Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΝΕΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τα πάνω κάτω φέρνει στο Δημόσιο το νέο βαθμολόγιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο Γενικό Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Το επικρατέστερο σενάριο για το βαθμολόγιο περιλαμβάνει...
8 βαθμούς από τους πέντε που ισχύουν και σήμερα (Α-Ε) και 3 βαθμούς για θέσεις ευθύνης με σημαντικές διαφορές σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς.

Δημιουργούνται τρεις βαθμοί - δεξαμενές στελεχών υψηλών προσόντων που θα έχουν τον Α' Βαθμό και θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων (Α1 για τη θέση γενικού διευθυντή - Α2 για τη θέση διευθυντή - Α3 για τη θέση τμηματάρχη), στις οποίες θα ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία οι υπάλληλοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Με τη νέα αρχιτεκτονική του βαθμολογίου συνδέεται η μισθολογική ωρίμανση με τον βαθμό και αποδίδονται στους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγηση.

Επιμηκύνεται για όλους τους δημοσίους υπάλληλους ο χρόνος που θα αξιολογούνται για την απόκτηση νέου βαθμού και διαμορφώνονται μεγαλύτερες διαφορές στην εξέλιξη μεταξύ των κατηγοριών υποχρεωτικής - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΥΕ και ΔΕ) και τεχνολογικής - πανεπιστημιακής μόρφωσης (ΤΕ και ΠΕ).

Η εξέλιξη των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα θα είναι ταχύτερη από τους συναδέλφους τους των κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αριθμούν 325.673 εργαζόμενους (43% των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά θα γίνει δυσκολότερη, αφού θα πρέπει να δίνουν γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη υπό την εποπτεία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων που έχει συσταθεί, αρχής γενομένης από το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των μισθολογικών κλιμακίων θα μειωθεί από 18 σε 10, γεγονός που σημαίνει ότι θα ταυτιστούν βαθμοί με κλιμάκια και μεταξύ δύο βαθμών θα θεσμοθετηθεί ένα ακόμα μισθολογικό κλιμάκιο κατά μέσο όρο.

Η θεσμοθέτηση των 10 μισθολογικών κλιμακίων σημαίνει ότι οι ωριμάνσεις για του δημοσίους υπαλλήλους θα αποδίδονται έπειτα από αξιολόγηση κάθε 4 χρόνια κατά μέσο όρο.

Κατάργηση

Θεωρείται σίγουρη η κατάργηση της ετήσιας αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και θα διαμορφωθούν νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται για την απόδοση της ωρίμανσης.

Από τις αρχές του 2012 και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου για το Επιτελικό κράτος με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, αναμένεται να μειωθούν οι θέσεις προϊσταμένων (τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών) μέχρι και 30% από τις 24.000 που ισχύουν σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα.

Η νέα πραγματικότητα στον χάρτη του δημόσιου τομέα θα καταστήσει δυσκολότερη την ανέλιξη των υπαλλήλων, που όμως θα αμείβονται καλύτερα αν υπερισχύσει το σενάριο που θέλει να αποδίδονται επιδόματα θέσης έως και 1.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές. Στόχος του εγχειρήματος θα είναι να δοθούν κίνητρα στους προϊσταμένους και να υπάρχουν σαφείς μισθολογικές διαφορές μεταξύ των βαθμών.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: