Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ: MEA CULPA Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Πριν από 5 μήνες ο ελληνικός λαός έδωσε ευρεία νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες έτρεφαν την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση θα διαφοροποιόταν από τη ΝΔ ασκώντας μια πιο προοδευτική, πιο φιλολαϊκή και σε τελική ανάλυση μια πιο δίκαιη πολιτική. Ανάμεσα σε αυτούς που χάρηκαν για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές συγκαταλέγομαι κι εγώ, άσχετα αν ανήκα ως τότε στον πολιτικό χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.
Σήμερα, παρακολουθούμε αποσβολωμένοι τη κυβέρνηση να εξαγγέλλει και να εφαρμόζει την πιο σκληρή, πιο άδικη κι ανελέητη οικονομική πολιτική της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου. Η περιβόητη προεκλογική δήλωση του κ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» ηχεί στα αυτιά μας θλιβερά, αφού τελικά αποδεικνύεται καθημερινά ότι με τη φράση αυτή εννοούσε τα λιγοστά χρήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι υποσχέσεις για αυξήσεις πάνω από το πληθωρισμό – άσχετα αν ποτέ δεν πίστεψα προσωπικά την προεκλογική παροχολογία – αντικαταστάθηκαν σύντομα από πάγωμα μισθών και περικοπές επιδομάτων που συρρικνώνουν το εισόδημα των εργαζομένων κατά δραματικό τρόπο. Οι «υπερασπιστές» του 14ου μισθού αποκρύπτουν πως αυτός ακόμα κι αν δεν καταργηθεί - ενδεχόμενο που φαντάζει κάπως απίθανο σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στα ΜΜΕ – θα χαθεί οριστικά μέσα από τις περικοπές των επιδομάτων (ήδη έχει γίνει περικοπή 10% και έπεται άμεσα και νέα με το συνολικό ψαλίδι να φθάνει στο 20%). Άρα δε μιλάμε για το 14ο μισθό επί της ουσίας αλλά για το 13ο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ το πλήγμα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα είναι τεράστιο, καθώς μέσα σε λίγες μέρες θα χαθεί επί της ουσίας τόσο ο 14ος όσο και ο 13ος μισθός, με την έννοια ότι τα λεφτά που θα λείψουν αντιστοιχούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων σε δύο βασικούς μισθούς.
Η κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί πλήρως με τους πιο συντηρητικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους της Ε.Ε. και κατασπαράζει το πενιχρό εισόδημα των μισθωτών, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πιο φτωχοί και οι πιο χαμηλόμισθοι στην Ευρωζώνη. Έτσι η περιβόητη αναδιανομή του εισοδήματος έδωσε τη θέση της στην πιο βάρβαρη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να διευρύνει τη φορολογική βάση εκεί που θα έπρεπε, στους έχοντες και κατέχοντες, αλλά για μια ακόμα φορά καλεί τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους να σφίξουν το ζωνάρι. Η επερχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και το σαφάρι της αύξησης του φόρου στα καύσιμα είναι πέρα για πέρα άδικες και ισοπεδωτικές, θα ακολουθηθούν από τεράστιο κύμα ακρίβειας, οδηγώντας την παγωμένη αγορά σε μαρασμό.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι νεοφιλελεύθερη, δε διαφέρει επί της ουσίας από τις πολιτικές της ΝΔ και βυθίζει τη χώρα σε μακρά περίοδο ύφεσης. Εξανεμίζει την αγοραστική ικανότητα των λαϊκών στρωμάτων, οδηγώντας σύντομα τις μικρομεσαίες και όχι μόνο επιχειρήσεις σε απολύσεις και λουκέτο. Ως επακόλουθο η ανεργία τους επόμενους μήνες θα αυξηθεί δραματικά. Ταυτόχρονα από την οικονομική πρόταση της κυβέρνησης απουσιάζει παντελώς το αναπτυξιακό κομμάτι, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος. Προσωπικά δε διαβλέπω καμία αναπτυξιακή προοπτική σε όσα έχουν εξαγγελθεί έως σήμερα.
Αυτή η οικονομική πολιτική μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω και στον οικονομικό και στον ασφαλιστικό τομέα. Εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και τους οδηγεί στη νέα φτώχεια. Μέρα με τη μέρα και αλλάζουμε προς το χειρότερο και βουλιάζουμε στο τέλμα της ύφεσης και της φτώχειας. Αυτή η πολιτική είναι επιτακτική ανάγκη να αποκρουστεί από τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το πισωγύρισμα.
Η προσωπική μου στάση σήμερα, η θέση μου είναι δίπλα στον κόσμο του μόχθου και της εργασίας που δοκιμάζεται. Δεν επιθυμώ έναντι οποιουδήποτε προσωπικού ωφελήματος να παράσχω στήριξη στην κυβέρνηση. Η προσέγγισή μου με το χώρο του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται μέγα σφάλμα. Κι επειδή πάντοτε πίστευα ότι δεν αρκεί κανείς να διαπιστώνει τα σφάλματά του αλλά πρέπει και να τολμά με κάθε κόστος να τα διορθώνει γνωστοποιώ στη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας την αποχώρησή μου από το κυβερνών κόμμα, παραμένοντας ενεργός πολίτης στο μετερίζι των αγώνων του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον.
Παναγιώτης Η. Χατζησάββας
Εκπαιδευτικός

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΙΛΙΠ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΚΑΜΕΛΙΑ ΠΟΤΕΚ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Ο κορυφαίος Γάλλος προπονητής Φιλίπ Λούκας, μια από τις μορφές του παγκόσμιου υγρού στίβου, βρίσκεται στη Νάουσα από 23/2 στα πλαίσια της προετοιμασίας ομάδας κολυμβητών και κολυμβητριών που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κολυμβητήριου Νάουσας.
Μεταξύ των αθλητών είναι και η Καμέλια Πότεκ, χρυσή ολυμπιονίκης των 200μ (ελεύθερο) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λούκας είπε ότι πληροφορήθηκε από παράγοντες της κολύμβησης για το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο της Νάουσας και το επέλεξε για την προετοιμασία των αθλητών του.
Η κ. Πότεκ, η οποία πρωταγωνιστεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια στο άθλημα της κολύμβησης σε δηλώσεις της είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Ελλάδα, μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, και ότι η προετοιμασία της γίνεται στη Νάουσα ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βουδαπέστης.
Τη Γαλλική αποστολή επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Νάουσας Αν.Καραμπατζός και είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Λούκας και τους κολυμβητές. Ο κ. Καραμπατζός είπε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τη Νάουσα να φιλοξενεί στο νέο Κολυμβητήριο μεγάλες προσωπικότητες του υγρού στίβου και ευχήθηκε καλή προετοιμασία, επιτυχίες και ευχάριστη παραμονή στη Νάουσα.
Ο κ. Λούκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του από το άριστο επίπεδο των εγκαταστάσεων του Κολυμβητηρίου και την ποιότητα των υπηρεσιών στο ξενοδοχείο της ΔΕΤ. Μάλιστα όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη Νάουσα για προετοιμασία και άλλοι Γάλλοι κολυμβητές, σημειώνοντας ότι τόσο οι αθλητικές υποδομές όσο και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Νικολάου, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για προετοιμασία υψηλού επιπέδου.
Η Γαλλική αποστολή, η οποία διαμένει στο ξενοδοχείο «Βέρμιον», θα ολοκληρώσει την προετοιμασία της τον Απρίλιο.

ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Η ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Σ.Π.Α.

Την κ. Ωραιοπούλου δεν την γνωρίζαμε αλλά την μάθαμε προ ημερών όταν επισκέφθηκε μαζί με την Περιφερειάρχη την Βέροια για να ενημερωθεί κατ΄ αρχάς η κ. Λιονή και να εξεταστούν τα θέματα του νομού.
Η κυρία αυτή λοιπόν είναι διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής, τουτέστιν άκρως εξιδεικευμένη στον τομέα της που είναι αυτός των προγραμμάτων και των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.
Τι είπε κ. Ωραιοπούλου που δεν άρεσε καθόλου; Τι είπε σχετικά με την χρηματοδότηση της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ;
Είπε και μάλιστα με έμφαση: Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο κατασκευής του έργου (Σύμβαση Παραχώρησης).
Η θέση της διευθύντριας προκάλεσε την αντίδραση περί του αντιθέτου του τέως προέδρου του ΕΣΔΑ αλλά η κυρία ήταν απόλυτη διαλύοντας κάθε μύθο περί χρηματοδότησης του έργου η οποία θα συμβάλει στην μείωση του κόστους διαχείρισης που θα πέσει στις πλάτες των Ημαθιωτών.
Βέβαια, προκάλεσε και την δήλωση για ακόμα μια φορά του δημάρχου Αλεξάνδρειας Μπ. Γκιόνογλου ότι ο δήμος του θα αποχωρήσει από τον ΕΣΔΑ...
Τόμπολα.

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΑΣΒΟ ΣΤΟΝ ΑΜΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Με επιτυχία στέφθηκε ο απεγκλωβισμός ενός ασβού την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2006 που είχε πέσει σε ένα πηγάδι άντλησης νερού ποτίσματος σε αγροτική περιοχή κάτω από τη Βέροια πηγαίνοντας προς το χωριό Άμμο από την περιφερειακή οδό.
Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό ειδοποιήθηκε από τον αγρότη κ. Νίκο Ραπτόπουλο στο χωράφι του οποίου εγκλωβίστηκε το ζώο. Με τη σειρά της η Ομάδα ήρθε σε επικοινωνία με το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και η οποία με τα κατάλληλα μέσα κατάφερε και απεγκλώβισε το ζώο το οποίο μες την ατυχία του είχε την τύχη να εντοπιστεί εγκαίρως από τον αγρότη.
Με ένα λάσο οι πυροσβέστες κατάφεραν και έβγαλαν τον ζώο από το πηγάδι βάθους 4-5 μέτρων και αφέθηκε ελεύθερο αφού ευτυχώς δεν έφερε κανένα τραύμα.
Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, συγχαίρει την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την απελευθέρωση του ζωντανού και ευελπιστεί στην συνέχεια της συνεργασίας.
Kαι λίγες πληροφορίες για τον ασβό.
Ο ασβός είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών. Το σώμα του έχει μήκος 60 εκατ. και η ουρά του 20 εκατ. Το κεφάλι του είναι μακρουλό και καταλήγει σε ρύγχος. Έχει δυνατά δόντια, μάτια μάλλον μικρά, τα αυτιά του είναι στρογγυλωπά και έχουν κλίση προς τα πλάγια. Το σώμα του είναι χοντρό, τα πόδια του κοντά και δυνατά. Έχει πέντε δάκτυλα με μακριά κυρτά νύχια που τον βοηθούν πολύ στο σκάψιμο.
Είναι νυκτόβιο ζώο. Όταν δύσει ο ήλιος, βγαίνει να αναζητήσει την τροφή του. Αυτή αποτελείται κυρίως από έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια ενώ του αρέσει πάρα πολύ το μέλι και δεν περιφρονεί τις ρίζες και τους καρπούς. Κατά το τέλος του φθινοπώρου κλείνεται στη φωλιά του, όπου κοιμάται σχεδόν όλο το χειμώνα.
Ομάδα Παρέμβαση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973015459- 6947376507-6977646360

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ερώτηση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης μαζί με άλλους Βουλευτές του κόμματός του προς την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.
Η ερώτηση έχει ως εξής: «Τον προβληματισμό και την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας προκαλούν οι επικείμενες εξελίξεις στον χώρο της παιδείας. Οι εξαγγελίες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος προσλήψεων εκπαιδευτικών, έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία 30.000 εκπαιδευτικών αναπληρωτών και ωρομίσθιων, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία και θα βρίσκονται στους αντίστοιχους ενιαίους πίνακες τον Ιούλιο του 2010, ημερομηνία καταλυτική σύμφωνα με το Υπουργείο για την ενημέρωση των σχετικών πινάκων.
Πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, στα πλαίσια του σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφέρουν ότι πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να μειώσει δραστικά τον αριθμό των διορισθέντων μονίμων, αναπληρωτών και ωρομίσθιών εκπαιδευτικών, μείωση που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 50%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το έτος 2010 οι διορισμοί που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν μόλις 3.000 εκπαιδευτικούς σε όλη την επικράτεια.
Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (Π.Ε.Α.) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την σχεδιαζόμενη αλλαγή και ανατροπή του ισχύοντος συστήματος προσλήψεων εκπαιδευτικών, που αφορά περισσότερους από 30.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Πανάρετος προχώρησε σε δηλώσεις στην Θεσσαλονίκη σχετικά με σχέδια του Υπουργείου για προκήρυξη θέσεων-κενών από τα κατά τόπους σχολεία, στα οποία και θα υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις υπογραμμίζουν την ανακολουθία μεταξύ δηλώσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πράξεων των ίδιων βουλευτών από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν σήμερα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές σχεδιάζονται και δρομολογούνται από τη σημερινή Υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φαίνεται να ξεχνά την κατατεθείσα ερώτηση που συνυπογράφει προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις 26 Φεβρουαρίου του 2008 και στην οποία κάνει λόγο για «πολύχρονη πολιτική ομηρία των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών», ενώ συνεχίζει χαρακτηριστικά το κείμενο της ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ «υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και των εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη».
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Α. Προβλέπεται να προχωρήσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο σε επίσημη ανακοίνωση, ώστε να σταματήσει η παραφιλολογία αναφορικά με το θέμα προσλήψεων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών;
Β. Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μην χαθεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, καθώς και εάν θα συνυπολογίζεται και σε ποιο βαθμό η επιτυχία των εκπαιδευτικών στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;
Γ. Προβλέπεται να λάβει μέτρα το αρμόδιο Υπουργείο για τη σταδιακή απορρόφηση των εκπαιδευτικών, που θα είναι εγγεγραμμένοι στους ενιαίους πίνακες τον Ιούλιο του 2010 με το ισχύον σύστημα προσλήψεων, ώστε να μην καταπατηθούν βασικά εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα των εκπαιδευτικών;
Δ. Έχει το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή του για τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ανά ειδικότητα, σε όλη την επικράτεια, ώστε να αποφευχθούν κενά σε διδακτικό προσωπικό κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος;
Δ. Ποια είναι η επίσημη θέση του αρμόδιου Υπουργείου σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Πανάρετου αναφορικά με το ιδιόρρυθμο σύστημα «εσωτερικών» διαδικασιών του εκάστοτε σχολείου για προκήρυξη θέσεων - υποβολής αιτήσεων – αξιολόγησης – πρόσληψης εκπαιδευτικών;
Δ.1. Ποιος θα καθορίζει ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και πως θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και αξιοκρατία των διαδικασιών; Μήπως το αρμόδιο Υπουργείο θέτει με την κίνηση αυτή τις βάσεις για τη δημιουργία «δικτύων πολιτικής πελατείας», για τα οποία έχει κάνει λόγο στο παρελθόν;

Ε.Σ.Π.Α. ΚΑΙ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η επίσκεψη διαμαρτυρίας, με την επίδοση ψηφίσματος, εκπροσώπων της Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, για ανεπίλυτα σχολικά προβλήματα -στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα- και η συζήτηση για τις εξελίξεις επί του σχεδίου «Καλλικράτης», καθώς και η απορροφησιμότητα έργων του Νομού από το ΕΣΠΑ - στα ημερησίας διάταξης - ήταν τα κυριότερα ζητήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας.
Πιο συγκεκριμένα τα προ ημερησίας θέματα που τέθηκαν προς ψήφιση για συζήτηση και εγκρίθηκαν ομόφωνα ήταν η ανανέωση θητείας των εκπροσώπων του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, η χορήγηση επαγγελματικών αδειών πλανόδιου – υπαίθριου εμπορίου και η επιχορήγηση
του Μορφωτικού Συλλόγου Νέων Νησίου για συμμετοχή στην Έκθεση Λαϊκού Πολιτισμού.

ΠΡΟΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α’ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΕμβόλιμα στη συζήτηση των προημερησίας θεμάτων, τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου επισκέφθηκε επιτροπή μελών της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, με επικεφαλής την Παναγιώτα Βλαχοπούλου, η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα προς το Σώμα για γραφειοκρατικά κωλύματα και χρόνιες καθυστερήσεις στην επίλυση των σχολικών προβλημάτων της πόλης, με πρώτο αυτό της σχολικής στέγης.
«…Ξεκινάμε από εδώ μια σειρά διαμαρτυριών και σε αυτό το πλαίσιο είμαστε πλέον εδώ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης που είχαμε χθες. Έχουμε κάνει τόσες πολλές συναντήσεις, που κουραστήκαμε πλέον. Έχετε πάρει τόσα πολλά έγγραφα με τα προβλήματά μας. Για 19 και πλέον χρόνια δεν έχει γίνει καινούργιο σχολείο Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη μας. Τα παιδιά μας κάνουνε μάθημα σε υπόγεια, δίπλα σε καυστήρες, και είναι εύλογο το ερώτημα – από τη στιγμή που και εσείς έχετε παιδιά και ξέρετε – πως είναι δυνατόν να μην έχει επαναστατήσει αυτός ο τόπος για όλες αυτές τις συνθήκες, που κάνουν μάθημα και περνάνε πάνω από έξι ώρες της ημέρας τους σε αυτά τα κτίρια…», ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά λόγια της κ. Βλαχοπούλου. Ο Νομάρχης απαντώντας, δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα «σχολική στέγη» στην επόμενη συνεδρίαση με προσκεκλημένους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των μαθητών αλλά και όλων των Δήμων, οι οποίοι εμπλέκονται – όπως είπε – από κοινού στα προβλήματα των σχολικών υποδομών.
ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΑ
Ένταση υψηλών τόνων, στα όρια του διαπληκτισμού, προκλήθηκε σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του Κώστα Τσιλογιάννη και του Προέδρου του Σώματος Θανάση Κοπατσάρη, κατά την έναρξη της συζήτησης των ημερησίας διάταξης θεμάτων, για ζητήματα τήρησης του κανονισμού και των διαδικασιών, όταν ο πρώτος αποπειράθηκε να πάρει το λόγο, χωρίς τη σχετική άδεια από τον Πρόεδρο.
Ο κ. Τσιλογιάννης κατηγόρησε τον κ. Κοπατσάρη για μεροληπτική συμπεριφορά και εμπάθεια εις βάρος της παράταξής του και για γενικότερη ανικανότητα άσκησης των καθηκόντων του Προέδρου.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Το πρώτο θέμα, από τα 23, που συζητήθηκε αφορούσε την ενημέρωση του Σώματος του Νομαρχιακού Συμβουλίου από την πλευρά του Νομάρχη, του Δημήτρη Μούρνου, του Πρόδρομου Ισαακίδη και του Αντώνης Χατζόπουλου, που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΑΕ, σε σχέση με τις εξελίξει του Σχεδίου «Καλλικράτης».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Στη συζήτηση για την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», με αφορμή το Συνέδριο της ΕΝΑΕ, παρενέβη και ο Δήμαρχος Βεργίνας, Νίκος Παπαποστόλου, με σκοπό να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να παραμείνει η Βεργίνα και στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα, ανεξάρτητος Δήμος.

Κώστας Καραπαναγιωτίδης
«…Αυτά που ακούστηκαν σε γενικές γραμμές ήταν ότι κατά γενική ομολογία κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή του «Καλλικράτη» αλλά αυτό που όλοι ζητάμε είναι να ξέρουμε εκ των προτέρων αρμοδιότητες και πόρους. Με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετήματα. Τι αρμοδιότητες δηλαδή θα έχει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί από ό,τι φαίνεται πολλές από τις αρμοδιότητες αυτές πηγαίνουνε στους διευρυμένους Δήμους. Παίρνει λίγα από την Ν.Α. η Περιφέρεια και πάνω από αυτήν μπαίνουνε επτά γενικοί διευθυντές και μέχρι που να αλλάξει το Σύνταγμα πρέπει να παραμείνουν αυτές οι θέσεις. Ακούστηκε αφενός ότι οι εκλογές θα γίνουνε κανονικά στις 14 Νοεμβρίου, αλλά αφετέρου και από πολλούς συναδέλφους η επιφύλαξη αν θαείναι έτοιμη η Πολιτεία μέχρι τότε για την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ακούστηκε και η ιδέα της αναβολής ή ακόμα και της ματαίωσης ελλείψει χρημάτων.
Γνώμη μου είναι ότι το κλίμα γενικά δεν ήταν υπεραισιόδοξο. Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που ισχυρίζονταν ότι όλα είναι έτοιμα προς εφαρμογή. Όπως και να έχει είμαστε αυτοί που θα πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος, για να έρθει ο Αιρετός Περιφερειάρχης…», τόνισε ο Νομάρχης μεταξύ άλλων.

Δημήτρης Μούρνος
«…Σε ένα γενικό πολιτικό επίπεδο, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι ευρύτερα αποδεκτός, αν εξαιρέσουμε τις θέσεις του ΚΚΕ.
Η συζήτηση ήταν πάνω σε μια πρόταση ουσιαστικά – γιατί ούτε σχέδιο νόμου είναι ο «Καλλικράτης» αυτή τη στιγμή – και υπήρξε μια απόφαση αποδοχής αυτής. Χρειάζεται όμως εξειδίκευση γιατί η επιτυχία του μπορεί να εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες. Είμαστε στη φάση που συζητούνται τα επιμέρους και χρειάζεται πολιτικό θάρρος και γενναιοδωρία από την πλευρά της Κεντρικής Εξουσίας, με εμπιστοσύνη στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και αποφάσεις που να αντέχουν στο χρόνο και όχι να υπηρετούν την πολιτική συγκυρία και τους προσωπικούς σχεδιασμούς. Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, πρέπει να διατυπωθεί η απαίτηση να έχει ο θεσμός ουσιαστικό περιεχόμενο. Να είναι μια συνολική μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην Τοπική Περιφερειακή Διοίκηση.
Οι πληροφορίες είναι ότι σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ και κατατίθεται η πρότασή της σε ό,τι αφορά τους πόρους και τις αρμοδιότητες. Η πεποίθηση όλων είναι ότι στις 14 Νοεμβρίου, οι τοπικές εκλογές, θα γίνουν με το νέο νόμο…», σημείωσε ο Δημήτρης Μούρνος.
Οι Αντώνης Χατζόπουλος και Πρόδρομος Ισαακίδης επεσήμαναν ότι δεν είδαν ούτε άκουσαν κάτι περισσότερο ή κάτι καινούργιο στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ, καθώς αυτό που ενδιαφέρει πιο πολύ αυτή τη στιγμή, πέρα από τον προσδιορισμό των πόρων και των αρμοδιοτήτων που θα εκχωρηθούν από την Κεντρική Διοίκηση στην Περιφέρεια, είναι το χωροταξικό σχήμα.
«…Εγώ προσωπικά όπως πήγα, έτσι γύρισα. Ουδείς μίλησε για κάτι συγκεκριμένο ή κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Πόροι και αρμοδιότητες…», δήλωσε ο Αντώνης Χατζόπουλος, ενώ ο κ. Ισαακίδης χαρακτήρισε την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών στο Συνέδριο, ως μια άλλη περίληψη του 45σέλιδου της έκθεσης – παρουσίασης του Σχεδίου «Καλλικράτης» που έδωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
Τον έντονο προβληματισμό του κατέθεσε και ο Σάββας Γαβριηλίδης, που έκανε λόγο για επιτακτική αναγκαιότητα ουσιαστικής λειτουργίας της Νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με γενναιόδωρη εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προχειρότητες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
Το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η απορροφισημότητα ή μη από το ΕΣΠΑ έργων για την Ημαθία, που αφορούν ζητήματα παιδείας, αναπτυξιακές υποδομές, περιβάλλον και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σύμφωνα και με τον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή με τις αρχές και φορείς του Νομού.
Η συζήτηση μονοπωλήθηκε σχεδόν μεταξύ του Νομάρχη και του Δημήτρη Μούρνου, κατά την οποία ο πρώτος υποστήριξε ότι η μη ένταξη προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ, οφείλεται σε μη προβλεπόμενες δαπάνες από το Πρόγραμμα, λόγω και τεχνικών ελλείψεων από πλευράς σχεδιασμών της τοπικής μας αυτοδιοίκησης αλλά και του γεγονότος ότι το ίδιο το Πρόγραμμα δεν παρέχει λεφτά, όχι ειδικά για την Ημαθία αλλά και για άλλους νομούς. Πιο συγκεκριμένα ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης εστίασε στις ενέργειες της Ν.Α. στην προσπάθεια ολοκλήρωσης σχολικών υποδομών,ενώ για το ότι δεν έχουμε καινούργια σχολεία, τόνισε πως ευθύνεται η έλλειψη παροχής οικοπέδων, λόγω προβλημάτων νομικής ή ιδιοκτησιακής φύσης. Για τα έργα οδοποιίας που δεν προχώρησαν στο νομό ανέφερε ότι το ΕΣΠΑ δεν προβλέπει χρηματοδοτήσεις. «…Τρία οικόπεδα, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να ξεκαθαριστεί για να προχωρήσουμε, για τα εντάξουμε εγκαίρως στο ΕΣΠΑ. Αλλάζουν τα δεδομένα των κτιριακών εγκαταστάσεων οπότε όλες οι μελέτες είναι στον αέρα. Ό,τι τελείωσε και εντάχθηκε, εντάχθηκε. Όποιος έχει ετοιμότητα και ωριμότητα μπαίνει στο ΕΣΠΑ…», τόνισε ο Νομάρχης.
Ο κ. Μούρνος υποστήριξε ότι λεφτά από το ΕΣΠΑ υπάρχουν αλλά εμείς δεν ήμαστε σε θέση να ενταχθούμε στο Πρόγραμμα, λόγω βασικών ελλείψεων μελετών ωριμότητας και ετοιμότητας έργων, που όπως είπε είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο. «…Πόσες μελέτες και για ποια έργα που προτάθηκαν και αποφασίσαμε είναι έτοιμες; Αποδεικνύουμε για ακόμη μια φορά ότι η Ημαθία θα παραμείνει ουραγός στις εξελίξεις και η ευθύνη ανήκει σε εσάς και τη Διοίκηση. Προτεραιότητα για μας είναι ο Κάθετος Άξονας Βέροιας Έδεσσας, ο δρόμος Εγνατία Βεργίνα, η βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών Πλατύ – Κλειδί και ο δρόμος Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Αιγίνιο.
Το πρώτο έργο είναι βαλτωμένο και φαίνεται μετά τη διαπίστωση της Περιφερειάρχη ότι το κόστος των αποζημιώσεων είναι μεγαλύτερο από το κατασκευαστικό κόστος του δρόμου. Για το δρόμο Εγνατίας Βεργίνας δεν υπάρχει μελέτη. Και δεν υπάρχουν λεφτά για μας – εκπρόθεσμοι στην ωριμότητα και την ετοιμότητα του έργου. Θα μπορούσατε να μεταφέρετε χρήματα από άλλες δράσεις και να ρίξετε το βάρος εκεί…», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μούρνος.
Κωστής Χαλάτσης

ΠΗΓΗ:ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡ. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Στα πλαίσια της εξαγγελίας του για δημόσια διαβούλευση στις περιφέρειες όλης της χώρας για τα ουσιώδη και καυτά προβλήματα του αγροτικού χώρου «προτάσσοντας την..
εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο από τη Βέροια.
 «Σε συνεργασία με το Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. συνάδελφο Κωνσταντίνο Κόλλια, ξεκινάμε διαβούλευση με εκπροσώπους φορέων του αγροτικού χώρου της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, με στόχο την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος και την ανασυγκρότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.» δήλωσε ο κ. Κασαπίδης.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Αιγές», στη Βέροια, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ.

ΔΕΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΠΛΑΤΥ-ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙ-ΑΡΑΧΟ

Από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) έγινε γνωστό στο Δήμο ότι, την Κυριακή 28
Φεβρουαρίου 2010, θα γίνουν δύο ημίωρες διακοπές ρεύματος, από τις 8:00 πμ μέχρι τις 8:30 πμ και από τις 2:30 μμ μέχρι και τις 3:00 μμ, στους οικισμούς, Πλατέος, Λιανοβεργίου, Παλαιοχωρίου και Αράχου.

ΘΕΜΑΤΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΓ. ΤΟΛΚΑ

Από το γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν κοινές συναντήσεις του βουλευτή και του Δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζού την Πέμπτη 25-2-2010 με τον Υφυπουργό Οικονομίας και..
Ανάπτυξης κ. Αρναουτάκη και το Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Στη συνάντηση με τον κ. Αρναουτάκη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής και κυρίως στις διαδικασίες ένταξης των αναπτυξιακών προγραμμάτων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, παρουσία και του προέδρου της ΔΕΤΑΒ κ. Παππά, συζητήθήκαν θέματα που αφορούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

KAΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ- ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ...ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων με την περιοχή του Βισμπάντεν της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 20-21/2 επίσκεψη του Νομάρχη..
Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη και του Αντιδημάρχου Βέροιας Δημήτρη Δάσκαλου στην περιοχή αυτή της Γερμανίας. Εκεί έγιναν επαφές με το φιλέλληνα Δήμαρχο της πόλης Helmut Müller, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Βισμπάντεν Γιώργο Χαρισόπουλο και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Συζητήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Ημαθίας και του Βισμπάντεν, καθώς και η δυνατότητα αδελφοποίησης με το Δήμο Βέροιας. Το Βισμπάντεν είναι μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται χιλιάδες Έλληνες, μεταξύ αυτών και πολλοί Ημαθιώτες.
Ο Νομάρχης προσκάλεσε το Δήμαρχο Βισμπάντεν να επισκεφθεί το Νομό μας για να γνωρίσει από κοντά τα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, τον παραγωγικό ιστό και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε να μπει σε φάση εφαρμογής η αδελφοποίηση Βέροιας και Βισμπάντεν.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ Ο Μ. ΧΑΛΚΙΔΗΣ

Ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Δημοσίων έργων της ΝΔ Μιχάλης Χαλκίδης ορίστηκε Μέλος στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ.
Συγκεκριμένα στην Επιτροπή Δεοντολογίας που συγκροτήθηκε με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας της Κ.Ο του Κόμματος συμμετέχουν οι : Ιωάννης Τραγάκης, Αθανάσιος Νάκος, Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Γιώργος Καρασμάνης, Αθανάσιος Μπούρας, Μιχάλης Χαλκίδης και Γιώργος Βλάχος

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΑΣΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή 24ωρη απεργία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης και του Νομαρχιακού Τμήματος Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ Μιλτιάδης Φιλιππίδης.
Στον ιδιωτικό τομέα, το ποσοστό της απεργίας κυμάνθηκε σε ποσοστό 75-80%, ενώ στους εργαζομένους στο Δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, το ποσοστό ξεπέρασε το 90%. Ωστόσο, σχεδόν μηδενική συμμετοχή είχαν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές τράπεζες του Βέροιας.
Το ποσοστό των Δημοσίων Υπαλλήλων που συμμετείχαν στην απεργία, ήταν γύρω στο 40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ενημέρωσε πως το μέσο ποσοστό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του οι οποίοι απέργησαν, ανήλθε στο 22,46%.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΑΓΓ. ΤΟΛΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ"

Από το γραφείο του Βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας :
Την Πέμπτη 25/2/2010 ο Βουλευτής Ημαθίας Άγγελος Τόλκας συμμετείχε στη διαμαρτυρία των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους γενικούς γραμματείς οικονομικών κ. Πεντάζο και βιομηχανίας κ. Φούρλα.

Η σωρεία λαθών και παραλείψεων της προηγούμενης κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναγκάζει σε ρεαλιστική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης όσον αφορά τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και γενικότερα της περιοχής.
Τους τελευταίους μήνες και σε συνεννόηση με τους εργαζομένους και τους φορείς της περιοχής ο Βουλευτής ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών για την καλύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων.
Συναντήθηκε επανειλημμένα με την Υπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Κατσέλη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Λοβέρδο, τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ Φούρλα και αρμόδια στελέχη των δύο Υπουργείων.
Οι προσπάθειες του Βουλευτή κινήθηκαν στους εξής άξονες:
1ον. Την λήψη οριστικής απόφασης για το μέλλον της εταιρίας με κύριο στόχο την διασφάλιση των συμφερόντων και των κεκτημένων των εργαζομένων, την στήριξη των θέσεων εργασίας με βάση όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί καθώς και την άμεση εκμετάλλευση ανενεργών εγκαταστάσεων σε νέες προοπτικές.
2ον. Την κατάθεση πρότασης από πλευράς του Άγγελου Τόλκα για την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την αποβιομηχάνιση.
Συγκεκριμένα, πρότεινε την στροφή προς την πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη με ενίσχυση των παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των εταιριών αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας.
Τη δημιουργία επιχειρηματικού/βιοτεχνικού πάρκου που θα διασυνδέεται με την τοπική οικονομία, το ανθρώπινο δυναμικό και τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
Την ενίσχυση τουριστικών υποδομών ώστε να ενισχυθεί το τοπικό τουριστικό προϊόν στις περιοχές του Αγίου Νικολάου, των 3-5 Πηγαδίων, των δημοτικών διαμερισμάτων, της Αράπιτσας και της Σχολής Αριστοτέλη.
Την πρόβλεψη ειδικών προγραμμάτων και κινήτρων μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου για στήριξη των επιχειρήσεων υφιστάμενων και νέων.
3ον. Την στήριξη με προγράμματα εργασίας και επανακατάρτισης όσων θα αποχωρήσουν από την εταιρία.
Ο κ. Τόλκας έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συναντήσεις με τους εργαζόμενους, με τους οποίους βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία.
Πρόσφατα κατατέθηκε σχέδιο παρέμβασης για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας από πλευράς Υπουργείου το οποίο παράλληλα οργανώνει τις νέες προοπτικές για δυνατότητα σταθερής και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Υπάρχουν πολλά και κρίσιμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στην πορεία επίλυσης του χρονίζοντος και οξύτατου αυτού προβλήματος.
Κάθε προσπάθειά μας γίνεται στα πλαίσια μιας πολιτικής επιλογής που πάνω απ' όλα θέτει την ειλικρίνεια απέναντι στο εμπόριο ελπίδας, τις συγκροτημένες και ρεαλιστικές προτάσεις έναντι αόριστων διαμαρτυριών, την απόφαση να είμαστε παρόντες σε κάθε φάση του προβλήματος και όχι απόντες όπως μας είχε συνηθίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η συμμετοχή όλων στην πορεία δικαίωσης της τοπικής κοινωνίας και ανάταξης της τοπικής οικονομίας συνιστά αυτονόητο καθήκον.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ "Τ66"

Οι τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης της Τάφρου 66 και του Λουδία κατά τη θερινή περίοδο ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γ.Γ. της Περιφέρειας Μαρία Λιονή, οι Νομάρχες Πέλλας και Ημαθίας Μιχάλης Καρασμάνης και Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Αγγελική Ωραιοπούλου, στελέχη των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Υδάτων της Περιφέρειας και των δύο Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. (Από την Ημαθία ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος Γιώργος Μπαρμπαρούσης).
Με στόχο τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο να είναι ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις ρύπανσης στην Τάφρο 66, θα πραγματοποιηθεί νέα ευρεία σύσκεψη μέσα στο Μάρτιο, σε τόπο που θα οριστεί σύντομα, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας, των δύο Νομαρχιών, των εμπλεκομένων Δήμων, των βιομηχανιών κ.α. Η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας δεσμεύθηκε επίσης για την εκπόνηση ειδικού διαχειριστικού σχεδίου για την αντιπλημμυρική προστασία και τον καθαρισμό της Τάφρου 66 και έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της για άμεση εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Στο τέλος της σύσκεψης ο Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης ευχαρίστησε την κ. Λιονή για την πραγματοποίηση της σύσκεψης, τονίζοντας ότι οι Υπηρεσίες της Ν.Α. Ημαθίας θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε μορφή όχλησης στους περιοίκους και στην ίδια την Τάφρο 66, δεδομένου ότι οι υδάτινοι αποδέκτες αποτελούν τμήμα των αναπτυξιακών σχεδιασμών της Ημαθίας, με το φυσικό τους κάλλος και τις παραγωγικές δραστηριότητες που φιλοξενούν.

Η ΘΕΣΗ "12" ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΥΡΙΟ

ΘΕΜΑ:Συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης, αποδοχής ή μη, από το Δ.Σ. του Δήμου Αλεξάνδρειας, επί του προτεινομένου σχεδίου σύμβασης που αφορά στο έργο: «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ημαθίας».
Κύριε πρόεδρε,
ενόψει του προσυμβατικού ελέγχου του σχεδίου σύμβασης, από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το έργο:
«Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 έτη Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Ημαθίας», και ακολούθως της αποδοχής του από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη τον «Ε.Σ.Δ.Α. – Ο.Τ.Α. Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ» και την «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ», έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. του Δήμου Αλεξάνδρειας προς ενημέρωση και λήψη σχετικής απόφασης, πριν την υπογραφή της σύμβασης και την ανάληψη δεσμεύσεων έναντι της αναδόχου εταιρείας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι τεράστιες οικονομικές συνέπειες τις οποίες θα κληθούν πληρώσουν οι δημότες.
Το δικαίωμα μας αυτό απορρέει ευθέως από την εφαρμογή του Ν.3463- Άρθρο 215
«Αναφορές και προτάσεις Πληροφόρησης δημοτών και κατοίκων
1. Οι δημότες και οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά στην προαγωγή των τοπικών υποθέσεων και στις δραστηριότητες του Δήμου ή της Κοινότητας.
2. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν να καταθέτουν ατομικά ή συλλογικά στο Δήμο ή την Κοινότητα, στα τοπικά ή δημοτικά διαμερίσματα και στα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου αναφορές και ερωτήσεις, για την ενημέρωση τους επί αποφάσεων που τους ενδιαφέρουν. Την ίδια δυνατότητα έχουν και ενώσεις προσώπων κάθε μορφής για ζητήματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέρο¬ντος. Το αρμόδιο όργανο οφείλει να απαντά στις ανωτέρω αναφορές και ερωτήσεις,εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών.
3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο,εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμε¬νοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.
Παρά την προσπάθεια παραπληροφόρησης από τους επισπεύδοντες να πείσουν, ότι τα όσα προβλέπονται στην Διακήρυξη του έργου δεν είναι δεσμευτικά για τα συμβαλλόμενα μέρη και δόθηκε η εντύπωση, ότι όλα τα κακώς κείμενα στην Διακήρυξη θα διορθωθούν με την σύναψη σύμβασης, μετά την απόρριψη του σχεδίου σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη νόμιμου έγινε αντιληπτό, ότι οι υποχρεώσεις απέναντι στον Ανάδοχο πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αποτιμηθεί το συνολικό τίμημα που θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν.
Ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο Δ.Σ. για ενημέρωση και λήψη σχετικής απόφασης:
1) Όπως είναι ήδη γνωστό μετά το άνοιγμα της μοναδικής οικονομικής προσφοράς που προέκυψε από τον διαγωνισμό του ΕΣΔΑ, το οικονομικό αντάλλαγμα προς τον ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των «87,00 € (ογδόντα επτά) ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος», πλέον Φ.Π.Α., ήτοι 94,83 € / ton, πλην όμως στο ανωτέρω κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται:
α) το κόστος χωροθέτησης, κατασκευής, προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού και αποσβέσεων των τριών (3) Σταθμών Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων, (ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση).
β) η συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων προς τους σταθμούς μεταφόρτωσης.
γ) η προδιαλογή των οργανικών απορριμμάτων από τα υπόλοιπα,(ιδιαίτερα υψηλό κόστος).
δ) η μεταφορά των προδιαλεγμένων πλέον απορριμμάτων από τους σταθμούς μεταφόρτωσης προς την Μ.Ε.Α.- Χ.Υ.Τ.Υ. (θέση 12).
Ποιο θα είναι άραγε το τελικό κόστος της επεξεργασίας,
είναι σε θέση ο Δήμος Αλεξάνδρειας να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος ;
2) Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την Διακήρυξη του έργου ο Χ.Υ.Τ.Υ. στη θέση 12 δεν μπορεί να δεχτεί τα επεξεργασμένα απορρίμματα για όλη την διάρκεια παραχώρησης του έργου (25 έτη), και προβλέπεται νέα χωροθέτηση και κατασκευή νέου ΧΥΤΥ σε άλλη θέση χωρητικότητας τουλάχιστον για 10 έτη λειτουργίας, ώστε να μεταφέρονται τα υπολείμματα από την ΜΕΑ (θέση 12) στη νέα θέση του ΧΥΤΥ για υγειονομική ταφή, το κόστος της νέας χωροθέτησης και κατασκευής του νέου ΧΥΤΥ μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και το κόστος λειτουργίας, ρητά προβλέπεται από την Διακήρυξη, ότι θα βαρύνει τους πολίτες της Ημαθίας.
Που; θα κατασκευασθεί ο νέος Χ.Υ.Τ.Υ. και ποιο θα είναι το επιπλέον κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο πολίτης της Ημαθίας,
3) Ενώ στην ΚΥΑ που εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου προβλέπεται ότι στη Μονάδα θα επεξεργάζονται μόνο οι 55.000ton ΑΣΑ (Αστικά Σύμμικτα Απορρίμματα) του Ν. Ημαθίας, στην διακήρυξη εντελώς αυθαίρετα γίνεται λόγος για δυνατότητα επεξεργασίας επί πλέον 45.000ton, (δηλαδή συνολικά 100.000ton απορριμμάτων) από όμορους νομούς, και βέβαια τα υπολείμματα από την επεξεργασία των επί πλέον αυτών απορριμμάτων ουδείς γνωρίζει που θα καταλήγουν.
Το μόνο «όφελος» που προκύπτει για τους πολίτες της Ημαθίας είναι επιπλέον όχληση και επιπλέον φθορά των εγκαταστάσεων, (όταν και εφόσον επιστραφούν μετά 25 έτη).
4) Σύμφωνα με την από 19/1/2009 ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ17/4755/152 απόφαση του ΥΠΠΟ προβλέπεται:
«…3. Όλες οι εκσκαφικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων να πραγματοποιηθεί ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η κατά τόπους πορεία και εκτέλεση του έργου.
5. Θα γίνει συμπληρωματική έρευνα προστασίας και ανάδειξης των παρακείμενων αρχαιοτήτων, με δαπάνη του έργου. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί δενδροφύτευση της βόρειας πλευράς, ώστε να δημιουργηθεί οπτικό φράγμα.
7. Η κυκλοφορία των απορριμματοφόρων θα πραγματοποιείται μετά τη δύση του ηλίου.
10. Θα διερευνηθεί η δυνατότητα τοποθέτησης χλόης επικάλυψης μικρού πάχους στην οροφή των μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων...»
Έχει αποτιμηθεί το επιπλέον κόστος αυτών των νέων εργασιών που τέθηκαν ως προϋπόθεση, απ΄το ΥΠΠΟ;
5) Γνωρίζει ο δημότης της Αλεξάνδρειας, ότι θα πρέπει να καταβάλει στον ανάδοχο την «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα» των 42.669ton/έτος ανεξαρτήτως αν οι Δημότες επιδιώξουν την μείωση των απορριμμάτων στην πηγή, που είναι ΔΙΕΘΝΩΣ ο πρώτος στόχος για την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Διακήρυξη 31. 5… «Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι ο Ανάδοχος θα λαμβάνει από τον ΚτΕ τουλάχιστον το ποσό που αντιστοιχεί στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα (42.669 τόνοι/έτος) ανεξαρτήτως αν ο πρώτος διαχειρίζεται μικρότερες ποσότητες.»….
Έτσι απλά προκύπτει η βιωσιμότητα του έργου και το όφελος του Ανάδοχου, με λίγα λόγια:
42.669 τόνοι / έτος x (87,00 € x 1.09) = 4.046.301 € / έτος, ακόμη και για μηδενική ποσότητα (μηδέν) επεξεργασμένου απορρίμματος τα παραπάνω χρήματα θα καταβάλλονται στον Ανάδοχο κάθε έτος και για 25 συναπτά έτη.
6) Γνωρίζει ο δημότης της Αλεξάνδρειας, ότι αν κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος, με δική του υπαιτιότητα (δηλαδή όταν φταίει ο εργολάβος), αποζημιώνεται στο ακέραιο και μάλιστα τυγχάνει αποζημίωσης και για τεκμαιρόμενο όφελος.
Διακήρυξη Άρθρο 9.2
….«Στον Ανάδοχο θα καταβληθεί για το κατασκευασθέν τμήμα του έργου:
α) Η «Αξία της πραγματοποιηθείσας κατασκευής»
β) Η αξία των υλικών που έχουν προσκομιστεί μετά από έγκριση του ΚτΕ και δεν έχουν ενσωματωθεί στο Έργο.
γ) Η δαπάνη σύνταξης μελετών εφαρμογής για το μη εκτελεσθέν τμήμα του Έργου
δ) Η αποζημίωση για το τεκμαιρόμενο όφελος »…..
Δύσκολο να φαντασθεί κανείς τι θα προκύψει αν θεωρηθούμε εμείς ως υπαίτιοι για διάλυση της σύμβασης!
7) Γνωρίζει ο δημότης της Αλεξάνδρειας, ότι αν καταγγελθεί η σύμβαση από μέρους μας πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη ένδικη διαδικασία, ενώ αντίθετα αν πράξει το ίδιο ο εργολάβος αυτή γίνεται αναγκαστικά αποδεκτή για εμάς και μάλιστα εντός χρονικού διαστήματος 10 ημερών, με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες για τους δημότες σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις (Άρθρο 9.2)
8) Γνωρίζει ο δημότης της Αλεξάνδρειας τα όσα προβλέπονται στο περιβόητο πλέον Άρθρο 9.2 της Διακήρυξης, αλλά και στην παρ.3 του άρθρου 36 της Συγγραφής Υποχρεώσεων; Για να γίνει αντιληπτό θα παρουσιάσουμε ένα παράδειγμα.
Έστω ο ανάδοχος (εργολάβος) προκαλεί την έκπτωση του, στο εικοστό δεύτερο (22) έτος της σύμβασης παραχώρησης. Σύμφωνα με την Διακήρυξη ο ανάδοχος δικαιούται αποζημίωσης (Άρθρο 9.2):
α. Αξία πραγματοποιηθείσης κατασκευής: 28.000.000 €
β. Αναθεώρηση τιμών στα είκοσι δύο χρόνια το ελάχιστο 50%
συνεπώς 28.000.000 x50% = 14.000.000 €
γ. Τεκμαιρόμενο όφελος
Για κάθε έτος περίπου 12.000.000 (ετήσιος τζίρος) x 5% = 600.000 €
Και για τρία έτη 600.000 x3 = 1.800.000 €
Συνολική Αποζημίωση: 43.800.000 €
Ενώ μετά από τρία χρόνια θα παρέδιδε την Μ.Ε.Α. χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ αποζημίωση, αφού προβλέπεται η παράδοση των εγκαταστάσεων σε 25 χρόνια. !!
Κύριε πρόεδρε,
το αίτημά μας συνίσταται στο να συζητηθεί το θέμα του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δ.Σ., ώστε να ακουστούν ενδελεχώς οι απόψεις των φορέων και των εκπροσώπων μας. Είναι αυτονόητο, ότι το θέμα πρέπει να το εισηγηθούν τόσο οι τεχνικοί όσο και οι νομικοί του Δήμου, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και των δημοτών, και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΤΟΥΝ ΘΕΜΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΕΛΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αίτημα δημοτών - κατοίκων του Δήμου Aλεξάνδρειας.
προς τον Πρόεδρο Δ.Σ. Δήμου Αλεξάνδρειας
κοιν Δ/νση Π.Κ.Μ.
ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης, για το σκουπιδότοπο στο Νησέλι, και τη χωροθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Αλεξάνδρειας
Κύριε πρόεδρε,
Η μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθήθηκε στο σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αστικών, νοσοκομειακών ,λυματολάσπης και άλλων τοξικών αποβλήτων έχει δημιουργήσει απαράδεκτες συνθήκες στη χωματερή που βρίσκεται ανάμεσα στο Νησέλι και το Λουτρό.
Οι κατά καιρούς πυρκαγιές στη χωματερή αναδεικνύουν τόσο την ανευθυνότητα των αρμοδίων, όσο και την εγκληματική αδιαφορία για τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον, την γεωργία, την κτηνοτροφία (και κατά συνέπεια και στη διατροφική αλυσίδα), το έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και βέβαια τη δημόσια υγεία.
Κάθε φορά που παίρνει φωτιά η συγκεκριμένη χωματερή κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται για την κατάσβεσή της ,αφού δεν διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή για να εκτελέσουν με ασφάλεια το έργο τους.
Το τοξικό νέφος σημαίνει έκλυση διοξινών και άλλων χημικών ρύπων που ενδέχεται να έχει ως συνέπεια να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό που κατοικεί όχι μόνο κοντά στη περιοχή της χωματερής, στους κατοίκους δηλαδή της Αλεξάνδρειας, του Νησελίου , του Λουτρού της Πρασινάδας κτλ, αλλά και της ευρύτερης περιοχής όλου του Ρουμλουκιού, όπως και για τους εργαζόμενους στη πυροσβεστική αλλά και στη καθαριότητα των ΟΤΑ.
Είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων, ώστε να ξεκινήσουν οι αναγκαίες εξετάσεις στον πληθυσμό που εκτέθηκε στους ρύπους της πυρκαγιών, δηλαδή στους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής, στους εργαζόμενους στη καθαριότητα των ΟΤΑ ,αλλά και σε πληθυσμό που δεν εκτέθηκε, για να υπάρξει σύγκριση.
Οι επιπτώσεις από τη ύπαρξη της χωματερής δεν είναι μόνο αποδεδειγμένα πολλές αλλά είναι και ιδιαίτερα σοβαρές.
• Για τη δημόσια υγεία, αφού τα τρωκτικά και τα άλλα ζώα (σκυλιά, γουρούνια, πρόβατα), που τρέφονται, έστω και σποραδικά, στους χώρους ανεξέλεγκτης απόρριψης, αποτελούν φορείς μετάδοσης διάφορων ασθενειών. Ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος από τα βρώσιμα ζώα που αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας .
• Για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας των εργαζόμενων που εμπλέκονται με τη λειτουργία τους.
• Για τα νερά, επιφανειακά και υπόγεια, που προσβάλλονται από τα εξαιρετικά ρυπασμένα στραγγίσματα.
• Για τον αέρα, λόγω των καπνών, πλούσιων και σε τοξικούς ρύπους (π.χ. διοξίνες) που αναδύονται από τον καιόμενους σκουπιδότοπους και καταλήγουν ξανά στο έδαφος.
• Για τις αγροτικές καλλιέργειες, από τους τοξικούς ρύπους , και τα ρυπασμένα στραγγίσματα.
• Για την τοπική ανάπτυξη της περιοχής, που πλήττεται καίρια από τις πιο πάνω επιπτώσεις (Γεωργία - Κτηνοτροφία - Φυσικό Κεφάλαιο,κτλ).
Στον επιστημονικο - τεχνικό χώρο της χώρας έχει διαμορφωθεί μια ενιαία αντίληψη για το βέλτιστο συνδυασμό των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων που περιλαμβάνει:
• Μείωση της ποσότητας και βλαπτικότητας των παραγόμενων απορριμμάτων, ορθολογική συλλογή και μεταφορά με μηχανική αποκομιδή και Σταθμούς Μεταφόρτωσης.
• Ανάκτηση χρήσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή.
• Μηχανική ανακύκλωση, με ανάκτηση καυσίμου, αλλά και εδαφοβελτιωτικού υλικού.
• Ασφαλή τελική διάθεση.
• Υγειονομική ταφή των υπολοίπων σε σύγχρονους και ασφαλείς, περιβαλλοντικά και υγειονομικά, χώρους.
• Κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Αναγκαία επίσης θεωρείται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως και η ειδική αντιμετώπιση των εργαζομένων στα απορρίμματα (ένταξη στα βαρέα, πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας).
Δεδομένου ότι το έργο κατασκευής του ΧΥΤΥ Ημαθίας καρκινοβατεί ηδη πολλά χρόνια ,όχι μόνο λόγω της απόρριψης των προταθέντων 10 θέσεων από τη επιστημονική ομάδα που μελέτησε τη χωροθέτηση του εργου, και την εκ των υστέρων χωροθέτηση του στη ακατάλληλη θέση 12 ,αλλά και γιατί το έργο είναι ασύμφορο για τους κατοίκους αφού δεν θα κατασκευασθεί με κρατικές δαπάνες αλλά προβλέπεται να κατασκευασθεί με σύμβαση παραχώρησης που ειναι δυσμενεστερη και απο ΣΔΙΤ (ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) (δηλαδή σύμπραξη των κατοίκων και του εργολάβου ),από όπου κερδισμένος θα είναι μόνο ο εργολάβος και χαμένοι όλοι οι κάτοικοι της Ημαθίας.
Ζητάμε
1) να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα και να ληφθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της χωματερής.
2) Να αποφασισθει η χωροθέτηση, κατασκευή, προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αλεξάνδρειας.
3) να δημιουργηθεί μητρώο του πληθυσμού, των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα και των εργαζομένων στη καθαριότητα των ΟΤΑ, που εκτέθηκαν στους επικίνδυνους χημικούς ρύπους που εκλύθηκαν από την χωματερή κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ,
4) να υποδειχθεί ο φορέας που θα αναλάβει τον ετήσιο έλεγχο όσων έχουν εκτεθεί σε βάθος χρόνου, για τη παρακολούθηση της υγείας τους και
5) να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις οικονομικές συνέπειες από την ρύπανση και τη μη διάθεση των προϊόντων τους.
Θεωρούμε ότι η υγεία και η ζωή μας δεν συμβαδίζουν ούτε με την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του προβλήματος των σκουπιδιών, ούτε με την επιβολή αντιπεριβαλλοντικών μεθόδων και τεχνολογιών, που τα κριτήρια επιλογής τους δε είναι κοινωνικά - περιβαλλοντικά, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά συμφέροντά κάποιων μεγαλοεργολάβων, και μαθηματικά οδηγούν σε εξοντωτικά τέλη σε βάρος των δημοτών.
Κύριε πρόεδρε,
το αίτημά μας συνίσταται στο να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δ.Σ., ώστε να ακουστούν ενδελεχώς οι απόψεις των φορέων και των εκπροσώπων μας. Είναι αυτονόητο, ότι το θέμα πρέπει να το εισηγηθούν τόσο οι τεχνικοί όσο και οι νομικοί του Δήμου, ώστε να υπάρξει η βέλτιστη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και των δημοτών,και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. .
Αλεξάνδρεια
Οι αιτούντες δημότες και κάτοικοι του Δ. Αλεξάνδρειας.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ stage


Αρνητικό ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας στο αίτημα των εργαζομένων στο Stage, να τους παραχωρηθεί βεβαίωση ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε ότι τα προγράμματα stage αφορούν την κατάρτιση-μαθητεία ανέργων και υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ (πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας).
Υπογράμμισε
ότι οι απασχολούμενοι των stage, εργάζονται ευσυνείδητα και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, καλύπτοντας προσωρινές ανάγκες και κενά. Διευκρίνισε ότι ο Δήμος Νάουσας δεν ζήτησε ποτέ τέτοιες θέσεις. Αντίθετα, ήρθαν 15 άτομα χωρίς νόμιμη διαδικασία και μέσω του ΟΑΕΔ, ο οποίος και τους μισθοδοτεί με σκοπό να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Επεσήμανε ότι η αποδοχή του αιτήματος ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο της μονιμοποίησής τους χωρίς τις προϋποθέσεις, τα προσόντα και τα αντικειμενικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Τόνισε ότι οι θέσεις που αφορούν μόνιμο προσωπικό είναι συγκεκριμένες, προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και οι προσλήψεις γίνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όπως πρόσφατα που ολοκληρώθηκε σχετικός διαγωνισμός για την πλήρωση των 19 θέσεων, νόμιμα και με διαφάνεια. Σημείωσε ότι οι προσλήψεις στο Δήμο γίνονται λελογισμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες και τα όρια αντοχής του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν στο Δήμο αντί για 15 έρχονταν 50 ή 100 άτομα, τι θα έπρεπε να γίνει; Να μονιμοποιηθούν όλοι;». Είπε ότι σύμφωνα και το άρθρο 103 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται η μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Τόνισε ότι πρέπει να ληφθεί γενναία πολιτική απόφαση που να προασπίζει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και να θέτει τέλος σε πρακτικές που οδηγούν τους νέους ανθρώπους σε ομηρία, συντηρώντας καθεστώς «εργασιακού μεσαίωνα». Καταλήγοντας, πρότεινε οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα stage, το διάστημα που εργάστηκαν στο Δήμο κάλυψαν προσωρινά διάφορα κενά ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρότεινε το διάστημα εργασίας τους να προσμετρηθεί ως χρόνος προϋπηρεσίας με αυξημένη μοριοδότηση. Οι παρατάξεις Σπάρτση και Λακηνάνου τάχθηκαν υπέρ των εργαζομένων. Την άποψη ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου Νάουσας εξέφρασαν οι εργαζόμενοι αλλά και ο δικηγόρος τους Λάζαρος Ματραντζής.
Ενημέρωση

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την πρόταση του Δήμου Νάουσας, η οποία υποβλήθηκε στις 10/2 στην Περ. Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη έργων, συνολικού προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ, στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 (συνέχιση πεζοδρόμων Αράπιτσας, επανάχρηση πρ. βιομ. «Βέτλανς» σε πολυχώρο πολιτισμού, πεζογέφυρα, πρόσκτισμα κτιρίου Μάκη, ανάπλαση της παιδικής χαράς στην πλατεία Ειρήνης). Σημείωσε ότι ήδη ετοιμάζεται και νέα πρόταση για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» του ΕΣΠΑ που αφορά τη διαμόρφωση Κέντρου τεκμηρίωσης βιομηχανικής κληρονομιάς στα πρώην «βαφεία» της «Βέτλανς» προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ. Ο κ. Καραμπατζός τόνισε ότι Δήμος Νάουσας έγκαιρα και εμπρόθεσμα κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για έργα και σύντομα αναμένεται η αξιολόγηση και η ένταξή τους από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους.
Ενημέρωσε ότι την Πέμπτη (18/2) συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ειδ. Γραμματέα των ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφα, για την προώθηση του Σχεδίου Ανάπτυξης του «Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια και του δημοτικού δάσους». Επίσης, ο κ. Καραμπατζός ενημέρωσε το σώμα ότι οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» κατέθεσαν κατά του Δήμου νέα αγωγή όπου ζητούν να πληρωθούν άλλους έξι μήνες, και ότι ο Δήμος θα αντιδικήσει στην αγωγή, διότι δεν εργάστηκαν για να δικαιούνται κι άλλα χρήματα που θα αναγκασθεί και πάλι ο Δήμος να δανειστεί για να πληρώσει.
Ενημέρωσε ότι την Πέμπτη (25/2) θα βρίσκεται στην Αθήνα για συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Γ΄».
Για το διατηρητέο κτίριο «Κυλινδρόμυλος Ματθαίου», ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει εξέλιξη, αφού από την περασμένη Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του δικαιώνει τους κληρονόμους του κτιρίου και επιβάλλει στο ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση του ακινήτου. Ο κ. Καραμπατζός επεσήμανε ότι με την απόφαση Δικαστηρίου κλείνει η μακροχρόνια δικαστική εμπλοκή που ξεκίνησε το 2000 και πλέον ανοίγει η προοπτική ώστε το αξιόλογο διατηρητέο κτίριο «Κυλινδρόμυλος Ματθαίου» να περιέλθει στο Δήμο από το Υπουργείο Πολιτισμού, να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί σε δράσεις Πολιτισμού-Τουρισμού.
Σχετικά με τα ζητήματα της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» και των «Κλωστηρίων Ναούσης» ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται την Πέμπτη να γίνει στο Υπουργείο Οικονομίας συνάντηση των εργαζομένων, στην οποία θα παραστεί και ο ίδιος. Σημείωσε μετά από τη συνάντηση στο Υπουργείο και την απάντηση που αναμένει η «Βαρβαρέσος» από την Εθνική Τράπεζα για δανειοδότηση της εταιρείας, θα αποφασισθεί αν γίνει το ερχόμενο Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε ότι σταθερή θέση της Δήμου Νάουσας είναι η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των εργοστασίων και να διατηρηθούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων.
Ο οδικού άξονα «Εγνατία Οδός- Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Έδεσσα»Συζητήθηκε εκτενώς η λήψη πολιτικής απόφασης για άσκηση πίεσης σε κάθε αρμόδιο φορέα για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα «Εγνατία Οδός- Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα-Έδεσσα». Τονίσθηκε ιδιαίτερα η σημασία του για την ανάπτυξη της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής. Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε ότι έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα και από την συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα στο Υπουργείο Υποδομών με τον Υπουργό κ. Ρέππα και τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη, με πρωτοβουλία του βουλευτή κ. Αγγ. Τόλκα. Είπε ότι διαπιστώθηκε πως υπάρχουν προβλήματα στη χρηματοδότηση του έργου και ότι η συνέχιση του έργου επιβαρύνεται από την εμπλοκή που υπάρχει στα Δικαστήρια από τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλίες του το ζήτημα του οδικού άξονα συζητήθηκε σε συσκέψεις με όλους τους Δημάρχους της περιοχής και τους δύο Νομάρχες Ημαθίας και Πέλλας και τους βουλευτές. Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του έργου και τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, έργο πρώτης προτεραιότητας για τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε ότι για το ζήτημα συνομίλησε με την Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Λιονή, στην οποία μετέφερε την αγωνία του για την εξέλιξη του έργου. Όπως είπε, η κ. Λιονή προχώρησε σε ενέργειες και συναντήθηκε με τους Νομικούς Συμβούλους του Δημοσίου, σχετικά με το ζήτημα των αιτήσεων για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης, οι οποίες θα εκδικαστούν στο Εφετείο Θεσ/νίκης στις 23 Μαρτίου. Είπε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές, γιατί μόνο στο κομμάτι Πατρίδα-Νάουσα 7,7 χλμ. δυστυχώς, μετά από τις προσφυγές που επιδικάστηκαν από το Πρωτοδικείο Βέροιας, οι αποζημιώσεις είναι πολύ υψηλές και αγγίζουν τα 45 εκ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση του έργου το κόστος υπολογίζεται από την Περιφέρεια ότι ανέρχεται σε περίπου στα 200 εκ. ευρώ. Τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο αγώνας διεκδίκησης για να προχωρήσει το έργο, λέγοντας ότι είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η οποία έχει προσφέρει για δεκαετίες τα μέγιστα στην εθνική οικονομία ως παραγωγικό-εξαγωγικό κέντρο και έδρα πολλών μονάδων, συνεταιρισμών, κονσερβοποιείων κλπ. Για το σκοπό αυτό είπε ότι θα προτείνει όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων απ’ όπου διέρχεται ο οδικός άξονας (Έδεσσας, Σκύδρας, Ανθεμίων, Ειρηνούπολης, Δοβρά, Απ. Παύλου, Βέροιας) και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ημαθίας και Πέλλας, να λάβουν ανάλογη πολιτική απόφαση ώστε από κοινού και ομόθυμα να ασκηθεί πολιτική πίεση τόσο στην Περιφέρεια όσο και στα Υπουργεία Υποδομών και Εθν. Οικονομίας, για την ολοκλήρωση του έργου με εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά «αν δεν διεκδικήσουμε τώρα με αποφασιστικότητα το έργο, θα μείνει στα χαρτιά και στα αζήτητα. Γι’ αυτό πρέπει να διατρανώσουμε τη διαμαρτυρία μας, σύσσωμα όπως κάναμε και στις 2/9/2009 με μαύρες σημαίες στον κόμβο Μονοσπίτων, γιατί είναι ζήτημα αυτό είναι πάνω από κόμματα, κυβερνήσεις, υπουργούς και βουλευτές, αφορά το μέλλον και τη μελλοντική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».
Άλλες Αποφάσεις*Αποφασίσθηκε να εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη του Δημ. Συμβουλίου στη κατασκευή φράγματος, μεταξύ των διοικητικών ορίων των Δήμων Νάουσας και Δοβρά (περιοχή Τριλόφου, Φυτειάς και Στενημάχου) το οποίο θα είναι 25 μέτρα ύψος και χωρητικότητας 300.000 κυβικών μέτρων.
*Εγκρίθηκε η παραλαβή των μελετών για τα έργα αξιοποίησης της πρ. βιομηχανίας «Βέτλανς» σε Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ


Εκπρόσωποι του Σωματείου Εκδοροσφαγέων και εργαζόμενοι του Βιομηχανικού Σφαγείου Βέροιας επισκέφτηκαν την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, τη Δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρίκλεια
Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη για να εκφράσουν την αγωνία τους για την πορεία εκποίησης του Βιομηχανικού Σφαγείου Βέροιας.

Ενημέρωσαν τη Δήμαρχο για την καλή πορεία της ιστορικής επιχείρησης, όπως δήλωσαν «το Σφαγείο έχει ιστορία και σοβαρό αντικείμενο εργασίας σε ένα νομό με πρωτοπορία στην ζωική παραγωγή, ενώ είναι από τα ποιο σύγχρονα και έχει περάσει με επιτυχία τους ποιο αυστηρούς ελέγχους.
Η αγωνία μας, η διαμαρτυρία μας και τα ερωτηματικά μας, έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά της Διοίκησης των Σφαγείων, η οποία αποφάσισε ξαφνικά να το εκποιήσει».
Η Δήμαρχος Βέροιας άκουσε με προσοχή τους εργαζόμενους δήλωσε ότι συμπαρίσταται στα δίκαια και νόμιμα ζητήματα τους, ζήτησε να μην γίνουν βιαστικές ενέργειες και όλες οι διαδικασίες να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Οι εργαζόμενοι την ενημέρωσαν ότι έχουν καταθέσει στη Διοίκηση του Σφαγείου, Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση – Διαμαρτυρία, με την οποία εκφράζουν τις απόψεις τους.

ΒΕΡΟΙΑ: ΔΙΑΛΕΞΗ "ΤΑ 5 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΟΓΕΝΕΣΗΣ

Το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Μουσείου Εκπαίδευσης Βέροιας, σας ενημερώνει και σας προσκαλεί στη δέυτερη διάλεξη του τρίτου κύκλου διαλέξεων που οργανώνει στο Δημαρχείο της Βέροιας.
Προσκεκλημένη ομιλήτρια η dr Λαοκρατία Λάκκα, Βιολόγος, η οποία θα αναπτύξει το θέμα:
"Τα 5 βήματα της βιογένεσης: Θα μπορέσουμε σύντομα να ανακαλύψουμε την προέλευση της Ζωής;"
Η Διάλεξη θα δοθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 και θα αρχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα, 8:30 το βράδυ.
Η dr Λάκκα είναι μια από τις διαπρεπέστερες ελληνίδες που θεραπεύουν το χώρο τη Βιολογίας και της Εκπαίδευσης.
Μετά το βασικό δίπλωμα από το Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αποκτά δυο DEA (dipl?me d'?tudes approfondies, ή "diploma of advanced studies"), με διπλωματικές εργασίες στο χώρο της Μοριακής Βιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie, Paris VI και στο χώρο της Διδακτικής της Βιολογίας και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, από το Πανεπιστήμιο Diderot, Paris VII.
Η διδακτορικής της διατριβή έχει θέμα «Ιστορική και επιστημολογική ανάλυση του διττού ρόλου των ανακαλύψεων(προωθητικού-ανασχετικού) στην έρευνα της βιοτεχνολογίας και στην διδακτική των εννοιών της. Μια μελέτη βασισμένη στις δυσκολίες της διδασκαλίας της βιοτεχνολογίας στα ελληνικά πολυκλαδικά λύκεια». Υποστηρίζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Paris VII και βαθμολογείται με "Άριστα".
Έχει τιμηθεί από Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας με τον τίτλο «Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» (Chevalier dans l’ordre de palmes Acad?miques) το 2004, έχει επιλεγεί ως Εθνικός Ελεγκτής Ποιότητας του διαγωνισμού PISA του 2006 και 2009 από τον Διεθνή Οργανισμό ΟΟΣΑ, ενώ είχε συμμετοχή στη διαδικασία για την ένταξη της Ελλάδας στη Γαλλοφωνία και στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2 Δεκεμβρίου 2004.
Ορισμένες εκπαιδευτικού χαρακτήρα επιμορφώσεις της γίνονται στην «Πρακτική Εκπαίδευση στην Οικολογία, Ανάπτυξη και Ενέργεια» (στο Παρίσι) με φορέα επιμόρφωσης το Υπουργείο Παιδείας και Ανάπτυξης της Γαλλίας, στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Espace et Environnement Mediterraneen» (στην Τυνησία) με φορέα επιμόρφωσης το CNES (Centre National d''Etudes Spatiales, ή National Space Study Center) και «Επιμόρφωση σε θέματα Φυσικής και Χημείας» (στο Μόναχο) από το Deutsches Museum.
Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο τμήμα της Γενετικής της Δροσόφιλας στο Ερευνητικό Κέντρο του Λονδίνου στην Αγγλία, (Institut of Cancer Research, Royal Cancer Hospital, κοντά στον Καθηγητή Δρ. O. Fammy, 1968-1971), στο Ινστιτούτο του Ραδίου, στο Fondation Curie και στο Ινστιτούτο Παστέρ (στο τμήμα της Ιολογίας των Ρετροϊών, στο Παρίσι, στη Γαλλία1972-1978), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ως συνεργάτης στο Τμήμα της Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (κοντά στον Καθηγητή Σπύρο Αλιβιζάτο 1978-1979), ενώ είχε συμμετοχή σε έρευνα στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού (με τον Καθηγητή Χρήστο Μπαρτζιώκα και την Μικροβιολόγο Κα Ρεγγίνα Σταθοπούλου, για τον ρόλο της βιταμίνης Ε στον νεογνικό ίκτερο, χρηματοδοτούμενη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ της Αμερικής, 1980-1981).
Στην Εκπαίδευση εργάζεται ως Καθηγήτρια στο Γυμνάσιο και Λύκειο και ως επιμορφώτρια στη ΝΕΛΕ, καθώς και ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών σε όλο τον ελληνικό χώρο. Εργάστηκε στην επεξεργασία των θεμάτων του διεθνούς προγράμματος του ΟΟΣΑ, PISA 2003, στην μετάφραση τους και στην διεξαγωγή του διαγωνισμού, ως Σχολικός Σύμβουλος του κλάδου ΠΕ4 στη Θεσσαλονίκη και μέλος της ομάδας για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού στο ΚΕΕ ( CD θεμάτων PISA του ΚΕΕ). Συμμετέχει στην ομάδα Αξιολόγησης των χαρτών της Ελλάδας του Π.Ι και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δραστηριοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπήρξε επιμορφώτρια στα νέα βιβλία του ΔΕΠΣ στο Γυμνάσιο και εξωτερική συνεργάτης για τη Διδασκαλία της Ιστορίας των Επιστημών στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης του τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με εποπτεία σε 4 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες.
Είναι μεγάλη η συμμετοχή της σε συνέδρια και ημερίδες, με δημοσιεύσεις επιστημονικού, επιστημολογικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και μεταφράσεις επιστημονικών και φιλοσοφικών εγχειριδίων, με σημαντική παραγωγή άρθρων σε περιοδικά και θεμάτων του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ. Είχε συμμετοχή στο ερευνητικό Πρόγραμμα Συνεργασίας (PLATON) ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Paris 7 της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την παραγωγή υλικού στα θέματα της Ηθικής της Βιοτεχνολογίας και των επιπτώσεων της στο περιβάλλον, στην Διεθνή Συνάντηση για την επεξεργασία των θεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού ΟΟΣΑ, για το πρόγραμμα PISA στο Σάλτσμουργκ της Αυστρίας και στην επεξεργασία των θεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού ΟΟΣΑ, για το πρόγραμμα PISA στη Μαδρίτη της Ισπανίας τον Μάρτιο του 2003. Ακόμη είχε την ευθύνη για την επιμέλεια, μετάφραση και οργάνωση εκθέσεων στο Μέγαρο Μουσικής από το Γαλλικό Ινστιτούτο με τίτλους: Όταν η επιστήμη συναντά την τέχνη και ο Πλανήτης στα χέρια μας και συμμετοχή σε Συναντήσεις του Γαλλικού Ιδρύματος «Fondation pour le progress de l’Homme” στο Dourdan της Γαλλίας και στο Πέλες της Ρουμανίας.
Υπήρξε επιμορφώτρια στο πρόγραμμα Socrates, Comenius 2.2 : “Scientific and Multicultural education for the Development of the Responsible European Citizen”. Επίσης είχε συμμετοχή στη συγγραφή των βιβλίων για την τράπεζα θεμάτων του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και στο Salon de l’Εducation ως εκπρόσωπος του ΚΕΕ και στην ομάδα Συγγραφής των σχολικών βιβλίων της Βιολογίας της Β και Γ Λυκείου με την Ένωση των Βιολόγων το 1999.
Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής πολλών περιοδικών (ενδεικτικά Περισκόπιο της Επιστήμης, Φυσικός κόσμος, Κριτική, Επιστήμη και Εκπαίδευση και μέλος της Επιτροπής Επιμόρφωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΟΕΕΠΕΚ. Είχε συμμετοχή στο πρόγραμμα Αρίων, στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, με θέμα: Η διαχείριση της διαφορετικότητας.
Είναι υπεύθυνη για την σειρά εκδόσεων με τίτλο: Τα μονοπάτια της επιστήμης, στις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, μέλος του Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων ΠΕΒ και μέλος της Επιτροπής των Θεμάτων του PISA στο ΚΕΕ.
Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα.

AΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ ΠΕΘΑΝΕ Ο 87χρονος ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

Από ασφυξία πέθανε ο άτυχος 87χρονος που έπεσε θύμα αδίστακτων κακοποιών το βράδυ της Κυριακής στη Βέροια.
Το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης
εν κοινοποιήθηκε επίσημα. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, τα ευρήματα της νεκροψίας δείχνουν ότι ο άτυχος 87χρονος άφησε την τελευταία του πνοή από ασφυξία, όταν οι κακοποιοί του έκλεισαν το στόμα για να μη φωνάξει…
Ο εξασθενημένος οργανισμός του ηλικιωμένου και τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε συντέλεσαν ώστε να μην αντέξει και να αφήσει την τελευταία του πνοή στην προσπάθειά του να αναπνεύσει.
Υπενθυμίζεται ότι το έγκλημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής όταν, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η 81χρονη σύζυγός του, δύο άτομα εισέβαλαν στο σπίτι που διέμεναν και με την άσκηση βίας απαιτούσαν να τους δώσουν χρήματα.
Η 81χρονη γυναίκα κατόρθωσε κάποια στιγμή να ξεφύγει πηδώντας από το παράθυρο και κάλεσε σε βοήθεια…’όταν επέστρεψε στο σπίτι, ο 87χρονος σύζυγός της ήταν πεσμένος στο πάτωμα, νεκρός…..
ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΑΚΟΥΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ Ο ΘΑΝ. ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Χτες το βράδυ στην Αλεξάνδρεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ημαθίας Θαν. Γικόνογλου διοργάνωσε μια εκδήλωση στην οποία κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος καθώς και τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής Αλεξάνδρειας ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και οι προβληματισμοί, οι προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος αρκετοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων και αναπτύχθηκε ένας ενδιαφέρον διάλογος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πλαισίωσαν τον βουλευτή, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας κ. Ασ. Παπαστεργίου και ο Γραμματέας της Τοπικής Οργλανωσης Αλεξάνδρειας κ. Γρ. Γιοβανόπουλος.

Το "παρών" έδωσαν ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Μπάμπης Γκιόνογλου, ο Αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Νίκος Ανεσίδης, ο Αντιδήμαρχος Πλατέος κ. Σάββας Ανδρονίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ κ. Κώστας Ναλμπάντης, ο Πρόεδρος της ΕΔΑΝΑΛ κ. Βασίλης Μιχαλακάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος, Αντιγονίδων, Μελίκης.
Ακολουθούν επιγραμματικά, θέματα στα οποία αναφέρθηκαν πολίτες που πήραν το λόγο.
Η ΟΜΙΛΙΑ

Φίλες και φίλοι,
συναντιόμαστε σήμερα στην Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκινώ ως βουλευτής του νομού για μια διαδικασία διαρκούς ανοικτής διαβούλευσης στη βάση της κοινωνίας. Μιας διαβούλευσης, μέσα από την οποία θα εντοπίζουμε και θα ιεραρχούμε τα θέματα που επιθυμούμε να προωθήσουμε στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για τον τόπο μας.
  Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης του νομού, ίσως θυμάστε ότι είχα προαναγγείλει αυτή την προσπάθεια, λέγοντας ότι στη διάρκεια της πρώτης μου θητείας στο κοινοβούλιο επιθυμώ να οικοδομήσω μια ξεχωριστή σχέση αμφίδρομης επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία.
Και ο λόγος είναι απλός, πρακτικός αλλά προπάντων απαντά στην κρίση του πολιτικού συστήματος που βιώσαμε με τη Ν.Δ.
  Σε αυτή την αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας, βρίσκομαι από τη μια εγώ, που εσείς με εμπιστευθήκατε ως βουλευτής να εκπροσωπώ τον τόπο στο Κοινοβούλιο και κινούμαι στη διάρκεια της εβδομάδας μεταξύ Αθηνών και Ημαθίας
και από την άλλη βρίσκεστε εσείς που ζείτε καθημερινά εδώ και βιώνετε τα προβλήματα, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της περιοχής, και τελικά είστε η πηγή από την οποία μπορώ να αντλώ τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες για να διορθώνονται τα λάθη, να λύνονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές πολιτικές προτάσεις.
  Δεν είναι λοιπόν αποτέλεσμα μια ευκαιριακής θεώρησης των πραγμάτων, η σημερινή μας συνεύρεση. Κατά τον ίδιο τρόπο, που δεν υπήρξε ποτέ ευκαιριακή η παρουσία μου στο Ρουμλούκι, όπως καλά γνωρίζετε.
  Ούτε η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπο μου εδώ στο Ρουμλούκι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχα με αποκορύφωμα την τελευταία, προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας ευκαιριακής πολιτικής παρουσίας. Η ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αλεξάνδρειας, είναι ο τόπος μου και το γνωρίζετε καλά, ότι δεν προέκυψα εδώ ως περιφερόμενος ψηφοσυλλέκτης για να καρπωθώ χαλαρές ψήφους από πολίτες που δεν είχαν δει ούτε τη φωτογραφία μου.
   Με ξέρετε και σας ξέρω. Είμαι εδώ και όχι αλλού... Δεν εμφανίζομαι στην περιοχή μας για να μοιράσω χαμόγελα μήπως και κερδίσω κάποια ψήφο συμπάθειας. Είμαι ο Θανάσης που ξέρετε και τέτοια δεν μου ταιριάζουν.
  Με τη σημερινή πρώτη μετεκλογική συνάντηση μας, επιβεβαιώνουμε την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που μας συνδέει εδώ και πολλά χρόνια και είμαστε σήμερα εδώ για να βάλουμε από κοινού τις βάσεις της νέας πολιτικής που φέρνει στον τόπο ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
  Γιατί φίλες και φίλοι μου, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβαν την τύχη της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο κατ την οποία θα μπορούσε να κυβέρνηση μόνο μια παράταξη αποφασισμένη να μην παίξει ρόλο απλού διαχειριστή. Ο τόπος αλλάζει μέσα από την κρίση και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την τεράστια ευθύνη, αυτή η αλλαγή να γίνει με τη συμμετοχή των πολιτών και όχι των εγχώριων και ξένων κερδοσκόπων.
  Αλλάζουμε λοιπόν και σε αυτή την αλλαγή, πρέπει να έχουμε όλοι συμμετοχή.
Γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ.
Για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Να βάλουμε στο ίδιο τραπέζι τις ιδέες μας.
Να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις μας.
Και εν τέλει να εδραιώσουμε νέα πλαίσια πραγματικής και όχι εικονικής επικοινωνίας του πολίτη με την πολιτική.
  Όλοι μπορεί να είναι χρήσιμοι σε αυτή την προσπάθεια και είναι επιλογή του καθενός αν θα συμμετέχει ή όχι στην συνδιαμόρφωση ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων για τον τόπο.
   Πιστεύω ότι ανεξάρτητα απ τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να προκύπτουν, εφόσον ο σκοπός που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι κοινός, μπορούμε να συμμετέχουμε στην προσπάθεια ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι απέναντι.
Απέναντι μας βάζουμε τα προβλήματα και κείνους που ευθύνονται για τη δημιουργία τους. Απέναντι μας κρατάμε και πολεμάμε τις πολιτικές της συντήρησης, της στασιμότητας, της αδράνειας, της στείρας άρνησης και του λαϊκισμού.
  Στην κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο, είναι καιρός να καταχώσουμε τους εγωισμούς μας, να παίξουμε με όρους του σήμερα και όχι με όρους του παρελθόντος.
Πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή για μια νέα Ελλάδα, δίχως τα φαντάσματα του παρελθόντος.
  Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, όλοι όσοι από διάφορα πόστα στην κοινωνία, στην αυτοδιοίκηση ή στον επαγγελματικό χώρο ασχολούμαστε με τα κοινά, μπορούμε να γίνουμε πραγματικά χρήσιμοι για τον τόπο, όταν οι δυνάμεις μας θα έχουν αφετηρία την καλή διάθεση να συνθέσουμε μέσα από τις διαφορετικές απόψεις και όχι να αποσυνθέσουμε την παράταξη.
  Φίλες και φίλοι,
Θα σας πω κάποια πράγματα με τα οποία ήδη έχω ασχοληθεί ειδικά για την περιοχή μας και στη συνέχεια ο λόγος θα έλθει σε εσάς για να ακούσω και να καταγράψω τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας, τα παράπονα σας και τις πληροφορίες γενικότερα που θα είναι χρήσιμες στην καθημερινή προσπάθεια μου να μεταφέρω τα θέματα στην κυβέρνηση.
  Θέλω όμως να επισημάνω κάτι, σε ότι αφορά τουλάχιστον τη δική μου λειτουργία και τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου ως Βουλευτής.
Θέλω να ξέρετε με βεβαιότητα, ότι οι προσπάθειες μου δεν εξαντλούνται στην απλή μεταφορά, στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, κάποιων αιτημάτων τα οποία συγκεντρώνονται στο γραφείο μου από φορείς, κοινωνικές ομάδες, Δήμους κτλ. Αυτό σε γενικές γραμμές... είναι το εύκολο κομμάτι της καθημερινότητας ενός βουλευτή.
  Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου στην πολιτική, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς ανάλυσης και σχεδιασμού προτάσεων για τον τόπο, κάτι που πρέπει να γίνεται με πολύ μεράκι και γνώση σε συνεργασία με καλούς συνεργάτες.
Από τη μέρα που εκλέχθηκα, μαζί με τους συνεργάτες μου, ακούμε, διαβάζουμε και καταγράφουμε κάθε τι που έρχεται ως πληροφορία από την κοινωνία. Ακολουθεί παραπέρα επεξεργασία για να βρούμε τον τρόπο που η τελική πρόταση προς την κυβέρνηση δεν θα έχει απλά τη μορφή της διατύπωσης ενός αιτήματος ή ενός ερωτήματος, αλλά θα συνοδεύεται και από όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένο σχέδιο εφαρμογής, χρηματοδότησης κτλ.
  Άλλωστε, στη νέα εποχή της πολιτικής που έχει διακηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν μπορεί ο ρόλος του βουλευτή να εξαντλείται στα τετριμμένα του παρελθόντος.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η πόρτα του γραφείου μου δεν είναι ανοικτή μόνο για αιτήματα, αλλά και προτάσεις, ιδέες, σχέδια που μπορεί κάθε ένας να έχει και που μπορούν να βοηθήσουν στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων που μπορούν να βρουν κυβερνητική εφαρμογή.
Φίλες και φίλοι,Τον τελευταίο καιρό, είχα συνεργασία με τον Δήμαρχο της Αλεξάνδρειας για ένα θέμα σημαντικό για την Αλεξάνδρεια. Το επεξεργαστήκαμε σωστά και πριν λίγες μέρες, με μια επίσκεψη στα αρμόδια κλιμάκια της ΑΤΕ, καταφέραμε να ανάψει το πράσινο φως για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόκτησης από το Δήμο του ακίνητου της πρώην ΕΑΣ. Είμαστε σε καλό δρόμο και όλα δείχνουν ότι βρέθηκε ο τρόπος της χρηματοδότησης για την αγορά του ακινήτου, η αξιοποίηση του οποίου θα σηματοδοτήσει για την περιοχή την εκτέλεση κατ αρχάς, μιας σειράς έργων - που δίνουν εργασία στην τοπική αγορά - και στη συνέχεια τη δημιουργία νέων δημόσιων χώρων στο χώρο της παιδείας και όχι μόνο.
Το θέμα αυτό ήταν επί σειρά ετών στα αζήτητα, γιατί στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης δεν έδειξε κανείς πραγματικό ενδιαφέρον.
  Σε συνεργασία και πάλι με το Δήμο της Αλεξάνδρειας, κινούμαστε για το ξεμπλοκάρισμα της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του Πνευματικού Κέντρου της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τη Δημοτική Αρχή και πάλι με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά ο τόπος μας είχε την ατυχία να έλθει η Ν.Δ. στην κυβέρνηση για να το βάλει και αυτό όπως και τόσα άλλα στον πάγο.
  Σοβαρά θέματα τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα μου για την περιοχή, είναι σίγουρα:
-Η προσπάθεια να κατασκευαστεί Εμπορευματικός Σταθμός στο αεροδρόμιο της περιοχής.
-Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου για αγροτική και άλλες χρήσεις.
Αυτά είναι σοβαρά θέματα που με απασχολούν και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα σχεδιάσουμε την προώθηση τους στην κυβέρνηση.
Πιστεύω ότι ένας τομέας που μπορεί να δώσει μια ανάσα στην χειμάζουσα οικονομία θα είναι οι δημόσιες επενδύσεις, για αυτό και αξίζει να σχεδιάσουμε σοβαρές προτάσεις τέτοιων έργων για την περιοχή.
-Είναι και το Κέντρο Υγείας στην περιοχή που κυριολεκτικά λειτουργεί στοιχειωδώς και πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά. Ήδη είχα λεπτομερή ενημέρωση και ετοιμάζω τη δέσμη των προτάσεων για την αναβάθμιση του.
Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος του κεντρικού σχεδιασμού σε μια περιοχή και η συνεργασία μου με τους υφιστάμενους ή εκείνους που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Νοέμβρη είναι δεδομένη.
Σας ευχαριστώ που ήσαστε σήμερα εδώ και τώρα ο λόγος σε σας, για να κάνουμε συζήτηση σε ότι εσείς θεωρείτε σημαντικό.  Οι συνεργάτες μου θα κρατούν σημειώσεις για όποιο θέμα εσείς θέσετε, για να μη μείνουμε μόνο στα λόγια.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΟ Γραμματέας της Ν.Ε. κ. Παπαστεργίου χαιρέτησε την πρωτοβουλία του βουλευτή, την οποία χαρακτήρισε απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη νέα πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου για διαρκή ανοικτή διαβούλευση με την κοινωνία.
Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Γκιόνογλου επεσήμανε ότι η περιοχή είναι αγροτική, χωρίς ωστόσο να έχει πλέον ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι χρειάζεται νέος σχεδιασμός στην αγροτική πολιτική. Τόνισε την ανάγκη επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ, που θα πρέπει να στοχεύσει στην τόνωση της αγροτικής οικονομίας για περιοχές όπως το Ρουμλούκι. Μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της γεωθερμίας η οποία μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την αλλαγή του ισχύοντος αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου. Αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο. Εντόπισε την ανάγκη διασφάλισης επιπρόσθετων χρηματοδοτικών κινήτρων για επενδύσεις μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Με την ευκαιρία ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας αναφέρθηκε στο μεγαλόπνοο σχεδιασμό που έχει γίνει για την δημιουργία ιστορικού πάρκου "Τα μυστικά του Βάλτου" στην παλαιά κοίτη του Αλιάκμονα, θέμα το οποίο είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ήδη σε συνεργασία με τον βουλευτή έχει βάλει ο Δήμος σε νέα βάση υλοποίησης για να αποκτήσει η Αλεξάνδρεια ένα σημαντικό χώρο προσέλκυσης επισκεπτών με αναφορά στον Μακεδονικό Αγώνα. Έκλεισε την παρέμβαση του συγχαίροντας τον Βουλευτή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιοχή μπορεί να βρει διεξόδους εφόσον υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων στην υλοποίηση ενεός καλού σχεδιασμού προτεραιοτήτων.
Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων μίλησαν για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η τοπική παραγωγή, με κυρίαρχο το πρόβλημα των τεύτλων και της λειτουργίας του Εργοστασίου Ζάχαρης. Εντοπίσθηκαν προβλήματα στον σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας και συγκεκριμένα στο τρίπτυχο "Ποιότητα-Έρευνα-Σχεδιασμός".

Έγιναν αναφορές στο πρόγραμμα απονιτροποίησης που εξαγγέλθηκε αλλά ποτέ δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση και στην ανάγκη καλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης και εκπροσώπησης των αγροτών για να εκλείψουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας των μεσαζόντων.
Μεταξύ άλλων το λόγο πήρε και ο Μελέτης Σισμανίδης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασύστασης του κόμματος, το οποίο κατά την εκτίμηση του μπορεί και πρέπει να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνίας. "Το κόμμα έχει μεταφερθεί στα βουλευτικά γραφεία και το μόνο που γίνεται είναι να κουβαλάνε προσκλήσεις και επιστολές", τόνισε ο κ. Σισμανίδης εξαπολύοντας ευθείες βολές στον Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης και προβολής της λαογραφίας της περιοχής και πρότεινε την ανέγερση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου, ως συμβολικό σημείο προσέλκυσης επισκεπτών.
Ο Αντιδήμαρχος Πλατέος Σ. Ανδρονίδης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Καλλικράτη, αλλά τόνισε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος. Δήλωσε παρών στα πολιτικά δρώμενα και μετά τη συνένωση των Δήμων, στέλνοντας πολιτικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ Κ. Ναλμπάντης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις έργων, πού πρέπει να μπουν σε προτεραιότητά με τα εξής:
-Γεωθερμία, που θα φέρει νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας
-Σύσταση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών
-Παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου (722ΤΜΧ) στο Δήμο της Αλεξάνδρειας για τη δημιουργία Πολυχώρου ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων.
-Ένταξη της Αλεξάνδρειας στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Η Δώρα Μπαλτατζίδου αναφέρθηκε στο σχέδιο Καλλικράτης το οποίο χαρακτήρισε αναπτυξιακό. Τόνισε ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή επεξεργάζεται Αναπτυξιακό Σχέδιο για το νομό. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για προσέλκυση επενδύσεων μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το ΕΣΠΑ.
Εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, αναφέρθηκαν σε θέματα που απασχολούν τον Εμπορικό κόσμο, όπως:
-Δημιουργία υποκαταστήματος ΔΕΗ στην Αλεξάνδρεια
-Δημιουργία υποκαταστήματος ΟΤΕ
-Δημιουργία υποκαταστήματος ΟΑΕΚ (πρώην ΤΕΒΕ).
-Επάνδρωση του Αστυνομικού τμήματος
-Προστασία από τη διείσδυση πολυκαταστημάτων και Κινέζικων.
-Αστική Συγκοινωνία με Μελίκη, στο πλαίσιο της συνένωσης των Δήμων.
-Αξιοποίηση της ΑΜΑΛΘΕΙΑ - Περιφερειακής Αγοράς Κουλούρας.

Ανακεφαλαίωση όσων ακούστηκαν έκανε ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Αλεξάνδρειας Γρ. Γιοβανόπουλος και στη συνέχεια ο Βουλευτής Θ. Γικόνογλου είπε μεταξύ άλλων:
"Σήμερα ειλικρινά έχω ενθουσιαστεί από τη διάθεση που δείξατε όλοι να συνεισφέρετε με τις προτάσεις σας στην προσπάθεια να προωθήσουμε έργα και δράσεις στα κυβερνητικά κλιμάκια. Για την παραχώρηση του Στρατοπέδου ήδη έχουμε ξεκινήσει σε συνεργασία με το Δήμο επαφές με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και μας ζητήθηκε να υποβάλουμε ολοκληρωμένη μνελέτη. Ο Δήμαρχος έχει αναλάβει να γίνει η εκπόνηση αυτής της μελέτης από το Δήμο και στη συνέχεια θα γίνει η παραχώρηση.
Για τα αγροτικά ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να αλλάξει εκ βάθρων το τοπίο στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, έτσι ώστε οι αγρότες να αποκτήσουν μέσα από ισχυρές οργανώσεις μια ανταγωνιστική θέση στη διεθνή και εγχώρια αγορά.
Όλα τα θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση, είναι σοβαρά και θα έχουμε συνέχεια με πιο στενές συνεργασίες με τους αρμόδιους φορείς για να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα τις προτάσεις που θα προωθούμε στην κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση έχει ανάγκη να παίρνει όσο το δυνατόν πιο συγκροτημένες προτάσεις με τεκμηρίωση για να μπορεί σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρόνο να τα εντάσσει στην κυβερνητική πολιτική".

Ο ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Στην συνεστίαση που διοργανώνει η Τ.Ο. Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή το Σάββατο 27-2-2010, ώρα 8.30 μ.μ. στο Κέντρο «ΜΟΥΣΣΕΣ», θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης.

59χρονος ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΗΜΑΘΙΑΣ

Τραγικό τέλος βρήκε ένας 59χρονος συνταξιούχος από την Επισκοπή Ανθεμίων την Δευτέρα το απόγευμα (περίπου στις 6μμ).
Για άγνωστους λόγους έπεσε στις γραμμές του τρένου και παρασύρθηκε από την αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν από την Βέροια προς την Σκύδρα. Για περισσότερες από δυο ώρες διεκόπη η συγκοινωνία ενώ το μακάβριο ρόλο να συλλέξει τα μέλη του άτυχου 59χρονου από τις ράγες ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΣΙΛΩΝ: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ «ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ»

Με πρωτοβουλία της σχολικής βιβλιοθήκης συγκεντρώσαμε και στείλαμε (20-2-10) στους «Γιατρούς Καρδιάς» φαρμακευτικό υλικό.
Ήταν οι προσφορές απ τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας που δεν ξεχνούν το σπουδαίο ανθρωπιστικό έργο αυτής της ελληνικής ΜΚΟ (www.heartdoctors.gr) . Άλλωστε δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από το Μάρτη του 2009 που μετά από πρόσκλησή μας ήρθαν στο σχολείο, μας ενημέρωσαν , μας συγκίνησαν και μας ευαισθητοποίησαν όλους με τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους και την σπουδαία δράση τους σε όλο τον κόσμο.

ΣΚΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Χ. ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Καυστικός ήταν για ακόμα μια φορά ο τέως δήμαρχος Βέροιας κατά της νυν δημάρχου Χ. Ουσουλτζόγλου στην συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.
Ο Χρήστος Σκουμπόπουλος αποκάλεσε ανίκανη, επιβλαβή και ανεπαρκή την διοίκηση της δημάρχου και παρουσίασε στοιχεία καθώς επίσης και την επιχειρηματολογία του εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Αναλυτικά..
“Είναι η τρίτη συνέντευξή μας από το Μάρτιο του 2009, και αναφέρεται, φυσικά, στις εξελίξεις των δημοτικών μας ζητημάτων, τα οποία, αν πριν από ένα χρόνο προκαλούσαν ανησυχία και προβληματισμό, σήμερα προξενούν αγωνία και απογοήτευση. Απογοήτευση στους δημότες, που διαπιστώνουν ότι, με τα τερτίπια και τα καμώματα μιας ανίκανης Δημοτικής Αρχής, χάθηκε, για το Δήμο μας, μια πολύτιμη τετραετία. Και αγωνία για την έκβαση των δημοτικών υποθέσεων, που αφήνουν τις ευκαιρίες να περνούν, που βουλιάζουν στη διοικητική ανεπάρκεια, την άγνοια, την αναποτελεσματικότητα, αλλά και τις συγκρούσεις των μικρών ή μεγαλύτερων συμφερόντων, τα οποία μαίνονται στα υψηλά κλιμάκια της «όμορφης και περήφανης» πλειοψηφίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Με τις πράξεις και τις παραλείψεις της η κυρία Ουσουλτζόγλου και οι σύμβουλοί της βάζουν το Δήμο σε περιπέτειες, υπονομεύουν το μέλλον της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, παραβλέπουν τις ανάγκες των δημοτών, περιφρονούν ακόμα κι αυτούς, οι οποίοι κάποτε τους εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Αρκετά από τα «κατορθώματα» της κυρίας Ουσουλτζόγλου και της παρέας της, τα αναδείξαμε και τα καταγγείλαμε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μας. Γι’ αυτό και σήμερα δεν θα αναφερθούμε στο σύνολο αυτών των «κατορθωμάτων», αλλά θα επικεντρωθούμε σε κάποια απ’ αυτά, που αποδεικνύουν περίτρανα την αναξιοπιστία και την επικινδυνότητα αυτής της απίθανης Δημοτικής Αρχής. Αν και όσα συμβαίνουν, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, στους κόλπους της δημοτικής πλειοψηφίας, με τις παραιτήσεις, τις συγκαλυμμένες καταγγελίες και τις ακάλυπτες καταστάσεις, τις δηλώσεις και τις σιωπές των εκλεκτών στελεχών της, πολλά ζοφερά πράγματα περιγράφουν, κι ακόμα περισσότερα αφήνουν να εννοηθούν.

Και επειδή η αφορμή, για το ξέσπασμα των πρόσφατης «όμορφης και περήφανης» κρίσης, ήταν τα έξοδα παράστασης των Αντιδημάρχων και των Προέδρων των δημοτικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Ας ξεκινήσουμε δηλαδή από εκείνο το κεφάλαιο, που κάποτε αποτελούσε την αιχμή του αντιπολιτευτικού δόρατος της κυρίας Ουσουλτζόγλου. Όλοι θυμόμαστε τις καραμέλες που πιπίλιζε ο «όμορφος και περήφανος» συνδυασμός, κατά την προεκλογική περίοδο του 2006, αλλά και αρκετά πιο πριν. Καταφέρονταν με μανία ενάντια στα έξοδα παράστασης των τότε Αντιδημάρχων. Έβγαζε το τεφτέρι και λογάριαζε πόσο κόστιζαν το Δήμο και στους φορολογούμενους δημότες τα έξοδα παράστασης των εκλεγμένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τη «σπατάλη» που γινόταν. Και δεν σταματούσε ο συνδυασμός της τότε αντιπολίτευσης, και η κυρία Ουσουλτζόγλου προσωπικά, να δίνει υποσχέσεις πως η δική τους Δημοτική Αρχή δεν θα πληρώνει έξοδα παράστασης. Βεβαίως τότε υπήρχε νόμος, που όριζε πως, από 1-1-2007 οι Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή του υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα ήταν υποχρεωμένοι να διαλέξουν είτε το μισθό τους από την υπηρεσία τους, είτε τα έξοδα παράστασής τους από το Δήμο, όπου είχαν εκλεγεί. Δηλαδή οι τότε «υποσχέσεις» της κυρίας Ουσουλτζόγλου ήταν το ίδιο κούφιες και φτηνές, όσο τα σημερινά «λαμπρά» έργα που επιτελούν στο Δήμο.

Αλλά, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, η κυρία Ουσουλτζόγλου την αυτονόητη υποχρέωσή της την παρουσίαζε σαν θυσία και προσφορά υπέρ του Δήμου δική της και των συνεργατών της. Για να το πούμε πιο απλά: τον καιρό που από τα μπαλκόνια έδινε τις υποσχέσεις της η κυρία Ουσουλτζόγλου ήξερε πολύ καλά πως τόσο η ίδια, που τότε -ας μη το ξεχνάμε- ήταν υπάλληλος της ΔΕΤΟΠΟΚΑ, όσο και οι Αντιδήμαρχοι που θα όριζε από 1-1-2007, θα έπρεπε, υποχρεωτικά, εκ του νόμου, να δηλώσουν τι προτιμούν: το μισθό από την υπηρεσία τους ή τα έξοδα παράστασής τους από το Δήμο. Βεβαίως, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2006, η κυρία Ουσουλτζόγλου φρόντισε να απαλλάξει τον εαυτό της από το δίλημμα της επιλογής. Παραιτήθηκε από τη ΔΕΤΟΠΟΚΑ, ώστε να μην έχει να διαλέξει μεταξύ του μισθού της από τη Δημοτική Επιχείρηση και των εξόδων παράστασης από το Δήμο. Λάμβανε και εξακολουθεί να λαμβάνει, νόμιμα φυσικά, τα έξοδα παράστασής της, τα οποία, ας σημειωθεί, αυτή την τετραετία είναι κατά πολύ αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία – άρα κατά πολύ αυξημένη είναι και η επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου, για το οποίο κάποτε κόπτονταν η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Οι Αντιδήμαρχοι όμως, που ορίστηκαν το 2007, ήταν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, και ήταν, από το Δημοτικό Κώδικα, υποχρεωμένοι να δηλώσουν τι προτιμούν να λαμβάνουν. Δήλωσαν πως προτιμούσαν το μισθό τους από τις υπηρεσίες τους, και δεν έκαναν καμία χάρη σε κανέναν. Δεν χάρισαν τίποτε σε κανέναν. Απλώς εφάρμοσαν, όπως ήταν υποχρεωμένοι, διατάξεις του Δημοτικού Κώδικα. Ένας μεταγενέστερος νόμος του τότε Υπουργού κυρίου Παυλόπουλου ανέστειλε την ισχύ των διατάξεων αυτών του Δημοτικού Κώδικα, και έδωσε το δικαίωμα στους Αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή του υπαλλήλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να λαμβάνουν ταυτόχρονα και το μισθό τους από την υπηρεσία τους, και τα έξοδα παράστασής τους από το Δήμο, όπου ασκούν καθήκοντα Δημάρχου ή Αντιδημάρχου ή Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, το δικαίωμα αυτό είχε αναδρομική ισχύ από 1-1-2007. Οι Αντιδήμαρχοι της κυρίας Ουσουλτζόγλου, στηριγμένοι σ’ αυτή τη διάταξη, κατά τη δεύτερη διετία, δηλαδή όλο το 2009 και το τρέχον έτος 2010, λαμβάνουν στο ακέραιο τα έξοδα παράστασής τους, παράλληλα και ταυτόχρονα με τους μισθούς τους από τις υπηρεσίες τους. Και κανένας μας δεν πιστεύει πως η οικονομική κατάσταση και του Δήμου, και της Χώρας ευρύτερα, είναι σήμερα πιο ανθηρή απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν σε όλη τη Βέροια αντηχούσαν οι κραυγές της κυρίας Ουσουλτζόγλου. Το ενδιαφέρον όμως, που έχει αρκετές σκοτεινές πτυχές, είναι το ότι οι παραπάνω Αντιδήμαρχοι διατηρούν πλήρες, πληρέστατο δικαίωμα να αναζητήσουν και να λάβουν τα έξοδα παράστασής τους για τα έτη 2007 και 2008. Εδώ η κυρία Ουσουλτζόγλου εμφανίζει μια άλλη καραμέλα, και επαναλαμβάνει πως οι Αντιδήμαρχοί της «χάρισαν» στο Δήμο «τεράστια» ποσά, επειδή δεν εισέπραξαν τα έξοδα παράστασής τους για το 2007 και το 2008.

Όμως, πρώτα-πρώτα, έχει προκληθεί μια τεράστια ανισότητα: Κάποιοι, που υπηρέτησαν το 2007 και το 2008, έχουν υποστεί στέρηση των εξόδων παράστασης, ενώ κάποιοι άλλοι, που υπηρετούν τώρα, απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα έξοδα παράστασης. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι διοικητικές – λογιστικές – φορολογικές, και κυρίως οι πολιτικές και ηθικές πτυχές του ζητήματος. Όπως είναι γνωστό, (αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το γνωρίζει ή ότι έχει καταλάβει και η κυρία Ουσουλτζόγλου), τα έξοδα παράστασης των Αιρετών αποτελούν υποχρεωτική δαπάνη των Δήμων.

Από τη στιγμή που ένας Αιρετός έχει αναλάβει και ασκεί τα καθήκοντά του, η υποχρεωτική δαπάνη έχει αρχίσει να «τρέχει» για τον αντίστοιχο Δήμο. Και η υποχρεωτική δαπάνη αναφέρεται στο σύνολο των εξόδων παράστασης, τα οποία δεν αποτελούνται μόνο από το καθαρό ποσό, που εισπράττει ο Αιρετός, αλλά και από τις διάφορες ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις και εισφορές, που πρέπει να αποδοθούν αρμοδίως. Δηλαδή, δικαίωμα στην υποχρεωτική δαπάνη των εξόδων παράστασης δεν έχει μόνο ο Αιρετός, αλλά έχουν και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και το ελληνικό δημόσιο. Η κυρία Ουσουλτζόγλου επαίρεται ότι επί δύο χρόνια δεν εκπλήρωσε τις υποχρεωτικές δαπάνες των εξόδων παράστασης των Αντιδημάρχων της. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, και οι απαντήσεις ποτέ δεν δόθηκαν, από την, κατά τα άλλα, λαλίστατη κυρία Ουσουλτζόγλου:

Οι Αντιδήμαρχοι, που δεν εισέπραξαν έξοδα παράστασης, υπέβαλαν, και πότε, γραπτή δήλωση στο Δήμο ότι δεν επιθυμούν να τα λάβουν; Και όταν λέμε γραπτή, δεν εννοούμε κάποια μεταχρονολογημένη επιστολή, αλλά μια, τυπικά και ουσιαστικά, πλήρη και δεσμευτική γραπτή δήλωση, που να έχει κατατεθεί και να έχει πρωτοκολληθεί εγκαίρως και εμπροθέσμως στην αρμόδια Δημοτική Υπηρεσία.
Οι Αντιδήμαρχοι, που φέρεται να «δωρίζουν» στο Δήμο τα έξοδα παράστασής τους, παραιτήθηκαν γραπτώς του δικαιώματός τους να τα αναζητήσουν κάποτε στο μέλλον;
Η Δημοτική Αρχή της κυρίας Ουσουλτζόγλου έχει αποδώσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και κρατήσεις για τις παραπάνω υποχρεωτικές δαπάνες, ή επί δύο συναπτά έτη υπέπιπτε σε καραμπινάτα ασφαλιστικά και φορολογικά παραπτώματα;
Θα ενδιαφερθεί άραγε κάποιος, είτε από το δημαρχιακό μέγαρο, είτε από τις αρμόδιες εποπτεύουσες και ελεγκτικές αρχές, ώστε να δοθούν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις, για να σταματήσει και το παραμύθι περί «δωρεάς»;
Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή ηθελημένες παρερμηνείες διευκρινίζουμε ότι εμείς πιστεύουμε πως οι Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον ασκούν τα καθήκοντά τους, πρέπει να λαμβάνουν τα νομίμως καθορισμένα έξοδα παράστασής τους – ακριβώς για να μπορούν με αξιοπρέπεια να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι τον τραγέλαφο που διαδραματίζεται στο δημαρχείο της Βέροιας, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Απόσταση, που φανερώνει τις σημαντικές πολιτικές και ηθικές πτυχές του θέματος – γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάδειξή του. Γιατί η κυρία Ουσουλτζόγλου κάποτε το είχε κάνει σημαία της. Γιατί πρέπει να καυτηριάζεται η ψευτιά και η υποκρισία όσων εξαπατούν τους συμπολίτες τους. Και όποιος έτσι αδίστακτα και αναίσχυντα εξαπατά τους συμπολίτες του, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε καλό στην πόλη. Αλλά η θητεία της κυρίας Ουσουλτζόγλου στο δημαρχείο φανερώνει πως δεν μπορεί ούτε καν τα στοιχειώδη να προσφέρει σ’ αυτό τον τόπο.

Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι τον τραγέλαφο που διαδραματίζεται στο δημαρχείο της Βέροιας, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Απόσταση, που φανερώνει τις σημαντικές πολιτικές και ηθικές πτυχές του θέματος – γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάδειξή του. Γιατί η κυρία Ουσουλτζόγλου κάποτε το είχε κάνει σημαία της. Γιατί πρέπει να καυτηριάζεται η ψευτιά και η υποκρισία όσων εξαπατούν τους συμπολίτες τους. Και όποιος έτσι αδίστακτα και αναίσχυντα εξαπατά τους συμπολίτες του, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε καλό στην πόλη. Αλλά η θητεία της κυρίας Ουσουλτζόγλου στο δημαρχείο φανερώνει πως δεν μπορεί ούτε καν τα στοιχειώδη να προσφέρει σ’ αυτό τον τόπο.
Δεν θα μιλήσουμε για την ανυπαρξία των έργων, για την εγκατάλειψη των συνοικιών, για την ερήμωση των τοπικών διαμερισμάτων. Δεν θα επισημάνουμε ούτε το αρνητικό ρεκόρ της κυρίας Ουσουλτζόγλου, που καταγράφεται ως η Δημοτική Αρχή των μη-έργων. Καταγράφεται όμως ως η Δημοτική Αρχή των «περιέργων» επιλογών. Καταγράφεται ως η Δημοτική Αρχή, που αγνοεί την τοπική αγορά και ευνοεί τις αγορές άλλων περιοχών. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση επιδεινώνεται, που η τοπική μας αγορά στενάζει κάτω από το βάρος της αναδουλειάς και των υποχρεώσεων, που οι συμπολίτες μας έμποροι και επαγγελματίες ζουν με την αγωνία όχι της επόμενης μέρας αλλά της επόμενης ώρας, η κυρία Ουσουλτζόγλου ανοίγει το δημοτικό ταμείο για ξένες αγορές. Με απ’ ευθείας αναθέσεις, δηλαδή χωρίς δημοσιότητα και χωρίς διαγωνισμούς, κάνει προμήθειες δημοτικών ειδών από τις αγορές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Σκύδρας, των Γιαννιτσών και άλλων περιοχών έξω και μακριά από τη Βέροια. Φαίνεται πως η δική μας αγορά δεν ταιριάζει με τα χνώτα των εκλεκτών συνεργατών της κυρίας Ουσουλτζόγλου.
Φαίνεται τα καταστήματα της τοπικής μας αγοράς δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές και τις αναζητήσεις των απ’ ευθείας αναθέσεων της κυρίας Ουσουλτζόγλου. Αναθέσεων, που αρκετές απ’ αυτές βρίσκονται οριακά κάτω από το κατώφλι των 15.000 €, πάνω απ’ το οποίο είναι υποχρεωτική η διενέργεια διαγωνισμού.

Οι δημοτικές μας ανάγκες, επί των ημερών της κυρίας Ουσουλτζόγλου, κατά μία, ή μάλλον κατά πολλές και επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, σχεδόν πάντα βρίσκονται λίγο κάτω από το όριο των 15.000 €. Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικές από τις περίεργες συμπτώσεις των απ’ ευθείας αναθέσεων σε προμηθευτές μακριά από τη Βέροια.

«1» Η τοποθέτηση των παράνομων καμερών στις εισόδους του Δημαρχείου. Πέρα από την παρανομία, για την οποία ήδη επελήφθη η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, υπάρχει και το ζήτημα της προμήθειας και τοποθέτησης των καμερών. Αυτή έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση στον Ματθαίο Αθανασιάδη, στη Σκύδρα, έναντι 9.135 €, και μάλιστα εν αγνοία της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και χωρίς απόφαση του Δ.Σ! Συμπολίτες μας Βεροιώτες ειδικοί επαγγελματίες διαβεβαιώνουν πως οι ίδιοι θα μπορούσαν να τοποθετήσουν παρόμοιο κύκλωμα, έναντι 3.000 €. Φαίνεται πως η παρανομία της παρακολούθησης, σε συνδυασμό με τη χιλιομετρική απόσταση του προμηθευτή, τριπλασιάζει το κόστος.

«2» Η προμήθεια του εορταστικού φωτισμού για την πόλη της Βέροιας. Απ’ ευθείας ανάθεση στη Σοφία-Σεσίλια Τσαγανίδου, στην Αθήνα, έναντι 14.873 €!

«3» Το ίδιο ποσό, ελάχιστα ευρώ κάτω από το όριο των 15.000 €, με την ίδια διαδικασία, για την προμήθεια εορταστικού φωτισμού για τα Τοπικά Διαμερίσματα!
Εδώ τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την -κατά τον ηπιότερο χαρακτηρισμό- καταφρόνηση της τοπικής αγοράς; Την εξόφθαλμη παρανομία της κατάτμησης του ίδιου, ενιαίου αντικειμένου («προμήθεια εορταστικού φωτισμού»), ώστε να «σπάσει» σε δυο απ’ ευθείας αναθέσεις; Την προσβολή της νοημοσύνης των δημοτών, των δημοτικών συμβούλων και της δημοτικής υπηρεσίας;

«4» Και κλείνουμε την ενδεικτική παράθεση στιγμιοτύπων, από την ατέλειωτη παρέλαση της «όμορφης και περήφανης» αδιαφάνειας, με την προμήθεια παιχνιδιών για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Ασωμάτων. Αρμόδιο είναι το αυτοτελές δημοτικό νομικό πρόσωπο των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών. Όμως, για κάποιους μυστηριώδεις λόγους, η προμήθεια έγινε από το Δήμο. Με απ’ ευθείας ανάθεση στην εταιρία «Γαβριήλ Β. Τεκτερίδης ΑΒΕΕ», στα Γιαννιτσά, έναντι 14.184 €!

Για να φανεί το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και της κοροϊδίας, σε βάρος των εκλογέων, υπενθυμίζουμε τα δήθεν αγωνιώδη ερωτήματα των προεκλογικών λασποφυλλαδίων της κυρίας Ουσουλτζόγλου του 2006, που ζητούσε να μάθει αν θα μπει «ζεστό δημοτικό χρήμα στην αγορά». Τώρα το «ζεστό δημοτικό χρήμα» φεύγει, με τις απ’ ευθείας αναθέσεις της κυρίας Ουσουλτζόγλου, σε άλλες πόλεις, ενώ η τοπική αγορά της Βέροιας μαστίζεται από την κρίση και αγωνιά. Τους συνειρμούς, τα σχόλια και τα συμπεράσματα τα αφήνουμε για τους αναγνώστες και τους ακροατές σας. Τα αφήνουμε για τους δημότες μας που υποφέρουν, για τους συμπολίτες μας που δεινοπαθούν, για την αγορά μας που έχει περιέλθει σε κατάσταση απορίας, τόσο υπό την έννοια της έλλειψης πόρων, όσο και υπό την έννοια της απορίας για τις αλλοπρόσαλλες πράξεις και παραλείψεις αυτής της ανεκδιήγητης Δημοτικής Αρχής.

Και μια πρόσφατη παράλειψη, που φανερώνει την «πληρότητα» των «όμορφων και περήφανων» σχεδιασμών, είναι η αποκριάτικη αφωνία και απραξία της Βέροιας. Με πρόσχημα την «έλλειψη παράδοσης» η κυρία Ουσουλτζόγλου καταδικάζει την αγορά, το κέντρο και τις συνοικίες της Βέροιας σε μια πρωτοφανή αποκριάτικη ερημιά. Πιστεύει πως όλοι οι συμπολίτες μας έχουν την άνεση τη δική της και των συνεργατών της, ώστε να επισκεφθούν άλλες περιοχές, που φημίζονται για τα αποκριάτικα δρώμενα που διοργανώνουν; Πιστεύει πως όσοι μένουν, αυτές τις γιορτινές μέρες, στο σπίτι τους, δεν αξίζουν τη δημοτική προσοχή, δεν αξίζουν να χαρούν μια αποκριάτικη ατμόσφαιρα, δεν αξίζουν κάποιες απλές, αλλά μεστές, δημοτικές γιορταστικές εκδηλώσεις; Πιστεύει, για να το πούμε με τη γλώσσα που καταλαβαίνει, πως η «έλλειψη παράδοσης» δεν καλύπτεται από τις μάσκες που κατακλύζουν τα δημοτικά μας πράγματα εδώ και τρία χρόνια; Όμως οι μάσκες πέφτουν! Και αποκαλύπτεται η αλήθεια γυμνή και η ανικανότητα σε όλη της, όχι τη μεγαλοπρέπεια αλλά τη μικροπρέπεια.

Μικροπρεπείς και μικρόψυχες επιθέσεις αντιμετωπίσαμε, όταν είχαμε αναλάβει την ευθύνη της δημοτικής διαχείρισης, ανάμεσα στα άλλα και για το ζήτημα του Πανεπιστημιακού Τμήματος. Στη λήξη της θητείας μας, και σε πείσμα των τότε πολλών υπόγειων επιθυμιών της κυρίας Ουσουλτζόγλου, καταφέραμε να παραδώσουμε το πρώην Στρατόπεδο της Αγίας Βαρβάρας μεταμορφωμένο σε μια ζηλευτή Πανεπιστημιούπολη. Με ένα Τμήμα, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης, σε πλήρη λειτουργία. Με ένα δεύτερο Τμήμα σχεδόν έτοιμο, καθώς ήδη είχε ληφθεί θετική απόφαση της Συγκλήτου, και τελούσαμε σε αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής των Κοσμητόρων – η οποία εισήγηση κατέληγε στην ίδρυση Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Σ’ αυτό το σημείο ωριμότητας και ετοιμότητας παρέλαβε την υπόθεση η σημερινή Δημοτική Αρχή και την οδήγησε σε πλήρη αποτελμάτωση, αδυνατώντας να αξιοποιήσει ακόμα και τις ευνοϊκές συγκυρίες, που πριν ένα χρόνο είχαν δημιουργηθεί, όταν, με πρωτοβουλία του βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη, επισκεφθήκαμε τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας κύριο Άρη Σπηλιωτόπουλο, που υποσχέθηκε σύντομη λύση. Με αποκλειστική ευθύνη της «όμορφης και περήφανης» Δημοτικής Αρχής δεν προέκυψε ούτε σύντομη ούτε λύση.

Το δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα, που θα ενισχύσει και το πρώτο, αλλά και θα τονώσει και θα αναβαθμίσει την πόλη και την περιοχή μας, πελαγοδρομεί, εδώ και τρία χρόνια, μεταξύ του αντικειμένου των Ελληνικών Σπουδών, που εξ αρχής ήταν γνωστό ότι δεν μπορούσε να γίνει, και των Μαθηματικών. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς μηδενικό. Είναι αρνητικό, και η ευθύνη βαρύνει την κυρία Ουσουλτζόγλου και τους συνεργάτες της. Και μην επικαλεστεί η, πάντα εύκολη σε δικαιολογίες, κυρία Ουσουλτζόγλου τη γενικότερη οικονομική κρίση ή τη διοικητική δυσπραγία, για να καλύψει την ανεπάρκεια τη δική της και την αδιαφορία των σημερινών ιθυνόντων, που δεν ικανοποιούν ένα ώριμο αίτημα και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Τοπικής μας Κοινωνίας. Γιατί την ώρα που το δεύτερο Τμήμα της Βέροιας, το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, έχει μπει στο ψυγείο (για να μην πούμε πως έχει διαγραφεί από τα κατάστιχα των σημερινών αρμοδίων), την ίδια ώρα, η κυρία Διαμαντοπούλου, ως αρμόδια Υπουργός Παιδείας, με το Προεδρικό Διάταγμα 8/2010, ιδρύει νέο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά, και εξασφαλίζει, για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Άρα και η βούληση και η οικονομική δυνατότητα, για ίδρυση νέων Τμημάτων, υπάρχουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Εκείνο που λείπει από τη Βέροια είναι η κατάλληλη Δημοτική Αρχή, που θα προβάλλει το αίτημα, θα τεκμηριώσει τη διεκδίκηση και θα επιτύχει την ίδρυση και λειτουργία του νέου Τμήματος. Αλλά, η σημερινή παντελώς ακατάλληλη και ολικώς ανίκανη Δημοτική Αρχή και τις ώριμες προϋποθέσεις αδυνατεί να αξιοποιήσει, και σωρεία προβλημάτων, αναστατώσεων και ανωμαλιών προκαλεί σε ό,τι και με ό,τι καταπιάνεται.

Αφήνουμε τους άλλους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας, που βρίθουν παρατυπιών και παρενεργειών. Αφήνουμε, κυρίως για λόγους οικονομίας χρόνου, την ανοιχτή πληγή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αφήνουμε την καταφανή περιφρόνηση της υπογραφής δεκάδων συμπολιτών μας που ζητούν την συζήτηση ενός θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή σφυρίζει αδιάφορα. Αφήνουμε την συστηματική απαξίωση των θεσμικών οργάνων του Δήμου, τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών, τον δήθεν «αναπτυξιακό» σχεδιασμό, τις σοβαρές καταγγελίες που βαρύνουν συγκεκριμένα στελέχη της δημοτικής πλειοψηφίας, τη γελοιοποίηση που υφίσταται ο Δήμος με τον επικείμενο πλειστηριασμό δημοτικών μηχανημάτων, την ασύλληπτη προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων, τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των πολιτιστικών λειτουργιών. Αφήνουμε αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, που αποτελούν την καθημερινότητα της «όμορφης και περήφανης» Δημοτικής Αρχής.

Και ολοκληρώνουμε τη σημερινή ενδεικτική αναφορά μας στα «κατορθώματα» της κυρίας Ουσουλτζόγλου με την πολύπαθη ΔΕΥΑΒ. Η πρόσφατη παραίτηση του επί τριετία Προέδρου της κυρίου Τσιάρα αποκάλυψε πως η κυρία Ουσουλτζόγλου και οι συνεργάτες της τα κάνανε μούσκεμα και στη ΔΕΥΑΒ. Ενδεικτικά και πάλι, θα παραθέσουμε κάποια αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Η ΔΕΥΑΒ είναι η μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση, όχι απλώς της Βέροιας, αλλά ολόκληρου του Νομού Ημαθίας, και μια από τις μεγαλύτερες της Κεντρικής Μακεδονίας. Από την ημέρα που πέρασε στον έλεγχο των «όμορφων και περήφανων» στελεχών υφίσταται διαρκή φθορά και υποβάθμιση. Υπηρεσιακά απαξιώνεται, επιχειρησιακά αποσαθρώνεται, αναπτυξιακά μαραζώνει, οικονομικά βουλιάζει. Η πρώτη παρανομία, που διάρκεσε δυο χρόνια, και υπό διαφορετικούς όρους συνεχίζεται ακόμα, αναφέρεται στην αδικαιολόγητη χορήγηση πλήρους άδειας με πλήρεις αποδοχές στον υπάλληλό της κύριο Δάσκαλο, προκειμένου αυτός να ασκεί καθήκοντα Αντιδημάρχου Τεχνικών στο Δήμο Βέροιας.

Για την παράνομη χορήγηση της άδειας έχει αποφανθεί, ήδη από τις αρχές του 2007, η αρμόδια Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά τα παλαιότερα των υποδημάτων της κυρίας Ουσουλτζόγλου έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη από 40τομη εγκυκλοπαίδεια, καθώς εκεί γράφει ό,τι δεν της αρέσει και ό,τι δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά της. Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έγραψαν η κυρία Ουσουλτζόγλου και οι κύριοι Δάσκαλος και Τσιάρας τους ορισμούς του νόμου και τις έγκαιρες επισημάνσεις και υποδείξεις της αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής. Επί δυο χρόνια, 2007 και 2008, η ΔΕΥΑΒ πλήρωνε ένα παχυλό μισθό σε ένα υπάλληλό της, που αδικαιολόγητα και παράνομα απουσίαζε. Ο κύριος Αντιδήμαρχος Τεχνικών θα πρέπει, επιτέλους, να καταλάβει τι έχει διαπράξει. Να καταλάβει πως οφείλει να επιστρέψει τους μισθούς και τα δώρα που παράνομα εισέπραξε, ζημιώνοντας την ΔΕΥΑΒ, και να τακτοποιήσει, όπως και όσο μπορεί, το αναπόφευκτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει με τα δυο χρόνια απουσίας του, τα οποία κάποια στιγμή ψευδώς θα παρουσιάσει ως συντάξιμη υπηρεσία.

Εκτός κι αν δεν έχει πια καμία τέτοια ανάγκη, μια που, σε απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, εμφανίζεται, το καλοκαίρι του 2009, να χαρίζει στο Δήμο δυο αυτοκίνητα! Μια δεύτερη, αλλά όχι λιγότερο σοβαρή, παρανομία αναφέρεται στη σύνθεση της Επιτροπής Παραλαβής Προμηθειών της ΔΕΥΑΒ. Τα συμφέροντα και οι ιδιότητες ελέγχοντος και ελεγχομένου συμπίπτουν σε συζυγικό ζεύγος, του οποίου το ένα σκέλος είναι προμηθευτής της ΔΕΥΑΒ, και το άλλο σκέλος είναι μέλος της παραπάνω Επιτροπής, και Εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης! Αν μη τι άλλο, σαν να φαίνεται λίγο θολό το νερό που σερβίρει η ΔΕΥΑΒ, τη στιγμή μάλιστα που όλοι μιλούν για διαφάνεια. Μια τρίτη, εξίσου σοβαρή, παράλειψη, που προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία και την απόδοση της Επιχείρησης, είναι το ακέφαλο του Τεχνικού Τμήματος της ΔΕΥΑΒ. Το πιο ευαίσθητο και το πιο κρίσιμο Τμήμα της μεγαλύτερης Επιχείρησης δεν έχει Προϊστάμενο, γιατί κάποιοι δεν τολμούν να συγκρουστούν με τους «φεουδάρχες του γλυκού νερού», που νομίζουν πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν όποτε θέλουν και όπως θέλουν.

Η υπηρεσία της ΔΕΥΑΒ έχει διαλυθεί, γιατί οι «όμορφοι και περήφανοι» τιτλούχοι χώρισαν το προσωπικό σε «κολλητούς», με τους οποίους προωθούν όσα και όποια θέματα τους ενδιαφέρουν, και στους οποίους χορηγούν ηγεμονικές αμοιβές, και σε υπαλλήλους β΄ κατηγορίας, στους οποίους επιβάλλουν υπηρεσιακούς και μισθολογικούς περιορισμούς. Παράνομα μετέφεραν υπάλληλο της ΔΕΥΑΒ στο Δήμο, και υπάλληλο του Δήμου στη ΔΕΥΑΒ. Παράτυπα εξορίζουν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη σε δευτερεύοντα ή και άσχετα με την ειδίκευσή τους αντικείμενα. Η καταβαράθρωση της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΒ έχει τον αντίκτυπό της στην όλη λειτουργία, την απόδοση και την ετοιμότητα της Επιχείρησης. Λίγα παραδείγματα αρκούν, για να φανούν οι προτεραιότητες των «αρμοδίων» πολιτικών διοικούντων της ΔΕΥΑΒ και οι «ευαισθησίες» τους για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών.

«1» Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Σελίου ήταν μια επιτυχία της δικής μας Δημοτικής Αρχής, που ενέταξε το έργο αυτό στο διαδημοτικό «ΘΗΣΕΑ», με 900.000 €. Το έργο έγινε, αλλά η, τόσο ψυχοπονιάρα απέναντι στα προβλήματα των ορεινών οικισμών, κυρία Ουσουλτζόγλου ακόμα να το θέσει σε λειτουργία. Και αν δεν λειτουργήσει θα χαλάσει. Αλλά τι την ενδιαφέρει την κυρία Ουσουλτζόγλου; Τι είναι άλλωστε 900.000 €; Μόλις 60 απ’ ευθείας αναθέσεις!

«2» Το δίκτυο ύδρευσης στη Σάντα είναι έτοιμο από το 2007. Από το 2007 κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, αλλά δεν κύλησε σταγόνα νερού στο έτοιμο δίκτυο της Σάντας. Οι Σανταίοι διψούν και η Δημοτική Αρχή πίνει στην υγεία των κορόιδων.

«3» Ανέθεσαν μελέτη στο Γραφείο Μαλλιώκας & Συνεργάτες έναντι 291.000 € στις 11-8- 2008 για τη μελέτη εξωτερικού αγωγού αποχέτευσης Δήμου Βέροιας και μελέτη αντικατάστασης τμήματος εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κάτω Βερμίου, Ασωμάτων και Αγίας Βαρβάρας. Ο χρόνος εκπόνησης της μελέτης ήταν για 4 μήνες και ο μελετητής ακόμη δεν έχει πληρωθεί.

«4» Ζήτησα εγγράφως, και επανειλημμένως, το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, που διενεργήθηκε στη ΔΕΥΑΒ. Σαν να πρόκειται για το πιο κρίσιμο κρατικό μυστικό, το κρατούν εφτασφράγιστο και με διάφορες προφάσεις αρνούνται να το χορηγήσουν. Τελευταία πρόφαση ότι δεν το «πέρασαν» ακόμα από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αλλά το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια τους από το Δεκέμβριο και ήδη τελειώνει ο Φεβρουάριος. Πότε θα εισαχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο; Αλλά κι αν «περάσει» από το Διοικητικό Συμβούλιο, τίποτα δεν αποκλείει να επαναφέρουν τη μόνιμη δικαιολογία τους για δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα οποία βεβαίως καθόλου δεν θα λογαριάζουν όταν πρόκειται να εγκαταστήσουν κάμερες παρακολούθησης στις εισόδους του δημαρχείου. Και τα οποία επίσης καθόλου δεν τα λογάριαζαν όταν κατοικοέδρευαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης – όπου άλλωστε σε λίγους μήνες ολοταχώς επιστρέφουν.

«5» Ηλεκτροδότησαν, με δαπάνες της ΔΕΥΑΒ, μια μικρή αποθήκη, χωρίς να χρησιμοποιείται, στο οικόπεδο ιδιοκτησίας της στο «Τριφυλλοπάζαρο», για να παίρνουν ρεύμα οι Τσιγγάνοι που έχουν εγκατασταθεί εκεί επί Δημαρχίας Χασιώτη. Δηλαδή, η ΔΕΥΑΒ ενώ έχει οικόπεδο για να χτίσει αποθήκη, όπως ταιριάζει σε μια τέτοια Επιχείρηση, νοικιάζει άλλη αποθήκη. Με τα τερτίπια της κυρίας Ουσουλτζόγλου καιρός είναι να αναλάβει η ΔΕΗ την ύδρευση και την αποχέτευση του καταυλισμού.

«6» Ακολουθώντας, κατά γράμμα, τις πρακτικές, που με τόση επιτυχία εφαρμόζει στο Δήμο η κυρία Ουσουλτζόγλου, η ΔΕΥΑΒ αξιοποιεί και αυτή τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι αγορές άλλων πόλεων (Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, κ.α.), ποτίζοντας άλλες περιοχές, κι αφήνοντας την τοπική αγορά της Βέροιας να αναρωτιέται για τα αίτια της δημοτικής ξηρασίας.

«7» Και βεβαίως εισέπραξε και ο πρόεδρος κύριος Τσιάρας τα έξοδα παράστασης που δικαιούνταν για το 2009 (1750ευρώ μηνιαίως) πιστός κι αυτός στις εξαγγελίες της κυρίας Ουσουλτζόγλου.

Έτσι διοικούν την ΔΕΥΑΒ, με τέτοιες πρακτικές, με μονομερείς και αναιτιολόγητες αποφάσεις, με κρυφές ενέργειες, και με απόκρυφα έγγραφα. Κι έτσι η κυρία Ουσουλτζόγλου και η παρέα της κατάφεραν, μέσα σε τρία χρόνια, να υπερδιπλασιάσουν τα τέλη ύδρευσης. Η κυρία Ουσουλτζόγλου, με τις υπέρογκες αυξήσεις που επιβάλλει η ΔΕΥΑΒ, ξεζουμίζει τους δημότες και, κατά τη γνώριμη τακτική της, χωρίς η ίδια να φαίνεται, οδηγεί την Επιχείρηση στο γκρεμό.
Κάτι ήξερε και κάτι τόλμησε να ψελλίσει ο κύριος Τσιάρας πριν το βάλει στα πόδια. Κάτι ήξερε και κάτι έγραψε, στη γνωστή δήλωσή του, ο -και υπάλληλος της ΔΕΥΑΒ- Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κύριος Ταχματζίδης (για επιλεκτική αντιμετώπιση εργαζομένων, για μαύρη εργασία χωρίς πρόσληψη δηλαδή εργαζομένων που πληρώνονται αργότερα ή με επιταγές). Στον οποίο βεβαίως κανείς από τους θιγέντες ή δήθεν θιγέντες δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε ή δεν τον άφησαν να απαντήσει.

Όμως εμείς εδώ στις δικές τους κραυγές οφείλουμε να απαντήσουμε, και μάλιστα με τα δικά τους στοιχεία. Όταν ανέλαβαν τη διοίκηση της ΔΕΥΑΒ έλεγαν πως τους αφήσαμε χρέη, και τώρα, με αφορμή τις αποχωρήσεις και τις αλλαξοπροεδρείες περηφανεύονται πως τάχα νοικοκύρεψαν τη ΔΕΥΑΒ. Οι Πίνακες που παραθέτουμε, με αδιάσειστα στοιχεία, από τους εγκεκριμένους Ισολογισμούς της Επιχείρησης, παρουσιάζουν ανάγλυφα την αλήθεια και μόνο την αλήθεια:

ΟΦΕΙΛΕΣ – ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:
31-12-2002 1.778.629 €
Παραλάβαμε από την Δημοτική Αρχή Χασιώτη

31-12-2003
419.474 €


31-12-2004
468.758 €


31-12-2005
815.076 €


31-12-2006
1.458.336 €
Παραδώσαμε χωρίς καμία αναπροσαρμογή τελών επί 4 χρόνια!

31-12-2007
1.629.445 €


31-12-2008
1.520.657 €


31-12-2009
1.268.776 €



Γιατί κύριε Τσιάρα μας είπατε ότι δεν οφείλει τίποτε η ΔΕΥΑΒ σήμερα; Είναι μικρό το ποσό των 1.268.776 €;

ΕΣΟΔΑ


Ύδρευση
Αποχέτευση
ΣΥΝΟΛΟ

31-12-2002
1.377.000
1.175.000
2.552.000

31-12-2003
1.492.000
1.301.000
2.793.000

31-12-2004
1.396.000
1.226.000
2.622.000

31-12-2005
1.374.000
1.213.000
2.587.000

31-12-2006
*1.425.000
1.259.000
2.704.000

31-12-2007
1.850.000
1.287.000
3.137.000

31-12-2008
2.002.000
1.296.000
3.298.000

31-12-2009
*2.973.000
642.000
3.615.000


* αύξηση των τελών ύδρευσης κατά 100% την τριετία 2007-2009. Αυτό είναι το νοικοκύρεμα κύριε Τσιάρα; Διπλασιάζοντας σε τρία χρόνια τα τέλη ύδρευσης και να έχεις οφειλές με την αποχώρησή σου 1.268.000Ευρώ;;
Ανείσπρακτα Έσοδα

31-12-2006
926.000

31-12-2009
1.266.000


Παρέλαβαν ανείσπρακτα από τη δική μας θητεία 926.000Ευρώ και σήμερα έχουν ανείσπρακτα 1.266.000Ευρώ. Αύξησαν δηλαδή κατά 300.000Ευρώ τα ανείσπρακτα έσοδα μέσα στα πλαίσια του νοικοκυρέματος που έκαναν.

Επενδύσεις - Έργα

31-12-2002
179.100

31-12-2003
341.000

31-12-2004
1.103.000

31-12-2005
533.000

31-12-2006
482.000

31-12-2007
984.000

31-12-2008
551.000


Πέρα από αυτά τα εύγλωττα και μη επιδεχόμενα καμία αμφισβήτηση στοιχεία, είναι ανάγκη, πριν κλείσουμε, να σχολιάσουμε μερικές ακόμα πτυχές της αμφιλεγόμενης, για να μην πούμε αμαρτωλής, λειτουργίας της ΔΕΥΑΒ. Είχαμε δεχτεί «όμορφες και περήφανες» κατηγορίες για μελέτες της ΔΕΥΑΒ, που δεν κάναμε. Ιδού όμως τι κάναμε και πώς η εξέλιξη των πραγμάτων πανηγυρικά μας δικαιώνει, όπως άλλωστε δικαιωνόμαστε και σε άλλες κυρίαρχες επιλογές μας. Η δική μας Δημοτική Αρχή επικαιροποίησε την αρχική μελέτη Χασιώτη, την οποία και υποβάλαμε στην Περιφέρεια, για ένταξη των έργων ύδρευσης – αποχέτευσης κλπ των Τοπικών Διαμερισμάτων. Αλλά η Περιφέρεια δεν ενέταξε έργα Δήμων που είχαν εκτελέσει τα δίκτυα σε ποσοστό 70%, και η Βέροια είχε εκτελέσει παραπάνω έργο. Αναγκαστήκαμε και εντάξαμε έργα ύψους 2,5 εκατ. € στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», για δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα. Τότε μας κατηγορούσαν, που δεσμεύαμε τέτοια ποσά για τα Τοπικά διαμερίσματα. Τώρα φωτογραφίζονται με τους εργολάβους. Ευτυχώς, που τους αφήσαμε αυτά, για τα οποία κάποτε μας κατηγορούσαν, και τώρα τα καρπώνονται, παριστάνοντας πως παράγουν έργο, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια πλήρως αποτυχημένη Δημοτική Αρχή. Σε προηγούμενη συνέντευξή μας, το Μάρτιο του 2009, είχαμε αποκαλύψει την παράνομη, την αδιαφανή και την επικίνδυνη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής της κυρίας Ουσουλτζόγλου, και είχαμε καταγγείλει τα «μαγαζάκια» που έστηναν μέσα στο Δήμο οι κάθε είδους συνεργάτες και παρατρεχάμενοί της. Στη συνέντευξή μας το Νοέμβριο του 2009 αναδείξαμε την ανευθυνότητα, το χαμαιλεοντισμό, τις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό και τις παρανομίες αυτής της Δημοτικής Αρχής.

Στη σημερινή μας συνέντευξη επικεντρωθήκαμε σε ελάχιστα ζητήματα, που, δυστυχώς, αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν όλες τις παραπάνω επισημάνσεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά, και πολλά άλλα, αποδεικνύουν περίτρανα, φωνάζουν, βοούν πως αυτή η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου της Βέροιας, όποια κι αν είναι η μορφή, η έκταση και το μέγεθος του Δήμου μας, είτε εφαρμοστεί το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», όπως αναμένεται, είτε όχι. Αυτή η Δημοτική Αρχή της υπόδικης για παράβαση καθήκοντος κυρίας Ουσουλτζόγλου είναι επικίνδυνη για τη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή,
είναι επιβλαβής για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι επιζήμια για τον τόπο, για την αγορά μας, για τους συμπολίτες μας, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Γι’ αυτό και η φθοροποιός δράση της πρέπει να λήξει. Και θα λήξει οπωσδήποτε. Σ’ αυτό, καθοριστική θα είναι η συμβολή του συνδυασμού μας, που δηλώνει και είναι και παραμένει σταθερά και ανυποχώρητα και δυναμικά «παρών» για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της Βέροιας”.