Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

LE MONDE:«Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου»

Με τίτλο «Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου», ο Αρνό Λεπαρμαντιέ, δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης στις Κάννες....
Στο blog που διατηρεί ο δημοσιογράφος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, υπογραμμίζει πως η θέση του Γάλλου προέδρου είναι πως «δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση, οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε λεπτό παραπάνω εφόσον δεν έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που έχει σημασία: Θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη;».

Αυτή φέρεται να είναι η διαπραγματευτική θέση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, απόψε, ακριβώς πριν από την έναρξη του G20.

Αναφέρει επίσης ότι, προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει «κλειδώσει» τις θέσεις του με την καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Συβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΕΚΤ). Ολοι αυτοί θα θέσουν τον κ. Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει: σύμφωνα με το Μπερσί (το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας,) οι Έλληνες θα ξεμείνουν από χρήματα το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, συνεχίζει, θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογός του, ο κ. Θαπατέρο, ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα. Εάν επιμείνει στο δημοψήφισμά του, τονίζει, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα να επιταχυνθεί άμεσα.

Εν τω μεταξύ, σημειώνει, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί στην Αθήνα ούτε ένα λεπτό του ευρώ παραπάνω . Η κυβέρνηση αναμένει την τελευταία δόση του σχεδίου που είχε αποφασιστεί το 2010, ύψους 8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τα κράτη της Ε.Ε. υπό τη μορφή βοήθειας και διμερών δανείων. Η εκταμίευσή του κρίνεται αμφίβολη: Οι μη Ευρωπαίοι εταίροι του ΔΝΤ αντιτίθενται, ενώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν μία χώρα που αρνείται να αναλάβει δεσμεύσεις. Η καταβολή αυτών των 8 δισ. ευρώ είχε σαν όρο την υιοθέτηση νέων μέτρων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου βοήθειας των 130 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, καταλήγει ο δημοσιογράφος.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: