Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

«Έξω από τα δόντια» μίλησαν οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών ΑΛΜΜΕ και VENUS, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Αιγές».
Οι Πρόεδροι της VENUS και ΑΛΜΜΕ Θεολόγης Καραϊνδρος και Αθανάσιος Παπαφωτίου αντίστοιχα και οι Διευθυντές των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών, Αντώνης Μαρκοβίτης και Χρήστος Γιαννακάκης, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρθηκαν στα γεγονότα που οδήγησαν το ροδάκινο στη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, ενώ..
παράλληλα κατήγγειλαν καταχρηστικές συμπεριφορές, κακούς χειρισμούς και καταστάσεις στο χώρο της διακίνησης και μεταποίησης, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την μετέπειτα πορεία καθώς και την εξέλιξη του ροδάκινου..

Όσον αφορά πάντως την παραγωγική περίοδο την οποία διανύουμε, οι συνεταιριστικοί φορείς τόνισαν ότι η Ελλάδα είναι ο μοναδικός «παίκτης» στην εμπορία του μεταποιημένου ροδάκινου, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ανταγωνιστριών χωρών..

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ».
Στα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περσινή παραγωγική περίοδο, στο φιάσκο με τον Κιλτίδη και τα 10.000 κοντέινερς αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της VENUS κ. Καραίνδρος..
«Η κατακρήμνιση στην αγορά του ροδάκινου είχε σχέση και με την παρέμβαση του κ. Κιλτίδη. Δεν προωθήθηκε ούτε ένα κοντέινερ στη Ρωσία και έτσι ευνοήθηκαν οι εισαγωγείς και έχασαν οι αγρότες. Με παρέμβαση του κ. Χατζηγάκη και του ΕΛΓΑ, το εισόδημα του παραγωγού βελτιώθηκε πλασματικά, κάποιες φορές και ουσιαστικά, αλλά η αγορά ακολούθησε φθίνουσα πορεία, λόγω της χαμηλής τιμής που δόθηκε από συγκεκριμένο Συνεταιρισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραϊνδρος ο οποίος τόνισε ότι η τιμή του παραγωγού και του τελικού προϊόντος μεταποίησης, σχέση αμφίοδρομη, μπορεί να ανακάμψει με μεγάλη όμως δυσκολία..
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας έκανε λόγο για βιομηχανίες οι οποίες με τις πρακτικές που ακολουθούν, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία του ροδάκινου..
«Μια μερίδα των κονσερβοποιών αγωνίζεται για την αύξηση της τιμής, ενώ κάποιες άλλες προχωρούν σε προσφορές..
Με την περσινή τους πλεύση άλλωστε, ορισμένες βιομηχανίες επέτρεψαν να πουληθεί το ροδάκινο λιγότερα από 10 λεπτά. Είναι εγκληματική η συμπεριφορά ορισμένων βιομηχανιών που προσφέρουν τιμές για να “σκάσουν” το ροδάκινο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως σε μια προσπάθεια εξυγίανσης, οι όποιες καταχρηστικές πρακτικές αναφέρθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν Επιτροπές Εργασίας και μάρκετινγκ για την αύξηση της τιμής πώλησης του ροδάκινου..
Αναφορικά πάντως με τα ροδάκινα τα οποία προορίζονται για χυμοποίηση, ο κ. Καραϊνδρος υποστήριξε πως η τιμή τους δεν πρέπει να είναι κάτω από 60% της τιμής του ροδάκινου της α΄ κλάσης και διευκρίνισε πως φέτος η Ελλάδα είναι ο μόνος «παίχτης» στην Ευρωπαϊκή αγορά αφού η Κίνα πουλάει 30% ακριβότερα..

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Για «συνδικαλιστές της καφετέριας», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ κ. Παπαφωτείου, ο οποίος στο πλαίσιο της τοποθέτησης του τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ βιομηχανιών και παραγωγών..
«Ο λόγος μας είναι σοβαρός και υπεύθυνος. Δεν αποκλείουμε τον ρόλο κανενός θεσμικού-συνδικαλιστικού οργάνου θέλουμε όμως να ξέρουμε πότε εκλέχτηκαν και τι αντιπροσωπεύουν αυτοί που μας κρίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά..
«Εμείς στηρίζουμε τους παραγωγούς και πέρυσι τους ενισχύσαμε αλλά αυτοί θέλησαν να κλείσουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Αγωνιζόμαστε για το καλό του αγρότη», πρόσθεσε ο κ. Παπαφωτίου..

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Στις ενέργειες στις οποίες προχώρησαν πέρυσι και πρόπερσι οι συνεταιριστικές Βιομηχανίες της ΑΛΜΜΕ και της VENUS για να στηρίξουν τους παραγωγούς, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της VENUS, Αντώνης Μαρκοβίτης..
«Το 2008 οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις έδωσαν 30 λεπτά αντί για 25 στους παραγωγούς. Το ίδιο κάναμε και πέρυσι. Στηρίξαμε τους ροδακινοπαραγωγούς..
Τι θέση πήραν όμως οι συνδικαλιστές απέναντι στις βιομηχανίες; Απέναντι στους Συνεταιρισμούς που πληρώθηκαν και δεν πλήρωσαν τους παραγωγούς;», τόνισε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας παράλληλα πως το 20% των παραγωγών της Ημαθίας παραμένουν απλήρωτοι, ενώ στην Πέλλα φτάνει το 50%..
«Το παρόν έχει άμεση σχέση με το παρελθόν. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιωθεί η αγορά για να πάρει ο παραγωγός αυτά που πρέπει. Παίζουμε σε ένα γήπεδο μόνοι μας και κοιτάμε να βάλουμε γκολ στην εστία μας», σημείωσε αναφερθείς στην ευκαιρία που έχει φέτος η Ελλάδα να κυριαρχήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά..
Τέλος, τόνισε την ανάγκη εξυγίανσης Βιομηχανιών και Συνεταιρισμών και υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει το «πόθεν έσχες» όλων όσων εμπλέκονται με φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον τομέα του ροδακίνου..

ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.
Σε καταχρηστικές συμπεριφορές στο χώρο της μεταποίησης και της εμπορίας αναφέρθηκε και ο Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος τόνισε πως έχει καταγγείλει τα συγκεκριμένα φαινόμενα στα θεσμικά όργανα, έχει έρθει αντιμέτωπος με δικαστικές διαμάχες, χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς ορισμένοι συγκαλύπτουν όπως είπε, τέτοιου είδους φαινόμενα..
«Όταν πέρυσι βγήκαμε και είπαμε ότι τα 10.000 κοντέινερς είναι ένα αισχρό παραμύθι, κατηγορηθήκαμε και χαρακτηριστήκαμε λαμόγια, από εφημερίδα των Αθηνών, που υπονομεύουν την εθνική συμφωνία», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης..
«Προσπαθούμε με υπευθυνότητα να κάνουμε έναν αγώνα. Δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε. Θέλουμε τη συνεργασία με τους συνδικαλιστές», κατέληξε..
πηγή: εφημεριδα ΕΠΙΚΑΙΡΑ,

Κωνσταντίνα Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: