Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ενημερώνει τους δημότες ότι στο πλαίσιο του νεοσυσταθέντος Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου λειτουργεί Συμβουλευτικός Σταθμός και τμήματα Συμβουλευτικής Γονέων.

Συμβουλευτικός Σταθμός Δήμου Αλεξάνδρειας
Σκοπός του Συμβουλευτικού Σταθμού είναι...
η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης ατόμων, οικογενειών και ομάδων, καθώς και η ενημέρωση και η πληροφόρηση τους για θέματα που αφορούν:
σε προβλήματα παιδιών προσχολικής ηλικίας (διαταραχές λόγου, αυτισμός, ζήλια, ενούρηση, δυσκολίες προσαρμογής σε Παιδικό Σταθμό, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, κ.ά.).
σε προβλήματα παιδιών σχολικής ηλικίας (μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία, διάσπαση προσοχής, διαταραχές συμπεριφοράς, κ.ά.).
στις σχέσεις και την επικοινωνία γονέων-παιδιών.
στις σχέσεις και την επικοινωνία ζευγαριού.
σε προβλήματα εφηβικής ηλικίας (άγχος, στρες, σχέσεις με το άλλο φύλλο, διαταραχές συμπεριφοράς, κ.ά.).
σε καταστάσεις κρίσης στην οικογένεια (διαζύγιο, ανεργία, αναπηρία, ψυχικές αρρώστιες, θάνατος, κ.ά.).
σε προβλήματα μέσης ηλικίας (άγχος, κατάθλιψη, ασθένειες, κ.ά.).
σε προβλήματα τρίτης ηλικίας (απομόνωση, εγκατάλειψη, κ.ά.).
στον εθισμό ατόμων σε ουσίες (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά).
στην κοινωνική ένταξη Α.Μ.Ε.Α.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και κοινωνικής κατάστασης και παρέχει υπηρεσίες εντελώς δωρεάν μέσα σε ένα κλίμα εχεμύθειας, εμπιστοσύνης και κατανόησης.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός βρίσκεται στην οδό Παπάγου 25 στην Αλεξάνδρεια (κοντά στη ΔΕΗ) και λειτουργεί καθημερινά από 09:30 έως 14:00. Για πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού, κ. Εύα Ραφαηλίδου, Ψυχολόγο-Οικογενειακή Σύμβουλο, τηλ. 2333053045 και 6974813081.

Τμήματα Συμβουλευτικής Γονέων
Ο Δήμος Αλεξάνδρειας λειτουργεί τμήματα Συμβουλευτικής Γονέων προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς που προβληματίζονται στο πώς να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους. Σκοπός της Συμβουλευτικής γονέων είναι να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και παράλληλα την ευκαιρία για να ανταλλάξουν και να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο δύσκολο ρόλο τους. Απευθύνεται σε όλους τους γονείς που έχουν παιδιά κάθε ηλικίας (προσχολικής-σχολικής-εφηβικής).
Σε κάθε τμήμα Συμβουλευτικής Γονέων συμμετέχουν 15-20 άτομα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Τα τμήματα συντονίζονται από έμπειρη ψυχολόγο η οποία με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό παρουσιάζει θέματα και δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω ανταλλαγής εμπειριών αλλά και βιωματικών ασκήσεων.
Τα βασικά θέματα που απασχολούν τους γονείς σε ένα τμήμα Συμβουλευτικής Γονέων είναι:
Η Οικογένεια σήμερα – Μορφές Οικογένειας.
Εργαζόμενοι Γονείς.
Ανάπτυξη – Εξέλιξη παιδιού και εφήβου.
Η Επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.
Σχέσεις γονέων – παιδιών.
Σχέσεις αδερφών.
Σχέσεις των παιδιών με συνομηλίκους.
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών – εφήβων.
Οικογένεια και Σχολείο.
Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στα τμήματα Συμβουλευτικής Γονέων του Δήμου Αλεξάνδρειας θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετική αίτηση. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορούν να απευθύνονται στην κ. Εύα Ραφαηλίδου, τηλ. 2333053045 και 6974813081.

Δεν υπάρχουν σχόλια: