Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΙ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Siemens

Δυσάρεστη έκπληξη για το κυβερνών κόμμα έκρυβε η μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση του Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εισαγγελέων, που θα εξέταζε τις κατηγορίες εις βάρος των πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, για το σκάνδαλο της Siemens....
Η πρόταση -την οποία είχαν υποβάλλει 108 βουλευτές της συμπολίτευσης- απορρίφθηκε, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων.
Από την ψηφοφορία απείχαν η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ, ενώ "λευκό" δήλωσαν ότι ψηφίζουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Για την περίπτωση του Γ. Αλογοσκούφη ψήφισαν υπέρ της πρότασης 141 βουλευτές, κατά επτά, "παρών" δήλωσαν έξι και 13 ψήφισαν "λευκό". Βρέθηκαν 11 άκυρα ψηφοδέλτια.

Για τον Γ. Μαρκογιαννάκη, "ναι" ψήφισαν 136 βουλευτές, "όχι" οκτώ, "παρών" 10 βουλευτές, "λευκό" ακόμη 13 και 11 έριξαν στην κάλπη άκυρο ψηφοδέλτιο.

Η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες και των κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, θα τελεί σε εκκρεμότητα για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

Κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Υποστήριξαν ότι η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Παράλληλα, επιτέθηκαν στη Νέα Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι "απείχε επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας".

Ικανοποίηση στη Ν.Δ.

Η εξέλιξη έδωσε επέτρεψε στον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας να επαναλάβει ότι το σκάνδαλο έχει "πράσινο" χρώμα, προσθέτοντας ότι αυτή η εκτίμηση έχει πλέον τη "σφραγίδα" των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

"Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου της Siemens που επιχείρησε η κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο Γ. Μιχελάκης.

Σχόλιο έκανε και ο βουλευτής Επικρατείας και πάλαι ποτέ κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Βαγγέλης Αντώναρος.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν μέλος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" δήλωσε: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν εξαρχής. Μετέτρεψαν ένα μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο σε ένα μεγάλο φιάσκο. Όλα τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες και ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο".

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή ότι η υπόθεση δεν κλείνει σήμερα για το Δημόσιο, καθώς υπάρχουν θέματα αποζημιώσεων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που έχουν την ευθύνη για το σκάνδαλο της Siemens οδήγησαν τελικά σε αυτό που το ΚΚΕ είχε προβλέψει: Στο κουκούλωμα και τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει πως το καπιταλιστικό σύστημα και οι υπηρέτες του που γεννά και παράγει και τη διαφθορά έχει και τους μηχανισμούς και το πολιτικό προσωπικό για την συγκάλυψή τους. Όχι άλλες αυταπάτες για το λαό."

ΝΙΚ. ΑΛ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: