιμετώπιση πολλών Αριστερών απέναντι στους θρησκευόμενους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: