Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 2 Νοέμβρη 2011
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ καταρρέει                                                                       

 Την ίδια τύχη θα έχει το μνημόνιο και οι -όποιοι- επίδοξοι διάδοχοι του ΓΑΠ στην κυβερνητική εξουσία
Η κυβέρνηση του ΓΑΠ καταρρέει. Σε πρωτοφανή πανικό, απόλυτα απομονωμένος από τον κόσμο, έχοντας στηρίξει μια απίστευτα αντεργατική πολιτική, ο αρχηγός της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας παραπαίει μεταξύ δημοψηφίσματος και εκλογών. Και οι δύο λύσεις τον οδηγούν σε....
αποστρατεία, μέσα στη γενική χλεύη και κατακραυγή.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη του κόσμου και των αγώνων αντίστασης: Των απεργιών, των διαδηλώσεων, των καταλήψεων. Αυτός είναι ο παράγοντας που οδήγησε στην ήττα μια κυβέρνηση που διέθετε πρωτοφανή εσωτερική και διεθνή υποστήριξη.



Η νίκη αυτή πρέπει να κατοχυρωθεί. Δεν είναι ώρα για αναμονή κοινοβουλευτικών λύσεων. Είναι ώρα να βγούμε ξανά στους δρόμους.



Είναι η ώρα για μια γενική πολιτική απεργία που θα αποτελειώσει την κυβέρνηση, που θα ανατρέψει το μνημόνιο και όλες τις συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Είναι επίσης η ώρα για να προβληθούν κάποια βασικά αιτήματα που θα κατοχυρώνουν τον κόσμο απέναντι στους σχεδιασμούς των επίδοξων διαδόχων του ΓΑΠ: Άμεση στάση πληρωμών στους δανειστές και τους τοκογλύφους – Ανατροπή του μνημονίου και των δανειακών συνθηκών με άμεση αποκατάσταση στους μισθούς, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις – Φορολόγηση του κεφαλαίου και εθνικοποίηση των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, η κρίση του ΓΑΠ θα μετατραπεί σε αποδυνάμωση και των σχεδίων είτε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πριν τις εκλογές, είτε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας –υπό τον Α. Σαμαρά, μετά τις εκλογές.

Η Αριστερά πρέπει να αναλάβει άμεσα αυτό το καθήκον: Να μην αφήσει χρόνο για ανασύνταξη στις δυνάμεις του συστήματος, να αντιμετωπίσει την απειλητική δεξιά πολυκατοικία.

Η προσπάθεια του ΓΑΠ να ξεφύγει με την πρόταση για δημοψήφισμα, δεν μας φοβίζει. Σηκώνοντας το γάντι –αν τελικά φτάσουμε σε αυτό το ενδεχόμενο- θα στηρίξουμε ένα δυνατό και καθαρό ΟΧΙ στη νομιμοποίηση της νέας δανειακής συμφωνίας, με όποιον τρόπο κι αν διατυπωθεί το ερώτημα, με όποιον εκβιασμό και αν συνοδεύεται. Οι εργαζόμενοι δεν θα επιλέξουμε αν θα πληρώσουμε τη λιτότητα σε ευρώ ή σε δραχμές, αλλά θα ανατρέψουμε τη λιτότητα και όλη την πολιτική της κυρίαρχης τάξης και των διεθνών προστατών της. Ένα τέτοιο ΟΧΙ στις σημερινές συνθήκες θα ήταν μια μεγάλη ήττα για το σύστημα συνολικά, με μεγάλες επιπτώσεις ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης, η Μπακογιάννη και οι σοσιαλφιλελεύθεροι του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν, προτάσσοντας το γενικό συμφέρον του συστήματος και επικαλούμενοι –για άλλη μια φορά!- τον κίνδυνο της χρεοκοπίας…

Το ξέσπασμα της αντιλαϊκής πολιτικής κρίσης, πάνω στο υπόβαθρο της μεγάλης διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού, είναι χαρμόσυνη είδηση. Περιορίζει τις δυνατότητες των συστημικών δυνάμεων, αυξάνει τις δυνατότητες των εργαζομένων και της νεολαίας να ανοίξουν τις δικές τους ανεξάρτητες προοπτικές. Υπό τον όρο ότι η Αριστερά θα παίξει το ρόλο που της αντιστοιχεί: Με την ενότητα δράσης και τη συμπαράταξη των δυνάμεων, αλλά και με την προσήλωση σε μια ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: