Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ: Δεν αναβλήθηκε. Αποσύρθηκε το θέμα. Επεστράφη- Η ΜΠΟΧΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ

Θέση για το ρεζιλίκι που έπαθαν αυτοί που επιχείρησαν χτες να περάσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο κεντρικής Μακεδονίας την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και της Περιφέρειας για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην θέση¨"12" στα Πιέρια, παίρνει με ανακοίνωσή της η Οικολογική ομάδα Βέροιας που έπαιξε και... συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή στην κατεύθυνση της αποτροπής του έργου.
Χτες, εκτός των άλλων, μέλη της Ομάδας βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου όπου μοίρασαν ανακοίνωση με την οποία ενημέρωναν τους συμβούλους για το θέμα και άνοιξαν πανό διαμαρτυρίας.
Δείτε αναλυτικά την ενημερωτική ανακοίνωση και το συμπέρασμα της Ομάδας μετά την απόσυρση του θέματος.

Χθες την Πέμπτη, τελευταίο και 14ο θέμα, ήταν η εμπλοκή της Περιφέρειας στην κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Βεργίνα. Από μέρους του ΕΣΔΑ Ημαθίας, στόχος ήταν η διαχειριστική επάρκεια της Περιφέρειας.
Το αρχικό κόστος κατασκευής από είκοσι και κάτι εκατομμύρια ΕΥΡΩ, τώρα είδαμε να αναβαίνει στα σαράντα εκατομμύρια και μάλιστα για διαφήμιση του «έργου» προβλεπόταν δαπάνη 1. 230.000 ΕΥΡΩ. Όποιος μπορεί και θέλει, καταλαβαίνει. Θα μοίραζαν λεφτά, δεξιά και αριστερά για διαφήμιση, για να καμφθούν οι αντιδράσεις πιθανόν. Πάντα και παντού ως τώρα, κάποιοι μοίραζαν την «πίτα» και όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Ήταν ο τρόπος που φτάσαμε σαν χώρα, σ ΄αυτό το σημείο της αναξιοπρέπειας.
Κατά την συζήτηση, το θέμα προτάχθηκε ως δεύτερο και την εισήγηση έκανε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, υπερασπιζόμενος το «έργο». Από την Ημαθία, πήρε τον λόγο ο κ. Μούρνος, και ήταν αντίθετος στα δρομολογούμενα. Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ, κ. Παπαποστόλου, για να δώσει απαντήσεις σε όποια σημεία ήταν απαραίτητες διευκρινήσεις. Για να πείσει. Ήταν η αποτελεσματικότερη παρουσία κατά του έργου. Δεν μπόρεσε να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε από Περιφερειακούς Συμβούλους. Η παρουσία του, σφράγισε την πανωλεθρία της ημέρας.
Εν τω μεταξύ, επτά μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, εισέβαλαν στην αίθουσα και ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε « Η μπόχα, δεν είναι από τα σκουπίδια. Από άλλους είναι». Επι δέκα λεπτά ήταν αναρτημένο, χωρίς να ενοχλήσει κανείς και το απέσυραν, όταν δεσμεύθηκε η Πρόεδρος ότι θα πάρουν τον λόγο.
Ακολούθησε λεκτική ένταση μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων. Κάποιοι ήθελαν να αποσυρθεί τι θέμα και άλλοι, να πάρουν τον λόγο οι ενδιαφερόμενοι. Τελικά, δεν χρειάστηκε να πάρει κανείς τον λόγο. Η παρουσία του κ. Παπαποστόλου, ήταν αρκετή για να πεισθούν όλοι ότι όλα είναι στον αέρα και οικονομικά και τεχνικά. Αποσύρθηκε λοιπόν το θέμα και επεστράφη στον Δήμο Βέροιας. Σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δύο φορές τάχθηκε αρνητικά στο «έργο», άσχετα εάν η Δήμαρχος σε συλλογικά όργανα το υπερασπιζόταν. Ίσως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, φανεί εάν κάποιες «προκαταβολές» από το 1.230.000 ΕΥΡΩ, έκαμψαν κάποιες αντιδράσεις. Η συνέχεια δηλαδή θα είναι πλέον μια κωμωδία σε κάθε περίπτωση.
Σαν τέλος, σημειώνουμε την τοποθέτηση του κ. Τρεμόπουλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, του Ευρωβουλευτή των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ». Που ενώ η υπόθεση αφορούσε και την Θεσσαλονίκη σε σχέση με το νερό ύδρευσης της πόλης, Χρόνια πολλά τώρα, ήταν παντελώς απών. Μάλιστα τα.. «στελέχη» των πράσινων στην Ημαθία, ήταν υπέρ του «έργου». Τώρα που «τραβάει» η υπόθεση, που «καθάρισε» το θέμα από όλους τους άλλους πλήν αυτού, τώρα είναι λάβρος κατά του «έργου». Η πάγια τακτική, λυπηρής παρουσίας και πολιτικής, όχι απαραίτητα μόνον περιβαλλοντικής.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ



Θεσσαλονίκη 24 Νοεμβρίου 2011
Οι δουλειές πάνε καλά.
Σχεδίασαν και θέλουν να κατασκευάσουν εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, στην Βεργίνα. Τριακόσια μέτρα από το νερό του Αλιάκμονα, που υδροδοτεί την Θεσσαλονίκη. Επι οκτώ χρόνια, εξαπατώντας και παραπλανώντας, συλλογικά όργανα του Νομού Ημαθίας και τους πολίτες, επειδή έτσι θέλουν, προωθούν ακόμη αυτό το σχέδιο. Οι συνθήκες, και οι πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν ολόκληρη την χώρα στο γκρεμό, λειτουργούν ακόμη ανενόχλητα. Σα να μην συμβαίνει τίποτε, βάλανε στο μάτι δεκάδες εκατομμύρια Ευρω για κατασκευή εργοστασίου καύσης και ένα κόστος διαχείρισης απαγορευτικό για τους Δημότες.
Ξεκίνησαν για δήθεν παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο που θα παράγεται από τα απορρίμματα και κατέληξαν σε εργοστάσιο καύσης. Το όφελος για την Ημαθία, θα είναι οι στάχτες της καύσης. Είναι καλό δομικό υλικό. Ναι. Αυτό είπε ο υπεύθυνος της εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ, όταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το όφελος για την Ημαθία. Εξαπάτησαν τους πάντες λέγοντας ότι δεν θα υπάρχουν καμινάδες και καπνοί, οι αιρετοί της Ημαθίας βυθισμένοι στην ανεπάρκειά τους και σεβόμενοι τα εργολαβικά συμφέροντα, οδηγούν τον Νομό Ημαθίας βαθύτερα στην υπανάπτυξη. Κι ενώ ο Δήμος Βέροιας είναι, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, εναντίον του ανίερου αυτού «έργου», η απερίγραπτη Δήμαρχος, το υποστηρίζει σε διάφορες συσκέψεις και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, συμμετέχουν στις μελέτες κατασκευής.
Εναντίον αυτής της εγκληματικής τακτικής, είναι πλήθος συλλογικών οργάνων. Το ΤΕΕ, ο Πανελλήνιος σύλλογος αρχαιολόγων, περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αδιαφορώντας για το αύριο, το υποθηκεύουν. Το Παγκόσμιο σύμβολο, τις Αιγές, την Βεργίνα και τον πολύτιμο φυσικό πόρο του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, του Αλιάκμονα. Μπροστά στο κέρδος τους, τίποτε άλλο δεν έχει αξία.
Όποιοι και ότι μας κατάστρεψε σήμερα, θα το σταματήσουμε. Δυστυχώς, η πλήρως διαβρωμένη Διοικητική και πολιτική δομή της χώρας μας, από οικονομικούς εξωθεσμικούς μεγαλοπαράγοντες, μόνο καμμένη γή αφήνει πίσω της..
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα, καλούνται να ψηφίσουν οι αιρετοί, κατά παραγγελία, χωρίς να έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται. Έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και τώρα.
Η βρώμα, δεν είναι από τα σκουπίδια. Από άλλους είναι.


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ζόρικα κομμάτια όσοι συμμετέχουν στηνη ομάδα αυτή ρε Μόχλα; Δεν είναι ζόρικα αυτά που γράφουν; Μγκιά σου που τα γράφεις κι εσύ αλλά, δεν παίρνεις θέση. Σε άλλες καταστάσεις παίρνεις κι ας είναι μακρυά. Αυτοί, είναι απο την περιοχή μας.