Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΙΔΗΣ (πρ. Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας): ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, κοινοποίησε την τροπολογία, που ψήφισε η Βουλή στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία επέρχονται κάποιες βελτιώσεις στις συμβάσεις μισθωμάτων μεταξύ εμπόρων και ιδιοκτητών καταστημάτων.
Οι βελτιώσεις αυτές ανακουφίζουν οπωσδήποτε τον κόσμο της αγοράς, επιτρέποντας τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα ενοίκια, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σύναψη της μίσθωσης.
Περιορίζονται..
..επίσης, τόσο ο χρόνος καταγγελίας της μίσθωσης, όπως και το ποσό της αποζημίωσης από τον έμπορο στον εκμισθωτή.
Η τροπολογία με τις παραπάνω προβλέψεις κρίθηκαν μερικά θετικές, γιατί ανακουφίζει μεν αλλά μερικώς το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς και δεν πέρασε η πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθώσεων με παράλληλες φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Κοντογουλίδης, από το μικρόφωνο του Ράδιο Αιχμή, προέβη σε σημαντικές επισημάνσεις, σε ό,τι αφορά στη σχέση του εμπορικού κόσμου με τον ιδιοκτήτη του χώρου που διαθέτει για την άσκηση εμπορικής χρήσης.
Ο κ. Κοντογουλίδης συνδέει την επιβίωση της αγοράς με την τύχη των χώρων καταστημάτων. Υπάρχει μια αλληλουχία στη λειτουργία των δύο μερών και στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κανείς δεν μένει αλώβητος.

Ο κ. Κοντογουλίδης δήλωσε πως ο εμπορικός κόσμος περιμένει κάποιο δεδικασμένο που θα επιτρέψει την έναρξη συζητήσεων για τη μείωση των μισθωμάτων. Το ίδιο το κράτος εξάλλου, έχει ξεκινήσει διαδικασίες μείωσης των μισθωμάτων για τις υπηρεσίες του.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας ζητά την από κοινού με τους ιδιοκτήτες συζήτηση, ώστε θα πρέπει και οι δεύτεροι να αντιληφθούν ότι τα εξωπραγματικά μισθώματα, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, πως οι καιροί άλλαξαν και πρέπει από κοινού να βρουν μια λύση συμφέρουσα για όλους.

Σήμερα υπάρχουν στην αγορά της Βέροιας μισθώματα αδύνατο να αντιμετωπιστούν ακόμη και να εξηγηθούν, με αποτέλεσμα οι έμποροι να τα εγκαταλείπουν, απλούστατα γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα σε συνδυασμό με την περίοδο των «ισχνών αγελάδων» που διανύουμε.
Στη βάση του «όχι πόσα θέλω αλλά πόσα εισπράττω», τοποθετεί ο κ. Κοντογουλίδης το πρόβλημα. Και σήμερα οι έμποροι δεν εισπράττουν. Αυτό, μεσοπρόθεσμα, θα επηρεάσει και τους ιδιοκτήτες που θα υποχρεωθούν να βλέπουν τα μαγαζιά τους ανοίκιαστα. Ήδη αυτό συμβαίνει ακόμη και στο κέντρο της εμπορικής κίνησης της Βέροιας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος κινείται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης κάποιων επαφών και της έναρξης άτυπων έστω συζητήσεων, με σκοπό να βρεθεί μια κοινή θέση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: