Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΝΕΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ. Η ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Σύνοψη, ως τις 10.30 μ.μ.: Το λιμενικό λέει πως το καράβι Ταχρίρ, του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, είναι υπό κράτηση, δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για τους 19 επιβαίνοντες, το 1/3 εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας. 9 από τους επιβαίνοντες είναι ξένοι δημοσιογράφοι. Εχουν συλληφθεί οι δυο ακτιβιστές (1 καναδός κι ένας Αυστραλός) που με κανό προσπάθησαν να καθυστερήσουν...την έξοδο του λιμενικού σκάφους από το λιμάνι του Αγ. Νικολάου. (πηγή: Jim Rankin)

Σε άλλη εξέλιξη, η αστυνομία στην ΑΘήνα πήγε 6 ακτιβιστές του αμερικάνικου καραβιού Audacity of hope (που επίσης έπεσε θύμα πειρατείας από το ελληνικό λιμενικό την Παρασκευή) στο τμήμα, επειδή κάθονταν σε παγκάκι απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία! Οι ακτιβιστές είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας σε διαμαρτυρία για την επέμβαση του λιμενικού προχθές, και την σύλληψη του καπετάνιου του Audacity of hope.

9.10 μ.μ.: Ολοι οι επιβάτες έχουν ανέβει στο κατάστρωμα, με ηθικό υψηλό. Η ζημιά είναι στο ρεζερβουάρ πετρελαίου. Το πλοίο ΔΕΝ κινδυνεύει να βυθιστεί.

8.44 μ.μ.: Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, επειδή χτύπησε κατά τη ρυμούλκησή του από το λιμενικό, σε τσιμεντένιο στηθαίο. Δεν έχουν ρεύμα, φόβοι για διαρροή αερίου και πετρελαίου. Μπάζει νερά!

(το αγγλικό κείμενο από το http://livenews.thestar.com/Event/Aboard_the_Gaza_flotilla:
Extreme damage done to Tahrir. When commandeered & towed by Greek Coast Guard it was slammed into a concrete wall Tahrir taking on water.
Very serious situation developing. Gas leaking. Greek coast guard slammed boat into concrete pier. Details to follow.)

8.30 μ.μ.: Ολοι οι επιβαίνοντες στο καναδέζικο πλοίο Ταχρίρ παραμένουν στο πλοίο, δεν τους επιτρέπεται να αποβιβαστούν. Δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι προθέσεις του λιμενικού αν επιχειρήσουν να κατέβουν από το πλοίο. Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους. Στο λιμάνι βρίσκονται επίσης μέλη της αποστολής και άνθρωποι από τον Αγιο Νικόλαο που συμπαρίστανται στο εγχείρημα. Γίνεται διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

(οι περισσότερες πληροφορίες από εδώ: http://twitter.com/#!/CanadaBoatGaza )

Στις 6 μ.μ. το ελληνικό λιμενικό κατέλαβε με απειλή όπλων το καναδέζικο πλοίο Tahrir που απέπλευσε από την Κρήτη με προορισμό τη Γάζα. Οι ελληνες λιμενικοί ανέβηκαν οπλισμένοι στο πλοίο και το ανάγκασαν να γυρίσει ρυμουλκούμενο στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου.

7.38: «Οταν οι ελληνες λιμενικοί μάς ρώτησαν “ποιος είναι ο καπετάνιος” του πλοίου, απαντήσαμε “Ολοι εμείς!” (από εγγραφή στον επίσημο λογαριασμό twitter του πλοίου: http://twitter.com/#!/CanadaBoatGaza )

7.20 μ.μ.: To Tαχρίρ ρυμουλκείται από το ελληνικό λιμενικό. Φτάνει στο λιμάνι, αγωνία «θα υπάρξουν συλλήψεις», αναρωτιέται ο Τζιμ Ράνκιν, από τους επιβαίνοντες.

ενημερώσεις στα αγγλικά από επιβαίνοντες στο καράβι αυτό:

http://twitter.com/#!/CanadaBoatGaza

http://twitter.com/#!/Jleerankin

Φωτό από την κατάληψη του καραβιού (τις έστειλε μέσω Ιντερνετ επιβαίνων στο καράβι Καναδός δημοσιογράφος). Οι επιβαίνοντες μπλόκαραν ειρηνικά την είσοδο του πιλοτηρίου, κανείς δεν έχει τραυματιστεί: Oι ελληνες λιμενικοί ανάγκασαν τους επιβαίνοντες να φορέσουν σωσίβια γιλέκα:

Είναι η δεύτερη επίθεση σε πλοίο της αποστολής προς τη Γάζα. Προχθές κατελήφθη το Audacity Of Hope έξω από το Πέραμα. Ο καπετάνιος του παραμένει κρατούμενος

http://twitter.com/#!/CanadaBoatGaza

από: intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: