Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΣΑΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Περιοδεία στους συνεταιρισμούς, τις αγροτικές ενώσεις, στις κονσερβοποιίες πραγματοποίησε χθες ο υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της ΝΔΕ βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και στελέχη της ΝΟΔΕ ΝΔ, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της Ημαθίας.
Στο πάνελ με τον κ. Κασαπίδη παραβρέθηκαν...ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Ακριτίδης, ο τομεάρχης της ΝΔ για την Ημαθία κ. Κορώνας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδριανίδης και το μέλος της ΝΟΔΕ κ. Καρατζιούλα.
Ο κ. Κασαπίδης στην ολιγόλεπτη και περιεκτική τοποθέτησή του χαρτογράφησε τους στόχους της ΝΔ και του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά , για τη χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αγροτικής ανάπτυξης για τη χώρα, τον οποίο θα τον παρουσιάσει η ΝΔ τον Σεπτέμβριο, στα χνάρια του «Ζάππειο-2».
Ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι για την Ημαθία ο
στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ προσανατολίζεται σε δυο κύρια προϊόντα. Το ροδάκινο και το κεράσι, ενώ στάθηκε και στο πρωταγωνιστικό ρόλο της περιφερειακής μας ενότητας στον τομέα της κτηνοτροφίας.
« Η Ημαθία είναι αντιπροσωπευτικός νομός της αγροτικής παραγωγής της χώρας, με άρτια οργανωμένους συνεταιρισμούς και βιομηχανίες , που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον μελέτης από επιστημονική και τεχνοκρατική άποψη. Από τους 27 νομούς που επισκέφθηκα η Ημαθία πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο. Είστε μια παραγωγική περιοχή που δίνει προστιθέμενη αξία στην αγορά.»
Για το συνολικό ζήτημα της απαξίωσης της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας ο κ. Κασαπίδης σημείωσε: «Η χώρα μας πάσχει στην αγροτική παραγωγή με το ισοζύγιο μας να είναι αρνητικό κατά 3 δις ευρώ. Πρέπει να γίνουν βήματα θεσμικού χαρακτήρα στην οργάνωση των συνεταιρισμών, στην έρευνα και την εκπαίδευση, ώστε να κάνουμε πλεονασματική τη γεωργική μας παραγωγή. Η αγροτική μας οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση. Η ΝΔ στα πλαίσια του «Ζάππειο-2» θα καταθέσει πρόταση νόμου το Σεπτέμβριο, αφού επεξεργαστούμε τα στοιχεία που καταγράφουμε από την επίσκεψή μας σε όλους τους αγροτικούς νομούς της χώρας»
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το πώς λειτούργησε το κόμμα του την πρόσφατη του κυβερνητική περίοδο και για την περίοδο των αθρόων ρουσφετολογικών προσλήψεων που επιχειρήθηκαν τότε , με αποκορύφωμα την ΑΓΡΟΓΗ, ο κ. Κασαπίδης είπε: « Η επανεκκίνηση του προέδρου της ΝΔ σηματοδοτεί μια νέα τροχιά στα πράγματα. Ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις, αποκρυσταλλωμένες απόψεις και όχι στρογγυλέματα. Η αξιοκρατία και η διαφάνεια στο δημόσιο είναι προτεραιότητα του Αντώνη Σαμαρά.».
Για την απαξίωση της γεωργικής έρευνας και του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων της Νάουσας ο κ. Κασαπίδης τόνισε : «Ως γεωπόνος δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί στα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Είναι θλιβερό το φαινόμενο σε αυτό το τέταρτο του αιώνα να μην έχει γίνει η ανανέωση των ποικιλιών των δενδροκαλλιεργειών. Το πολλαπλασιαστικό υλικό ( δενδρύλλια φυτωρίων) αφέθηκε σε αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, οι οποίες δεν έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της χώρας μας. Προτεραιότητά μας είναι η ενδυνάμωση της γεωργικής έρευνας και η σύνδεση της γεωργικής έρευνας με την παραγωγή, με την ενίσχυση φυσικά των αγροτικών επιστημονικών ιδρυμάτων, με το αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό»
Άλλα ενδιαφέροντα από την τοποθέτηση του κ. Κασαπίδη ήταν τα εξής: ¨ Η ΝΔ θα πραγματοποιήσει συμπόσιο αγροτικής παραγωγής το Φθινόπωρο στην Κεντρική Μακεδονία. Μπορεί να τον φιλοξενήσει και η Ημαθία… Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός πρέπει να έχει άξονα τουλάχιστον δεκαετίας. Βασικός μας ανταγωνιστής στις αγορές είναι η Τουρκία…Κάποιοι που παρακολουθούσαν ως τουρίστες την γεωργία ( αναφερόμενος στις τοποθετήσεις της κ. Τζάκρη για τη συμβολαιακή γεωργία) δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν. Πρέπει να υπάρξει και σε αυτό το επίπεδο μακροχρόνιος προγραμματισμός προς όφελος των παραγωγών και των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι η εξυγίανση και ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος , με τη διαγραφή των συνεταιρισμών και οργανώσεων που είναι στα χαρτιά , αλλά και των συνεταιριστών- μαϊμούδων, που δεν παραδίδουν ολόκληρη την παραγωγή τους.»
Για τις ελληνορωσικές σχέσεις και το προτίθεται να πράξει το κόμμα του στην αναβάθμισή τους, αφού η Ρωσία ,αλλά και οι ανατολικές χώρες αποτελούν προνομιακό μας πελάτη στην απορρόφηση της αγροτικής μας παραγωγής, ο κ. Κασαπίδης τόνισε: « Υπήρξαν παράπλευρα οφέλη με τη σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων που επεχείρησε ο Κώστας Καραμανλής και επακόλουθό της ήταν η αύξηση των εξαγωγών μας στη ρωσική αγορά. Η πολιτική αυτή δε συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και προεκλογικά, αλλά και τώρα. Στο ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αλλά και των αγωγών φυσικού αερίου έχουν γίνει βήματα πίσω. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα. Ο Αντώνης Σαμαράς επανειλημμένα έχει καταγγείλει τον κ. Παπανδρέου για την εχθρική ενεργειακή του πολιτική απέναντι στη Ρωσία»
Κλείνοντας ο κ. Κασαπίδης και απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για την απουσία του βουλευτή της ΝΔ κ. Χαλκίδη, από την περιοδεία του στην Ημαθία, αλλά και τη συνέντευξη τύπου, μας είπε ότι ο κ. Χαλκίδης έλλειπε για υποχρεώσεις του στην Ημαθία, όπως τον ενημέρωσε ο ίδιος.
ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: