Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Mε το εργασιακό τους μέλλον να παραμένει αβέβαιο από τη νέα χρονιά, όταν και θα εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης», αντιπροσωπεία εργαζομένων του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" των δήμων Αλεξάνδρειας, Μελίκης, Πλατέος και Αντιγονιδών συναντήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, στο δημαρχείο Πλατέος, με τον δήμαρχο Πλατέος και υποψήφιο δήμαρχο Αλεξάνδρειας Φώτη Δημητριάδη, ζητώντας την υποστήριξή του στα αιτήματά τους.
Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων, αποτελούμενη από τους Στέλιο Ροφίτη κοινωνικό λειτουργό, Σταυρούλα Κουφοπούλου..
οικογενειακή βοηθό (από το δήμο Μελίκης), Θεοπίστη Φανάρα νοσηλεύτρια (από το δήμο Αντιγονιδών), Φανή Ματράκα ψυχολόγο, Αναστασία Μπαλτζή, νοσηλεύτρια και Νέλλη Τσαλκιτζή οικογενειακή βοηθό (από το δήμο Αλεξάνδρειας), Ευαγγελία Τσιλιβαράκου ψυχολόγο και Σαββούλα Παπαδοπούλου οικογενειακή βοηθό (από το δήμο Πλατέος), τόνισαν στον δήμαρχο ότι διεκδικούν την συνέχιση του προγράμματος, με σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
«Αυτή την στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" απ’ όλη τη χώρα βρισκόμαστε κυριολεκτικά "στον αέρα". Έπειτα από 8 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος στους δήμους, η Πολιτεία αδυνατεί να δώσει μία σαφή απάντηση για το εάν και με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του. Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε στο πρόγραμμα από το 2003 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Προσληφθήκαμε με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και προσφέρουμε κοινωνικό έργο που αναγνωρίζεται από τους ωφελούμενους του προγράμματος. Οι συμβάσεις μας λήγουν φέτος τον Δεκέμβριο και το μόνο που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι μία αόριστη δέσμευση του υφυπουργού Εσωτερικών, του κ. Ντόλιου, ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύψει ένα μέρος του κόστους. Το πιο αισιόδοξο σενάριο για μας, είναι η συνέχιση του προγράμματος το 2011, ίσως μέχρι και το 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα προβλέψει σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στην περίπτωση αυτή, λένε ότι θα βγάλουν προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων, μέσω του ΑΣΕΠ και κινδυνεύουμε να μείνουμε απ’ έξω», ανέφερε στον δήμαρχο ο Στέλιος Ροφίτης, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του από τη στάση της ΚΕΔΚΕ, που -όπως είπε- «δεν συμπαραστάθηκε έμπρακτα στα αιτήματά μας, τόσο επί προεδρίας Κουκουλόπουλου, όσο και επί προεδρίας Κακλαμάνη».
Καταλήγοντας, ο κ. Ροφίτης τόνισε στον δήμαρχο τα εξής: «Βρισκόμαστε σε αναβρασμό, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας και ζητούμε από εσάς -όπως θα ζητήσουμε το ίδιο και από τους επικεφαλής των άλλων συνδυασμών που θα επιδιώξουμε να συναντήσουμε- να συμπαρασταθείτε στα δίκαια αιτήματά μας, να μας διαβεβαιώσετε ότι θα συνεχιστεί η λειτουργία όλων των δομών "Βοήθεια στο Σπίτι" στο νέο Δήμο Αλεξάνδρειας με κατοχύρωση της εργασίας μας και ότι θα παρέμβετε στην ΚΕΔΚΕ, για να πιεστεί η Κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά μας».
Απαντώντας στους εργαζομένους, ο δήμαρχος Πλατέος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης, αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", μαζί με τα ΚΕΠ, αποτελούν -όπως είπε- «τις πιο πετυχημένες δομές εξυπηρέτησης των πολιτών που εφαρμόστηκαν στη χώρα». Καυτηρίασε το γεγονός ότι, παρά την πανθομολογούμενη αναγνώριση για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν κατάφεραν να δώσουν οριστική λύση στη χρηματοδότησή του, που γίνεται αποσπασματικά μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια (Β' ΚΠΣ, Γ' ΚΠΣ). Αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Πολιτείας, που απορρέει τόσο από Συνταγματική επιταγή όσο και από τον νόμο του «Καλλικράτη», να εξασφαλίζει ότι για κάθε μεταφερόμενη αρμοδιότητα στους δήμους θα παρέχονται οι αντίστοιχοι πόροι, σημειώνοντας παράλληλα ότι, ειδικά για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", δεν έχει εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Κατανοώ την αγωνία σας και το δίκαιο των αιτημάτων σας. Δεν ξέρω τι θα κάνει τελικά η Πολιτεία, εάν και από πού θα βρει τους αναγκαίους πόρους για την συνέχιση του προγράμματος και με ποια διαδικασία θα εξασφαλίσει την στελέχωση των δομών αυτών με το αναγκαίο προσωπικό για την λειτουργία τους», ανέφερε στους εργαζόμενους ο Φώτης Δημητριάδης και τόνισε τα εξής: «Από την πλευρά μου, και σε ό,τι αφορά τον νέο δήμο Αλεξάνδρειας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την λειτουργία των τεσσάρων υπαρχουσών δομών "Βοήθεια στο Σπίτι", σε Αλεξάνδρεια, Πλατύ, Μελίκη και Αντιγονίδες, έστω και αν χρειαστεί να καλύψουμε εξ’ ολοκλήρου από δημοτικούς πόρους τα χρήματα που απαιτούνται, περικόπτοντας στην ανάγκη κονδύλια από κάποια άλλα έργα. Διότι, μικρή σημασία έχει εάν δεν γίνει κάποια ασφαλτόστρωση φερ’ ειπείν, τη στιγμή που εκατοντάδες συμπολίτες μας, κυρίως ανήμπορα και μοναχικά άτομα, που στερούνται της φροντίδας και θαλπωρής του συγγενικού τους περιβάλλοντος, βασίζουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους στο πρόγραμμα αυτό. Και αυτούς τους ανθρώπους δεν προτιθέμεθα να τους αφήσουμε αβοήθητους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: