Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΣΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ

Oι πληγέντες από το πράσινο σκουλήκι, θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ και όχι απ’ τον ΕΛΓΑ, το πολύ σε έξι μήνες και με τιμή που θα προσδιοριστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι το μίνιμουμ της ζημίας θα ξεπερνά το 30% της παραγωγής τους. Σε περίπτωση δε, που..
παραδίδεται βαμβάκι με κάτω από διακόσια κιλά ανά στρέμμα, η ζημία θα προστίθεται στη συλλεγείσα ποσότητα, ώστε να εξασφαλιστεί συνδεδεμένη ενίσχυση για όλους. Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου.
Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε πως το πράσινο σκουλήκι έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες χιλιάδων βαμβακοπαραγωγών στη Θεσσαλία, σε ποσοστό μέχρι 80% (και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 80%) και ζήτησε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ κατά το 100% της ζημίας, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση θα επιλέξει τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ και «αποζημιώσεις-ψίχουλα, των 2-3 ευρώ το στρέμμα». «Αν πάνε στα ΠΣΕΑ, δεν θα υπάρχει ουσιαστικά αποζημίωση», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να πληρωθούν οι παραγωγοί και υπενθύμισε πως ο ίδιος έχει υποχρεώσει να αναρτάται στα εκκοκκιστήρια η τιμή του βαμβακιού και έχει προτρέψει τους αγρότες να μην πάει κανείς κάτω από πενήντα λεπτά.
Ο κ. Σκανδαλίδης, διαφώνησε με τις εκτιμήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ περί ζημίας ύψους 80%, θεωρώντας την «πολύ πιο χαμηλή». Σε κάθε περίπτωση, «και από τα ΠΣΕΑ να πάει η αποζημίωση, θα γίνει πολύ γρήγορα, το αργότερο σε έξι μήνες». Όσο για την τιμή, «θα τη δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού αποτιμήσουμε τη ζημιά», είπε.
«Θα ήταν άδικο να λέτε, ή να πούμε όλοι μας εδώ σαν Εθνικό Κοινοβούλιο, ότι μπορούμε εμείς να πάρουμε όλη τη συνδεδεμένη παραγωγή, τα διακόσια κιλά δηλαδή και μετά να πάει με την τρέχουσα τιμή του βαμβακιού, δηλαδή διακόσια για όλη τη ζημιά. Αυτό είναι άδικο - αλλά η τιμή δεν πρόκειται να πέσει στα δύο και τρία ευρώ που λέτε», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: