Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ώρες ευθύνης…
Είμαστε εδώ, μπροστά στο γκρίζο αύριο να αντιπαραθέσουμε μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία του Νέου διευρυμένου Δήμου της Αλεξάνδρειας.
Είμαστε παρόντες και αναλογιζόμαστε, τόσο οι εμπλεκόμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και ο κάθε πολίτης για τις εκλογές..
που έρχονται και που αποτελούν βαθειά πολιτική πρόκληση.
Είμαστε παρόντες και αναλογιζόμαστε, τόσο οι εμπλεκόμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και ο κάθε πολίτης για τις εκλογές που έρχονται και που αποτελούν βαθειά πολιτική πρόκληση. Όχι μόνο γιατί κρίνεται το μέλλον της Καλλικρατικής αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά κυρίως γιατί τίθενται αντιμέτωπες πολιτικές λογικές.
Λογικές που η μια θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση προσκολλημένη στην εκάστοτε κεντρική εξουσία, όχι μόνο υπηρέτη της αλλά παρατρεχάμενο της και η άλλη που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση μοχλό εξέλιξης της κοινωνίας προς το μέλλον.
Όλα τα χρόνια που έχουν περάσει σε ελάχιστες περιπτώσεις είδαμε τη δεύτερη λογική να εφαρμόζεται. Κι αυτό γιατί πάντα η κεντρική εξουσία φρόντιζε να προωθεί στις τοπικές κοινωνίες πρόσωπα και αντιλήψεις που μονάχα την πρώτη λογική υπηρετούσαν. Το ίδιο βεβαίως προσπαθούν να κάνουν και σήμερα.
Στην πράξη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σε ουσιαστικά θέματα της καθημερινότητας που πρέπει να διευθετηθούν με γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Λέμε ναι στους μεγάλους δήμους για την εκμετάλλευση μεγάλων κονδυλίων από την κεντρική εξουσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέμε ναι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων που όμως πρέπει να συνοδεύονται με τους αντίστοιχους πόρους, γιατί χωρίς αυτούς είναι απλά τερτίπια που μόνο την λογική του μνημονίου και της Τρόικας εξυπηρετούν. Δεν είναι λογικές αυτές που εκφράστηκαν « αυξήστε τα Δημοτικά Τέλη για να αυξηθούν τα έσοδα των ΟΤΑ », φορτώνοντάς τα για μια ακόμη φορά στους πολίτες, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό ακόμη περισσότερο.
Δεν συμφωνούμε σε περικοπές κονδυλίων που επηρεάζουν την πολιτιστική, υγειονομική και οικονομική αναβάθμιση του τόπου, όποιον σκοπό και αν εξυπηρετούν.
Δεν συμφωνούμε σε πρακτικές που εφαρμόστηκαν από αυτούς που ήταν απόντες στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Είμαστε απέναντι σ’ αυτούς που διχάζουν τον τόπο.
Είμαστε απέναντι σε παρασκήνια, σε παλιές συνταγές με φθαρμένα υλικά, αλλοτριωμένα βαθειά μέχρι το κόκαλο χωρίς ελπίδα και όραμα, σε πρόσωπα γαντζωμένα στις καρέκλες της εξουσίας.
Δεν συμφωνούμε με την παρακμή και την υποβάθμιση της δημοκρατίας που προέρχεται από την υπεροψία της εξουσίας, την ευνοιοκρατία , το βόλεμα των ημετέρων και την εξόφληση υποχρεώσεων απροκάλυπτα χωρίς ντροπή, τις υποσχέσεις, τα ιδιοτελή συμφέροντα, τις πελατειακές σχέσεις, την ρουσφετολογία και την αδιαφάνεια, την αυταρχικότητα του δημάρχου και της διοίκησης καθώς και με τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου παραμονές των εκλογών, πουλώντας ψεύτικη ελπίδα με αντάλλαγμα την ψήφο των συμπολιτών.
Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικού στόχου, η ανυπαρξία προτεραιοτήτων, η ανυπαρξία μετώπου και δέσμης μέτρων και δράσεων κατά της ανεργίας και της αναδουλειάς, η άγνοια της αειφορίας, η ατολμία ανάληψης υπερβατικών πρωτοβουλιών, η διαχειριστική λογική αντί της αναπτυξιακής δυναμικής, θα επιταχύνουν την φθίνουσα οικονομική πορεία του Δήμου και του νομού.
Συνείδησή μας, ανάγκη και καθήκον μας είναι να αγωνιστούμε να ανατρέψουμε την αρνητική αυτή πορεία.
Δεν παραγνωρίζουμε όσα θετικά έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά πιστεύουμε ότι οι καιροί απαιτούν ποιοτικό άλμα : είναι αναγκαία μια νέα, ελπιδοφόρα πρόταση.
Κατανοώντας την σημερινή πολυπλοκότητα την οικονομική δυσπραγία και την παγκόσμια συγκυρία, στηριζόμενοι στις δυνάμεις των πολιτών, στην γνώση, στην εμπειρία, στην τεχνοκρατική επάρκεια, στην καινοτομία, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, στον σχεδιασμό, στην διαβούλευση και στην συλλογική δράση, στην συμμετοχή των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, είμαστε βέβαιοι ότι μια καλλίτερη μοίρα μας αξίζει.
Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε ένα νέο Δήμο, που εκτείνεται από τις εκβολές και τον Αϊ Νικόλα έως την τάφρο του 66 και από την Φυλλουριά στο Νιόκαστρο ως και τον Λουδία.
Είμαστε σε θέση μαζί να κάνουμε τον νέο Δήμο της Αλεξάνδρειας :
* διακριτό, από τους άλλους Δήμους της ενδοχώρας, αναδεικνύοντας τα φυσικά χαρίσματα.
* μοναδικό, προβάλλοντας την ιστορία του και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
* δυναμικό, από ατομικές και συλλογικές δράσεις του κοινωνικού δυναμικού του.
* ακμάζοντααπό καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα ανατροφοδοτούν την τοπική οικονομία σε μια αειφόρο ανάπτυξη.
Θέλουμε και μας αξίζει να ζούμε σε ένα σύγχρονο Δήμο, ζωής, χαράς, δημιουργίας οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας.
- για να χαίρονται τα παιδιά στους παιδότοπους με ασφάλεια.
- για να ανοίξουν δουλειές και να κρατήσουμε τους νέους μας στον τόπο τους.
- για να αναπτύξουμε τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στις παραγωγικές δυνάμεις.
- για να δίνουμε τη χαρά της ζωής και της προσφοράς, στους απόμαχους της εργασίας.
Γνωρίζουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα. Από την λακκούβα και τους παιδότοπους, τα σκουπίδια και την κουλτούρα, την διαχείριση των υδάτινων πόρων και της ενέργειας, το δομημένο περιβάλλον και τον αθλητισμό, τις ανάγκες όλων των ηλικιών , το δίκτυο κοινωνικής προστασίας……
Γνωρίζουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας στην παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων και προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρησης που θα αποφέρουν συστηματικά σημαντικά οικονομικά οφέλη,ως ποιοτικά προϊόντα.
Δεν αφήνουμε και δεν πρέπει να αφήνουμε καμιά ευκαιρία ανάπτυξης να πάει χαμένη για τον Δήμο και τους πολίτες εκμεταλλευόμενοι προγράμματα εθνικές και κοινοτικές ενισχύσεις με σκοπό την ανάπτυξη της γεωργίας , κτηνοτροφίας και νέων τεχνολογιών.
Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει.
Μπορούμε μαζί να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση για να ανατρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό.
Συμπολίτισσες και συμπολίτες είναι ώρες ευθύνης για τον καθένα μας!!!
Η ζωή είναι μικρή και πολύτιμη.
Η αναβολή από τετραετία σε τετραετία είναι πια καταστροφική.
Όποιος μετάνιωσε για το παρελθόν επιβάλλεται να μην μετανιώσει από τώρα για το μέλλον.
Ο Δήμος πρέπει :
* να αγκαλιάζει, να στηρίζει, να αναδεικνύει τον άνθρωπο συλλογικά και ως άτομο.
* να εγγυάται το συλλογικό δικαίωμα για ευτυχία, ασφάλεια, υποστήριξη, κοινωνική αλληλεγγύη .
Γιατί το γέλιο η έκφραση, η κοινωνική συναναστροφή όταν δεν είναι στοιχείο της καθημερινότητας η ζωή μας στερεύει ,σκληραίνει, εξαφανίζεται.
Το ξεπέρασμα των αγκυλώσεων, και η ανάδειξη δημοτικών αρχών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και καταμέτρησης δυνάμεων.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση προσωπικών πολιτικών και φιλοδοξιών.
Πρέπει να είναι υπόθεση των πολιτών που συμμετέχουν , οραματίζονται και σχεδιάζουν , που συγκρίνουν πρόσωπα και προγράμματα, σταθμίζουν ικανότητες, γνώση, εμπειρία , επάρκεια αποτελεσματικότητα, τη συμπεριφορά και αισθητική.
Σεβόμαστε τα κόμματα, τα οποία αποτελούν δομικό στοιχείο της δημοκρατίας και που ο καθένας από μας κάποιο ψηφίζει.
Τα εννοούμε όμως όχι ως φορείς κατάληψης και νομής της εξουσίας αλλά ως φορείς πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης για την ορθολογική διαχείρισή της.
Πιστεύουμε στη συμμετοχική διαδικασία που είναι η βάση της άμεσης δημοκρατίας.
Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο , την δημιουργική σύνθεση απόψεων, τις καινούργιες ιδέες, την καινοτομία, την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την αξιοκρατία.
Πιστεύουμε και προτείνουμε την θεσμοθέτηση τακτής διαβούλευσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων του κοινοβουλίου και των παραγωγικών τάξεων.
Πιστεύουμε, και επιμένουμε στις αντιλήψεις μας για ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και πολυσυλλεκτική τοπική αυτοδιοίκηση.
Πιστεύουμε, πρεσβεύουμε και επιμένουμε στις αληθινές και ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις.
Η πρόταση που σήμερα καταθέτουμε αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη του Δήμου . Ζητάμε όχι απλά τη συμπαράταξή του αλλά την ενεργή συμμετοχή και συμβολή του. Γιατί η δική μας δύναμη αρχίζει και τελειώνει στη δημοκρατική συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: