Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΗΜΑΘΙΑ- Χορηγία 310.000 στην «Πρωτοβουλία για το Παιδί»

Σε μια εποχή αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών, η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» προχωρά μπροστά, ενισχύοντας τις δομές της για την περίθαλψη παιδιών προβληματικών οικογενειών και καλεί όλους να στηρίξουν το έργο της, τώρα που οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το καθιστούν όλο και πιο αναγκαίο.
Η διοίκηση του συλλόγου κατάφερε να...
 εξασφαλίσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την αποπεράτωση και τον εξοπλισμό του νέου Σπιτιού της Πρωτοβουλίας στη Βεργίνα, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που αποφάσισε να διαθέσει ποσό 310.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας κ. Τέλης Σιδηρόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, πλαισιωμένος από τις κυρίες Λευκοθέα Ελευθεριάδου (ταμία του συλλόγου) και Βασιλική Αθανασιάδου (μέλος του Δ.Σ.). Η αίτηση του συλλόγου στο Ίδρυμα έγινε τον Μάιο, έγινε κατ’ αρχήν δεκτή, αλλά πριν την τελική έγκριση (στις 20 Οκτωβρίου στη Ν. Υόρκη) και την υπογραφή των συμβολαίων έγινε ενδελεχής έλεγχος των στοιχείων λειτουργίας της Πρωτοβουλίας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Πρωτοβουλία θα αποκτήσει έναν ξενώνα μακροχρόνιας φιλοξενίας για παιδιά οικογενειών που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες, τα οποία επιβάλλεται να απομακρυνθούν από το σπίτι τους. Το Σπίτι στη Βεργίνα δημιουργείται σε κτίριο εμβαδού 600 τ.μ., που παραχώρησε στο σύλλογο ο Δήμος Βέροιας και μετασκευάζεται με μελέτες και φροντίδα της Πρωτοβουλίας. Το έργο θα ξεκινήσει σε ένα μήνα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 4-5 μήνες.

Όμως, για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας των δύο Σπιτιών είναι αναγκαία η στήριξη της τοπικής κοινωνίας – φορέων και απλών πολιτών - η οποία, άλλωστε, είναι αυτή που μέχρι τώρα στηρίζει το γιγάντιο έργο της Πρωτοβουλίας.

Σιδηρόπουλος: Η Πρωτοβουλία ολοκληρώνεται σαν δομή

«Το έργο θα δώσει τη δυνατότητα στην Πρωτοβουλία να ολοκληρωθεί σαν δομή και να εγγραφεί στο χάρτη των κοινωνικών δομών της χώρας ως μία σημαντική περιφερειακή υποδομή στην κεντρική Μακεδονία. Είναι μια δομή για την Ημαθία και τους γειτονικούς νομούς», τόνισε ο κ. Σιδηρόπουλος. Εξηγώντας, είπε ότι ενώ το Σπίτι της Πρωτοβουλίας στη Βέροια (επί της οδού Αριστοφάνους) παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα σε παιδιά οικογενειών που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες – παιδιά παραμελημένα, κακοποιημένα και κάποτε ορφανά – το Σπίτι στη Βεργίνα θα μπορεί να παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα, αναγάγοντας το έργο της Πρωτοβουλίας σε ανώτερο επίπεδο. Δηλαδή το νέο Σπίτι θα φιλοξενεί παιδιά τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό αποσαθρωμένο περιβάλλον τους, που σήμερα αναγκάζονται να επιστρέφουν σ’ αυτό, αφού δεχθούν τις φροντίδες στο Σπίτι της Πρωτοβουλίας στη Βέροια ή φιλοξενούνται βραχυπρόθεσμα με εντολή του Εισαγγελέα Ανηλίκων. Μάλιστα, πέντε παιδιά που φιλοξενήθηκαν στο Σπίτι της Βέροιας για ένα διάστημα, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε δομές εκτός Ημαθίας καθώς δεν υπήρχε η ανάλογη δομή για να φιλοξενηθούν στο νομό μας, ενημέρωσε ο πρόεδρος.

Στον ξενώνα της Βεργίνας θα μπορούν να φιλοξενούνται, για όσο διάστημα χρειαστεί, 14 παιδιά (έως 20 το ανώτερο) ηλικίας από 6 ετών και άνω, σε δύο «οικογένειες» των 7 παιδιών, με μία «μητέρα» και μία «θεία» η καθεμιά. Η υλοποίηση της δράσης προβλέπεται να ξεκινήσει το 2012, αρχικά με μία «οικογένεια». Επίσης θα απασχολούνται ένα διευθυντικό στέλεχος (κατά προτίμηση ψυχολόγος), ένας οδηγός και μία καθαρίστρια, ενώ το προσωπικό του Σπιτιού της Βέροιας θα παρέχει παράλληλες υπηρεσίες.

Η λειτουργία του Σπιτιού στη Βέροια και του Κέντρου Αναφοράς

Με αφορμή τη συνέντευξη, ο κ. Σιδηρόπουλος έδωσε και στοιχεία για τη λειτουργία του Σπιτιού της Πρωτοβουλίας στη Βέροια και για την εν γενικότερη δράση του συλλόγου: Αυτή τη στιγμή στο Σπίτι της Βέροιας φιλοξενούνται δέκα παιδιά που δέχονται συστηματικά κυρίως επιστημονική και ψυχολογική υποστήριξη από τις ψυχολόγους του Σπιτιού. Στο Σπίτι παρέχεται πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα (σίτιση, υλική βοήθεια, μαθησιακή υποστήριξη, ψυχολογική στήριξη, δημιουργική απασχόληση ψυχαγωγία, πλήρης ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη). Ενώ η παρεχόμενη βοήθεια επεκτείνεται και στις οικογένειες των παιδιών.

Συνολικά το 2010 φιλοξενήθηκαν 38 παιδιά, ενώ εξυπηρετήθηκαν 145 άτομα (από 6 έως και πάνω από 25 ετών), προσφέρθηκαν 15.400 γεύματα σε 87 άτομα, δόθηκαν 116 πακέτα τροφίμων και οικονομική βοήθεια σε 40 οικογένειες, παρασχέθηκε ιατροφαρκακευτική φροντίδα σε 211 άτομα και συμβουλευτική στήριξη σε 120 άτομα. Αυτή τη στιγμή στη δομή εργάζονται μία κοινωνική λειτουργός, μία παιδαγωγός, δύο ψυχολόγοι, δύο εκπαιδευτικοί (εθελοντές), ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε 155 άτομα!

Παράλληλα, λειτουργεί και το Κέντρο Αναφοράς (τηλ. 23310-72303), επί 24ώρου βάσεως, στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί όποιο παιδί, έφηβος ή γονιός που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η Πρωτοβουλία επιλαμβάνεται αμέσως του περιστατικού, αν την αφορά, ή το παραπέμπει σε άλλη δομή. Τα στοιχεία από τη μέχρι στιγμής λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής, δείχνουν αύξηση των αναφορών με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας της κοινωνικής κατάστασης.

«Φάνηκε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενο βήμα, καθώς πολλά παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν στα σπίτια τους», σχολίασε ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας σημειώνοντας την αγωνιώδη προσπάθεια των μελών του συλλόγου να ψάχνουν ένα χώρο για να πάει ένα παιδί διαλυμένης οικογένειας. «Όσο περνά ο καιρός και διαλύεται η κρατική πολιτική στον τομέα της πρόνοιας, αυτό γίνεται δυσκολότερο», πρόσθεσε ο κ. Σιδηρόπουλος.

Campus στη Βεργίνα

Παράλληλα, ο σύλλογος δραστηριοποιείται και στο επίπεδο ενημέρωσης του κοινού για την παιδική παραμέληση, κακοποίηση, εγκατάλειψη και για την παιδική παραβατικότητα, μέσα από εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, ώστε να επιτευχθεί η δικτύωση παρόμοιων δομών. Απώτερος στόχος του συλλόγου είναι μία κρατική πολιτική σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Η Πρωτοβουλία διοργανώνει το καλοκαίρι ένα κάμπους στη Βεργίνα - με στόχο να γίνει θεσμός - στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές και απόφοιτοι σχολών ψυχολογίας και κοινωνικής εργασίας, όπου θα ανταλλάσσεται και θα αξιοποιείται η εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ακόμη, διοργανώνει μικρές πολιτιστικές δράσεις, σε στενή συνεργασία με σχολεία, με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

Βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 24 Νοεμβρίου η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» θα βραβευτεί (μεταξύ 8 σωματείων) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παλιά Βουλή στην Αθήνα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Νησίδες Ποιότητας» που διενεργούν η «Κίνηση πολιτών για μια ανοιχτή κοινωνία» και το Σώμα Ελλήνων Οδηγών και βραβεύουν περιφερειακές προσπάθειες στην Ελλάδα.

Μεταξύ των δράσεων που προωθεί η Πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα είναι μία παράσταση κουκλοθέατρου στη Στέγη (9/12), το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο παζάρι (15-17/12), μία λαχειοφόρος αγορά που είναι σε εξέλιξη, ενώ τις Αποκριές προγραμματίζεται ένα άνοιγμα του συλλόγου στη Νάουσα. Επίσης, μια 12ήμερη καμπάνια για τη συγκέντρωση τροφίμων υπέρ της Πρωτοβουλίας από τα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος (η Πρωτοβουλία συγκεντρώνει σε αποθήκη ρούχα και τρόφιμα που δέχεται, τα οποία διαθέτει για την ενίσχυση οικογενειών με πρόβλημα).

Τέλος, η Πρωτοβουλία προωθεί και το θέμα της δικτύωσης με φορείς που ασχολούνται με κοινωνικό έργο (η συνεργασία προωθείται εκ των ενόντων αφού η εξαγγελία του Δήμου Βέροιας να ηγηθεί αυτής δεν είχε αποτέλεσμα). Ακόμη, έχει επιστημονική συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη με τοπικούς φορείς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επίσης, συνεργάζεται με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων «Άρσις» και το δίκτυο «Ορέστης» του ΚΕΣΑΘΕΑ.

Έκκληση για στήριξη

Δίνοντας οικονομικά στοιχεία για τα ποσά που απαιτεί η λειτουργία των δύο Σπιτιών της Πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του συλλόγου απηύθυνε έκκληση σε όλο τον κόσμο να ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία καθώς «ο όγκος της προσπάθειας υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός συλλόγου της επαρχίας» με μηδενική κρατική επιχορήγηση. Η διοίκηση του συλλόγου διερευνά τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα ώστε να καταφέρει να καλύψει τα μεγάλα έξοδα που υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ για το 2012 και πάνω από 200.000 ευρώ για το 2013.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση για προσφορά τροφίμων στο σύλλογο, αλλά και για ενημέρωσή του για όποιο περιστατικό παιδιού που δείχνει να έχει πρόβλημα παραμέλησης και απόρριψης που πέφτει στην αντίληψή μας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: